Αρχική Τελευταία Νέα Moody’s: Η αναστολή πληρωμών προστατεύει τις τράπεζες

Moody’s: Η αναστολή πληρωμών προστατεύει τις τράπεζες

Οι ψηλές αναστολές πληρωμών δανείων της Κύπρου μειώνουν την πιθανή επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s παρέχοντας τους προστασία μέχρι το 2021.

Στις 30 Ιουνίου, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δημοσίευσε ενημερωμένα στοιχεία μέχρι τις 5 Ιουνίου σχετικά με την αναστολή πληρωμών για τους δανειολήπτες που επηρεάστηκαν από την οικονομική διαταραχή που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό. Περίπου το ένα τρίτο των ακαθάριστων δανείων των κυπριακών τραπεζών είχαν αναστολή πληρωμών από τις 5 Ιουνίου, αυξάνοντας τους πιστωτικούς κινδύνους των τραπεζών.

Όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο outlook του οίκου, παρόλο που οι αναστολές πληρωμών μειώνουν την πιθανότητα οξείας πίεσης στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων φέτος, το ψηλό ποσοστό αναστολών υποδηλώνει ότι η επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων είναι ακόμα πολύ πιθανή το επόμενο έτος. Οι αναστολές θα μειώσουν την έκταση τυχόν επιδείνωση, αλλά η τελική τους επίδραση θα εξαρτηθεί από το βάθος και τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης. Ενώ οι τομείς κατασκευών, λιανικού εμπορίου και εστιατορίων της Κύπρου έχουν ανοίξει ξανά, ο τουριστικός τομέας θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού, ο τομέας αντιπροσώπευε το 13,8% του ΑΕΠ και το 13,2% της απασχόλησης το 2019. «Αναμένουμε ότι η οικονομία της Κύπρου θα συρρικνωθεί κατά 7,5% φέτος πριν ανακάμψει το 2021, όταν αναμένουμε να αναπτυχθεί κατά 6,0%. Το ψηλό χρέος ιδιωτικών φορέων επιδεινώνει την πίεση στους δανειολήπτες. Τα μέτρα αντιμετώπισης πολιτικής από τις αρχές θα ελαφρύνουν την άμεση πίεση στις ταμειακές ροές των πιστών πιστώσεων και θα αυξήσουν την πιθανότητα ανάκτησης και μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δανείων τους», τονίζεται.

Συνέχεια στο www.stockwatch.com.cy