To πολύκροτο νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τις παρακολουθήσεις των συνομιλιών και των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κατέθεσε χθες στη Βουλή μετά από διαβουλεύσεις αρκετών μηνών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.
Σύμφωνα με το «Φιλελεύθερο», η επέμβαση των ανακριτικών Αρχών στο δικαίωμα της ιδιωτικής επικοινωνίας θα γίνεται κατόπιν δικαστικού διατάγματος, εφόσον αυτό θα είναι αναγκαίο προς το συμφέρον της ασφάλειας της Δημοκρατίας ή για την αποτροπή, διερεύνηση ή δίωξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων όπως είναι ο φόνος εκ προμελέτης, η ανθρωποκτονία, η παιδική πορνογραφία και τα ναρκωτικά.
Οι παρακολουθήσεις
Οι παρακολουθήσεις θα γίνονται μόνο από εξουσιοδοτημένα μέλη της Αστυνομίας και της ΚΥΠ. Το νομοσχέδιο καθορίζει τη διαδικασία που θα ακολουθείται για την έκδοση σχετικού δικαστικού διατάγματος. Τα αιτήματα για άρση του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας θα υποβάλλονται στο Δικαστήριο από τον Γενικό Εισαγγελέα, με μονομερή αίτηση, κατόπιν γραπτού αιτήματος του Αρχηγού της Αστυνομίας ή του Διοικητή της ΚΥΠ ή οποιουδήποτε άλλου ανακριτή. Προβλέπεται η σύσταση Τριμελούς Επιτροπής για να ελέγχει τους εξουσιοδοτημένους αστυνομικούς για τυχόν παρασπονδίες και προβλέπει ποινές φυλάκισης.
Οι υποχρεώσεις των τηλεποικοινωνιακών οργανισμών
Με βάση το νομοσχέδιο, οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί στην Κύπρο θα είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν την κατάλληλη υποδομή και λογισμικό για σύνδεση των δικτύων τους με τον τεχνικό εξοπλισμό της Αστυνομίας και της ΚΥΠ, κατά τρόπο ώστε να παρακολουθείται η διεξαγόμενη επικοινωνία και να λαμβάνεται το περιεχόμενο και τα στοιχεία της σε πραγματικό χρόνο.
Το νομοσχέδιο θα αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας και της ΚΥΠ σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο που ψήφισε σε νόμο η Βουλή, τον Δεκέμβριο του 2015, όπου τερματίστηκε το απόρρητο της ιδιωτικής επικοινωνίας όσον αφορά στο καταγεγραμμένο περιεχόμενο σε οποιοδήποτε έγγραφο, συσκευή, αντικείμενο και περιλαμβάνει επικοινωνία καταγεγραμμένη σε επιστολές, ηλεκτρονικά μηνύματα και στο διαδίκτυο.
Πηγή: Dialogos