Αρχική Από το Παρελθόν Η «NAAFI» της Λεμεσού: Η ιστορία πίσω από την περιοχή

Η «NAAFI» της Λεμεσού: Η ιστορία πίσω από την περιοχή

Όλοι στη Λεμεσό ξέρουμε πού περίπου είναι η NAAFI (εξελληνισμένο: Νάαφη), αλλά ελάχιστοι από τους νεότερους ξέρουμε γιατί την λέμε έτσι και τι ακριβώς ήταν αυτή η περιοχή. Ακόμα μια γειτονιά, με όνομα που δόθηκε τυχαία, ή μια προσπάθεια για συλλογική κατοίκηση «made in Cyprus»;

 

Η ονομασία της περιοχής

Το αρκτικόλεξο NAAFI σημαίνει «The Navy, Army and Air Force Institutes» και ήταν ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση το 1921, για να διαχειρίζεται εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας και λιανικού εμπορίου που χρειάζονταν οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις (οι στρατιώτες και οι οικογένειές τους) ανά τον κόσμο. Ο οργανισμός αυτός διαχειριζόταν κλαμπ, μπαρ, καταστήματα, εστιατόρια, καφέ και άλλες εγκαταστάσεις στις περισσότερες από τις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις και βρετανικές αποικίες.

Στην Κύπρο, συνήθως, με τον όρο «Νάαφη» αναφερόμαστε στα καταστήματα από όπου αγόραζαν τα αναγκαία οι οικογένειες των Βρετανών στρατιωτικών. Στη Λεμεσό της δεκαετίας του 1960, οι οικογένειες των στρατιωτικών που εργάζονταν στις βρετανικές βάσεις κατοικούσαν κυρίως στην περιοχή βορείως της Λεωφόρου Μακαρίου (ανάμεσα στους κάθετους άξονες των οδών Πέτρου Τσίρου και Νίκου Παττίχη) και μέχρι τη σημερινή Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού. Από τα καταστήματα τύπου Νάαφη και τις υπηρεσίες τύπου Νάαφη στο κέντρο του συνοικισμού πήρε και το όνομά της όλη η περιοχή.

Εικόνα 1. Το γενικό χωροταξικό σχέδιο (master plan) της συνοικίας Νάαφη, όπως ετοιμάστηκε το 1967. Και το γενικό χωροταξικό πάνω από σημερινή αεροφωτογραφία της Λεμεσού. Με κόκκινο χρώμα η Λεωφόρος Μακαρίου στον Νότο, η Λεωφόρος Σπύρου Κυπριανού στον Βορρά και η οδός Πέτρου Τσίρου στα ανατολικά της συνοικίας.

Το τι έφερε τόσες πολλές βρετανικές οικογένειες στη Λεμεσό σχετιζόταν με τις τότε πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Το 1956 ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ (1918-1970) εθνικοποιεί τη Διώρυγα του Σουέζ, την οποία μέχρι το 1956 διαχειριζόταν ξένη εταιρεία με Άγγλους και Γάλλους μετόχους. Η ενέργεια αυτή του Νάσερ προκαλεί τη γνωστή «Κρίση του Σουέζ». Οι σχέσεις Βρετανών και Αιγύπτου επιδεινώνονταν ραγδαία. Οι Βρετανοί δεν θέλουν να χάσουν τον έλεγχο της περιοχής και συνεπακόλουθα η Κύπρος αποκτά περισσότερη αξία για αυτούς. Η «Κρίση του Σουέζ» φέρνει περισσότερους Βρετανούς στρατιωτικούς στη Λεμεσό, μαζί με τις οικογένειές τους. Οι βρετανικές αυτές οικογένειες έχουν ανάγκη για κατοικίες με σύγχρονες ανέσεις. Ο ιστορικός πυρήνας της πόλης, με τη συνεχή δόμηση, δεν προσφέρεται για να φιλοξενήσει τους Βρετανούς. Δημιουργούνται νέες συνοικίες βορείως της οδού Γλάδστωνος και ακόμα πιο βόρεια, πάνω από τη Λεωφόρο Μακαρίου, όπως είναι η Νάαφη. Οι Βρετανοί είτε αγοράζουν σπίτια, είτε ενοικιάζουν σπίτια από Κυπρίους που επενδύουν στις νέες αυτές γειτονιές, με ακριβώς αυτόν τον σκοπό…

Διαβάστε Περισσότερα…