Αρχική Τελευταία Νέα Oι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του δήμου Λεμεσού βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Oι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του δήμου Λεμεσού βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη που έγινε στο δημοτικό μέγαρο Λεμεσού συζητήθηκε το θέμα του στρατηγικού σχεδιασμού για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Λεμεσού 2021 -2027. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Λεμεσού αναλύεται όλο το πλάνο για την πόλη της Λεμεσού που αφορά την ανάπτυξη της πόλης, τα κοινωνικά θέματα, το περιβάλλον, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων καθώς και η προώθηση της πόλης. 

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν ληφθεί, στο δήμο Λεμεσού, μεγάλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Οι πιο εμβληματικές από αυτές είναι οι παρεμβάσεις στο νέο λιμάνι, η νέα μαρίνα, το παλιό λιμάνι, η ένταξη του ΤΕ.ΠΑ.Κ. στο ιστορικό κέντρο της πόλης  και η αστική ανάπλαση στο κέντρο της πόλης. Την προηγούμενη προγραμματική περίοδο η αναπτυξιακή προσπάθεια του δήμου Λεμεσού, επικεντρώθηκε στην περιοχή που περιβάλλεται από τις συνοικίες Αρναούτ, Τζαμί Τζετίτ, Αγίου Αντωνίου, τις νότιες γειτονιές της συνοικίας Αγίου Ιωάννου και τις βόρειες γειτονιές, της συνοικίας Τσιφλικουδιών.

Αυτή τη στιγμή οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του δήμου Λεμεσού βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Από τη μία θα πρέπει να συμπληρώσουν και να επικαιροποιήσουν το στρατηγικό σχεδιασμό του 2014 και παράλληλα, με βάση τις σύγχρονες συνθήκες και τη συγκεκριμένη εμπειρία, να επεκτείνουν τις καλές πρακτικές, έτσι όπως αυτές υλοποιήθηκαν στις συγκεκριμένες περιοχές, στο σύνολο του δήμου και στον ευρύτερο αστικό χώρο της μείζονος Λεμεσού, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μία ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη που δεν θα περιορίζεται σε διοικητικές ενότητες ή συνοικίες, ούτε θα αποκλείει κοινωνικά στρώματα και κατηγορίες. Ήδη ο Δήμος Λεμεσού προχωρά σε αναπτυξιακά έργα στις μεγάλες συνοικίες της πόλης, έργα τα οποία θα αρχίσουν να εκτελούνται εντός του έτους. Ο στόχος για το 2027 είναι αυτή η αναπτυξιακή δυναμική να καλύψει την μείζονα αστική περιοχή της Λεμεσού, και για το σκοπό αυτό θα επιδιωχθεί η συνεργασία και ο συντονισμός ενεργειών και με τους υπόλοιπους δήμους της Λεμεσού.

Ο στόχος της επικαιροποίησης και επέκτασης του στρατηγικού αναπτυξιακού προγραμματισμού του δήμου Λεμεσού δεν είναι δυνατόν να κινείται εκτός του πλαισίου που τίθεται τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νέα προγραμματική περίοδο, όσο και από τις εθνικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, προχωράμε στην εκπόνηση του σχεδίου Ο.Λ.Α. 2021 – 2027, δηλαδή, της Ολοκληρωμένης Λεμεσιανής Ανάπτυξης. Το στρατηγικό σχέδιο για τη Λεμεσό του 2027, είναι ένα στρατηγικό σχέδιο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης, το οποίο θα προνοεί τη διάχυση της ανάπτυξης μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και έργα σε όλες τις συνοικίες της πόλης καθώς και στον ευρύτερο αστικό χώρο της Λεμεσού.

Με βάση τα παραπάνω η Ολοκληρωμένη Λεμεσιανή Ανάπτυξη στοχεύει το 2027 η Λεμεσός να είναι μία έξυπνη, πράσινη πόλη, φιλική στους πολίτες, ελκυστική στις επιχειρήσεις που θα υποστηρίζει την κοινωνική συνοχή, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και θα επιβεβαιώνει το μητροπολιτικό της ρόλο.

Πιο συγκεκριμένα η στόχευση της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για τη Λεμεσό θα περιλαμβάνει τους εξής άξονες:


Α. Βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Πρωταρχικός στόχος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η συνεχής αναβάθμιση των προσφερόμενων σε ποσότητα και ποιότητα υπηρεσιών. Επίκεντρο πρέπει να είναι ο πολίτης και οι καθημερινές του ανάγκες, είτε αυτές αφορούν την διακίνηση του, είτε την ψυχαγωγία του, είτε το περιβάλλον στο οποίο ζει, είτε την καθαριότητα και γενικά ό,τι διαμορφώνει και προδιαγράφει την ποιότητα ζωής του.

Β. Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Η κάθε ανάπτυξη συνοδεύεται και με μία σειρά από κοινωνικά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, θέματα που αφορούν τις ευάλωτες ομάδες, την προσιτή κατοικία και την κοινωνική στέγη κ.α. Η Λεμεσός θα πρέπει να είναι μια πόλη  κοινωνικά συνεκτική, που συμπαραστέκεται στα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα και με τις παρεμβάσεις της ενδυναμώνει τον κοινωνικό ιστό και πρότυπο ανεκτικότητας.

Γ. Βελτίωση του περιβάλλοντος.

Το περιβάλλον θα πρέπει να αποτελέσει κυρίαρχο στόχο ιδιαίτερα σε μια εποχή που η προστασία του ταυτίζεται με την επιβίωση όχι μόνο μιας πόλης αλλά ολόκληρου του πλανήτη. Πράσινο, καθαρή θάλασσα και καθαρός αέρας πρέπει να αποτελούν τους άξονες προτεραιοτήτων μας.

Δ. Υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας

Στον τομέα της επιχειρηματικότητας η στόχευση του δήμου είναι διττή: αφενός μεν επιχειρεί να συμβάλλει στην υποστήριξη των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, ώστε να αναδείξουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα και να εντείνουν την εξωστρέφειά τους και αφετέρου η Λεμεσός να καταστεί «Πόλη- μαγνήτης» για τις startup και scaleup επιχειρήσεις. Με την αξιοποίηση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αλλά και των ενεργών επιστημονικών δυνάμεων της πόλης, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε τις έξυπνες και καινοτόμες λύσεις που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών 

Στ. Αναβάθμιση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση των υπηρεσιών του δήμου.

Για να προωθηθεί μια αναπτυξιακή στρατηγική πρέπει πριν από όλα να αλλάξει ο ίδιος ο δήμος. Για το λόγο αυτό στοχεύουμε σε έναν δήμο αποτελεσματικό, με περιορισμένη, στο ελάχιστο δυνατό, τη γραφειοκρατία, υποστηρικτή του δημότη και των επιχειρήσεων. Φιλοδοξία μας είναι η οργάνωση και λειτουργία του δήμου Λεμεσού να καταστούν πρότυπο για όλη την Κυπριακή Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πως προχωρούμε  :

Για να πετύχουμε τους στόχους μας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενημέρωση των πολιτών και η συνεργασία με όλους τους στρατηγικούς εταίρους του δήμου Λεμεσού. Για το σκοπό αυτό, το νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Λεμεσού θα τεθεί, από πολύ νωρίς σε δημόσια διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους ενεργούς πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινούμε άμεσα επαφές με τους Δήμους της μείζονος Λεμεσού. Παράλληλα θα γίνουν συναντήσεις με τους στρατηγικούς μας εταίρους, τους επαγγελματικούς μας φορείς, συνδέσμους και Επιμελητήρια της Λεμεσού, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τις εκκλησιαστικές αρχές και τους δημότες. Η διαβούλευση που ξεκινά ο δήμος Λεμεσού έχει στόχο να εντάξει το σύνολο τον Τοπικών Αρχών,  των φορέων της πόλης και των ενεργών πολιτών, στο διάλογο για την εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης, της Ολοκληρωμένης Λεμεσιανής Ανάπτυξης για τη  Λεμεσό του 2027.

Ο στόχος μας είναι να εμπλουτίσουμε το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης με νέες ιδέες και προτάσεις, ώστε μέχρι τα τέλη του 2019 να έχουμε ολοκληρώσει το βασικό μας σχεδιασμό. Ακολούθως, το 2020, θα προχωρήσουμε στην εξεύρεση των πόρων για τη χρηματοδότηση των έργων, η οποία μπορεί γίνει με ποικίλους τρόπους: κοινοτικά κονδύλια, κρατική χορηγία, δημοτικά έργα και εναλλακτικές μέθοδοι χρηματοδότησης με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Ο Δήμος Λεμεσού ήδη επεξεργάζεται μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν και την πιο συγκεκριμένη βάση διαβούλευσης με τους πιο πάνω. Μερικές από τις προτάσεις αυτές παρατίθενται πιο κάτω:

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΉ ΠΕΡΙΟΔΟ 2021-2027

 

Προώθηση εφαρμογής δράσεων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (εναλλακτικοί τρόποι κινητικότητας, “park and ride”, ποδηλατοδιαδρομές σε όλες τις κύριες αρτηρίες της Λεμεσού, κλπ)

Ολιστική Διαχειριστική Προσέγγιση για το Αστικό Περιβάλλον

Προώθηση «έξυπνων» λύσεων στη συλλογή, διαχείριση και διάθεση απορριμμάτων

Εξυγίανση και αναβάθμιση θαλάσσιου μετώπου

Διά βίου μάθηση με προτεραιότητα την αναβάθμιση επαγγελματικών ικανοτήτων

Ενίσχυση πολιτικών ένταξης μεταναστών

Αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Προγράμματα προσιτής κατοικίας και κοινωνικής στέγης

 Πλατφόρμα αναφορών για βλάβες, ζημιές σε δρόμους, καθαριότητα, σκουπίδια, μεγάλων αντικειμένων και πράσινων, άμεση ανταπόκριση με ένδειξη της εξέλιξης του αιτήματος

Εφαρμογές “Pay As You Throw” (PAYT)

Κίνητρα στις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν πρακτικές κυκλικής οικονομίας

Ενοποίηση Πολιτιστικών χώρων Και δράσεων

Μετατροπή υφιστάμενων αστικών πάρκων – σε «έξυπνα πάρκα»

Ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοτικών κτηρίων

Αντιπλημμυρικά έργα και διαχείριση ομβρίων υδάτων

Επέκταση και αναβάθμιση του Δημοτικού Κέντρου Καινοτομίας.

Προώθηση Brand Name για τη Λεμεσό

Δημιουργία πλατφόρμας «Έξυπνη Λεμεσός»

Πολιτική διεθνών συμμαχιών, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών, πληροφοριών και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας όπως επίσης τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την πρόσβαση σε νέες αγορές.

Αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων διαχείρισης των γεωχωρικών δεδομένων των Δήμων και Περιφερειών (GIS).

Ψηφιοποίηση και Ανοικτή Διάθεση των Πολιτιστικών Αγαθών