Αρχική Τελευταία Νέα “O κήπος εν δικός μας” φωνάζουν πολίτες με αφορμή τα έργα που...

“O κήπος εν δικός μας” φωνάζουν πολίτες με αφορμή τα έργα που γίνονται στο Δημόσιο Κήπο Λεμεσού

Με πρωτοβουλία πολιτών της Λεμεσού εδώ και μήνες ξεκίνησε η ομάδα “O κήπος εν δικός μας” με στόχο να αναδείξει τα όσα συμβαίνουν στο Δημόσιο Κήπο Λεμεσού.

Ζητούν την άμεση αναστολή των κατασκευαστικών εργασιών στον Δημοτικό Κήπο Λεμεσού και την εκκίνηση δημόσιας διαβούλευσης όπως θα έπρεπε να συμβαίνει για ένα δημόσιο χώρο όπως ο κήπος.

Σύμφωνα με συνομιλία του LemesosBlog με εκπρόσωπο της ομάδας, το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού και ο Δήμαρχος άφησαν εταιρεία να διαμορφώσει τον κήπο χωρίς οποιαδήποτε δημόσια διαβούλευση, χωρίς διαφάνεια ως προς τα κριτήρια, χωρίς προκήρυξη προσφορών, με αποτέλεσμα η εταιρεία να έχει επιλέξει τη δική της θεματική, τη δική της αισθητική και τους δικούς της συνεργάτες με απευθείας ανάθεση. Χωρίς ουσιαστικά να διατηρείται στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού ο χαρακτήρας ή να λαμβάνονται υπόψη οι φυσικές υπηρεσίες του κήπου, ο οποίος αποτελεί έναν από τους ελάχιστους δημόσιους χώρους πρασίνου στην πόλη.

Η ομάδα συλλέγοντας στοιχεία για την υπόθεση αυτή, παραθέτει επιστολές από κυβερνητικά τμήματα που διαπιστώνουν ότι τα έργα γίνονται κατά παράβαση της νομοθεσίας:

1. Επιστολή ημερ. 2/11/2022 από το Τμήμα Περιβάλλοντος σύμφωνα με την οποία επιβεβαιώνεται ότι τα έργα στον Δημόσιο Κήπο γίνονται κατά παράβαση του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμο του 2018 (127(I)/2018). Το έργο εμπίπτει στον ορισμό του “θεματικού πάρκου” και με αυτό το δεδομένο θα έπρεπε να είχε προηγηθεί περιβαλλοντική μελέτη, η οποία ποτέ δεν έγινε.

2. Επιστολή ημερ. 1/11/2022 από το Τμήμα Δασών σύμφωνα με την οποία καθορίζονται οι 4 διαφορετικές παρανομίες κάτω από τη δασική νομοθεσία για τις οποίες θα καταγγελθεί ο Δήμος Λεμεσού και ο εργολάβος του έργου στον Δημόσιο Κήπο. Οι φάκελοι των υποθέσεων ακόμη ετοιμάζονται.

3. Επιστολή ημερ. 27/10/2022 από το Τμήμα Δασών η οποία αναφέρει τα διορθωτικά μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν στον Δημοτικό Κήπο για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα αιωνόβια δέντρα, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης εδαφοκάλυψης με πλαστικό και δηλώνεται ξεκάθαρα ότι ο Δήμος δεν εξασφάλισε σχετική άδεια πριν την έναρξη των εργασιών.

Εναντίον των έργων έχουν ήδη τοποθετηθεί το ΕΤΕΚ, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων Παιδιού, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, ΜΚΟ, τα Τμήματα Αρχιτεκτονικής των Πανεπιστημίων Κύπρου, Λευκωσίας, Frederick και Νεάπολης, το Τμήμα Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, καθώς και πλήθος δημοτών. Το ζήτημα έχει επίσης εγγραφεί για συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Η ομάδα “O κήπος εν δικός μας” αναφέρει ότι συνεχίζει τον αγώνα της για να σώσει τον ιστορικό χώρο του κήπου της Λεμεσού, με προγραμματισμένη διαμαρτυρία στον Δημόσιο Κήπο το Σάββατο 5/11/2022, στις 4μμ. Σύνδεσμος για τα αναλυτικά αιτήματα της Ομάδας και την εκδήλωση στο Facebook εδώ.