Αρχική Τελευταία Νέα Οι δέκα προτάσεις από ΕΤΕΚ για αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού

Οι δέκα προτάσεις από ΕΤΕΚ για αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού

Σειρά μέτρων, με δέκα συγκεκριμένες προτάσεις, για αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, παρουσίασε το ΕΤΕΚ στον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξη Βαφεάδη, κατά τη συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, την Τρίτη, 25 Ιουνίου.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΕΤΕΚ, η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος έχει τεθεί ως προτεραιότητα για το ΕΤΕΚ την τριετία 2023-2026 με την αρμόδια Επιτροπή, συντονιστής της οποίας είναι ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Ανδρέας Θεοδότου, να έχει εξετάσει σε βάθος το πρόβλημα με στόχο την εξαγωγή ορθών συμπερασμάτων για την κατάρτιση και εφαρμογή στοχευμένων μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα το ΕΤΕΚ προτείνει περαιτέρω εφαρμογή του Park and Ride (Pame Express), ενίσχυση των υπηρεσιών Car Share (σταθμοί για ενοικίαση ανά ώρα / χιλιόμετρο μικρού ηλεκτρονικού οχήματος), ενθάρρυνση της τηλεργασίας, παρότρυνση για τη χρήση εφαρμογών τηλεδιάσκεψης και παροχή κινήτρων για πύκνωση πληθυσμού στα κέντρα των πόλεων.

Επίσης, δημιουργία αστικού σχεδιασμού που να ευνοεί τις μικτές ζώνες, όπου κατοικίες, σχολεία, επιχειρήσεις και χώροι αναψυχής θα βρίσκονται κοντά ώστε να μην δημιουργείται ανάγκη για μετακινήσεις (δημιουργία πόλης των 15  λεπτών).

Περαιτέρω το ΕΤΕΚ προτείνει εφαρμογή του door to door για μαθητές/τριες σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις τους με λεωφορεία προς και από το σχολείο, ενίσχυση των υπεραστικών λεωφορείων (με αλλαγή του νόμου καθώς σήμερα υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των στάσεων στις αστικές περιοχές), αναβάθμιση δικτύου λεωφορειολωρίδων και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου προς ενθάρρυνση μετακίνησης πεζών και ποδηλατών.

Θέση του ΕΤΕΚ είναι όπως το κράτος, προτού εξετάσει άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εξαντλήσει τις δυνατότητες που προσφέρει το σύστημα δημόσιων επιβατικών μεταφορών με λεωφορεία.

«Για να επιτύχει στην αποστολή του το υφιστάμενο σύστημα θα πρέπει να βελτιωθεί και να πάψει να είναι δυσλειτουργικό. Πρωτίστως οι διαδρομές θα πρέπει να είναι συχνές και βολικές προς εξυπηρέτηση των χρηστών. Παράλληλα το σύστημα θα πρέπει να είναι αξιόπιστο και σύγχρονο με τοποθέτηση εφαρμογών που παρέχουν την απαραίτητη πληροφόρηση στους πολίτες τόσο στις στάσεις όσο και εντός των λεωφορείων ενώ το δίκτυο λεωφορειολωρίδων θα πρέπει να επεκταθεί», ανέφερε ο κ. Ανδρέας Θεοδότου.

Ο ΓΓ του ΕΤΕΚ χαρακτήρισε εξαιρετικό εργαλείο και τη χρήση ευφυών συστημάτων μεταφορών – Intelligent Transport Systems  (ITS), τα οποία στοχεύουν στην παροχή άμεσης πληροφόρησης, όσον αφορά τους διάφορους τρόπους μεταφοράς και διαχείρισης της κυκλοφορίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

To ΕΤΕΚ εισηγείται παράλληλα όπως τα προτεινόμενα έργα [λεωφόρος Τσερίου, κυκλικός κόμβος Café Paris, οδός Αλεξανδρουπόλεως στο Στρόβολο, κυκλικός κόμβος λεωφόρου Σταυρού (φώτα Καλησπέρα) κ.α]  σχεδιάζονται σύμφωνα με τις πρόνοιες του εκάστοτε Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και  διέπονται γενικότερα από τις αρχές της Βιώσιμης Κινητικότητας.

Τέλος, στη διαδικασία αναθεώρησης των Τοπικών Σχεδίων, το Επιμελητήριο απαιτεί να λαμβάνεται με καθοριστικό τρόπο υπόψη ο σχεδιασμός του κυκλοφοριακού συστήματος των πόλεων, στη βάση της προώθησης της ανάπτυξης δημόσιων αστικών συγκοινωνιών.

ΚΥΠΕ