Αρχική ΤΕΠΑΚ Οι «Τυπογραφικές Μέρες» επιστρέφουν στο ΤΕΠΑΚ

Οι «Τυπογραφικές Μέρες» επιστρέφουν στο ΤΕΠΑΚ

28-29 Σεπτεμβρίου 2024

Το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου υποδέχεται με ενθουσιασμό την ένατη διοργάνωση των “Τυπογραφικών Ημερών”, ένα διήμερο αφιερωμένο στην τέχνη της τυπογραφίας και του σχεδιασμού, με προσκεκλημένα άτομα από την Κύπρο και το εξωτερικό. Δημιουργικοί επαγγελματίες, άνδρες και γυναίκες, αλλά και το φοιτητικό κοινό θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να μάθουν, ν’ ανταλλάξουν γνώσεις, ιδέες και να εμπνευστούν.

Ομιλίες | Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου

Το πρόγραμμα ξεκινάει το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024,  από τις 5.00 μ.μ. έως τις 8.00 μ.μ., στο Αμφιθέατρο 2 του κτηρίου Τάσσος Παπαδόπουλος, στη Λεμεσό, με σειρά ομιλιών από εμπνευσμένες/ους δημιουργούς.

Ο Βασίλης Μαρματάκης θα ανοίξει τη συζήτηση με θέμα “FILMWORKS” παρουσιάζοντας αφίσες κινηματογράφου που έχει επιμεληθεί, και δίνοντας έμφαση σε αφίσες που σχεδιάστηκαν για ταινίες του σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου.

Ο Κλεάνθης Λοΐζου, γραφίστας και web designer, θα συνεχίσει τη συζήτηση με την παρουσίασή του “From Experience to Execution: Mastering Storytelling in Creative Projects”. Μέσα από προσωπικές εμπειρίες, θα αναλύσει πώς οι διαχρονικές αρχές σχεδιασμού μπορούν να συνδυαστούν με σύγχρονες προσεγγίσεις για τη δημιουργία ιστοριών που καθηλώνουν.

Στη συνέχεια η Κλειώ Χατζηγεωργίου θα μας ξεναγήσει στο ταξίδι της στον εκδοτικό σχεδιασμό μέσα από την παρουσίαση “From Grid to Print: Πέντε Χρόνια Εξερεύνησης του Εκδοτικού Σχεδιασμού”. Μέσω μιας προσεκτικά επιμελημένης επιλογής έργων – πειραματικά έργα και δημοσιεύσεις – εξετάζει τη συνύπαρξη τυπογραφίας, διάταξης και αφήγησης σε διάφορα μέσα, προσφέροντας γνώσεις για την τέχνη και την τεχνική της σύγχρονης σχεδίασης.

 Η Αναστασία Μελανδινού θα ολοκληρώσει τις ομιλίες της ημέρας με την παρουσίασή “Spicy BTS”, όπου θα μας παρουσιάσει πώς να σχεδιάζουμε οπτικές ταυτότητες βασισμένες στην κίνηση και γιατί η κατανόηση των εργαλείων είναι καθοριστική για το σύγχρονο δημιουργικό περιβάλλον.

 Εργαστήριο: Τυπογραφία 2.0 | Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου

Την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εργαστήριο της Αναστασίας Μελανδινού “Τυπογραφία 2.0: Απ’ το στατικό στην κίνηση”. Το εργαστήριο απευθύνεται σε σχεδιαστές/στριες που επιθυμούν να εξερευνήσουν τον κόσμο της κινούμενης τυπογραφίας και να εξοικειωθούν με το Adobe After Effects και τα motion graphics. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν δημιουργικά, μαθαίνοντας τις βασικές αρχές της κίνησης της τυπογραφίας και εφαρμόζοντάς τις σε πρακτικές ασκήσεις. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία, αλλά είναι απαραίτητος ένας προσωπικός υπολογιστής με εγκατεστημένα τα προγράμματα Adobe After Effects και Processing.

Οι “Τυπογραφικές Μέρες 9” προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για δημιουργική ανταλλαγή και έμπνευση στον χώρο του σύγχρονου σχεδιασμού. Μην χάσετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε!

Σύνδεσμος για το εργαστήρι

https://buytickets.at/o1/1394460

 Σύντομα Βιογραφικά

Ο Κλεάνθης Λοΐζου είναι γραφίστας, web designer και illustrator με έδρα την Κύπρο. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε διεθνείς εκθέσεις και έχει βραβευτεί με το ODA Awards και EBGE Awards. Σήμερα, συνεργάζεται με το G Design Studio στην Αθήνα, δημιουργώντας καινοτόμα οπτικά αποτελέσματα για ένα ευρύ φάσμα έργων.

Η Αναστασία Μελανδινού είναι γραφίστρια και σχεδιάστρια κίνησης από την Ελλάδα, με βραβεύσεις στην κατηγορία του πειραματικού σχεδιασμού στα Βραβεία EBΓE. Ειδικεύεται στη δημιουργία οπτικών αφηγήσεων και κινούμενων ταυτοτήτων, συνδυάζοντας τυπογραφία με νέες τεχνολογίες για απρόσμενα οπτικά αποτελέσματα.

Η Κλειώ Χατζηγεωργίου είναι ελεύθερη επαγγελματίας, art director και γραφίστρια με έδρα την Ελβετία. Με εξειδίκευση στον εκδοτικό σχεδιασμό, έχει εργαστεί σε μεγάλα έργα πολιτισμού και μόδας, και έχει διακριθεί στα EBGE Awards ενώ έχει προταθεί για τα Swiss Design Awards. Το έργο της περιλαμβάνει πειραματικές δημοσιεύσεις, περιοδικά μόδας και οπτικές ταυτότητες για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο Βασίλης Μαρματάκης είναι σχεδιαστής από την Αθήνα, με διεθνείς διακρίσεις και εκτενή εμπειρία στον χώρο της διαφήμισης και του δημιουργικού σχεδιασμού. Έχει συνεργαστεί με κορυφαία στούντιο, έχει αποσπάσει διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει βραβευτεί με το ΜΕΓΑ ΕΒΓΕ. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας ενώ παράλληλα διδάσκει στη σχολή Βακαλό.