Για παραθρησκευτικές ομάδες που χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους, ώστε να προσηλυτίσουν νέα παιδιά, έκανε λόγο σήμερα η Μαρία Θεοδούλου, μητέρα του 44χρονου σήμερα μοναχού, η οποία μαζί με το σύζυγό της καταχώρησαν αγωγή εναντίον του Μητροπολίτη Αθανάσιου, του ηγούμενου Επιφάνιου, της Μονής Μαχαιρά, της Εκκλησίας της Κύπρου και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για πράξεις και παραλείψεις τους.
Όπως δήλωσε σήμερα ενώπιον του Προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Χάρη Πογιατζή, στο πλαίσιο της ακρόασης της αγωγής, με την οποία ζητούνται αποζημιώσεις μέχρι και €2.000.000, μέρος του προσηλυτισμού είναι και η ύπνωση.
Ανέφερε στο δικαστήριο ότι σύμφωνα με δική της προσωπική έρευνα, που προέκυψε κατά τη διάρκεια μελέτης της απότομης αλλαγής του γιου της, εντόπισε ομιλία του Επισκόπου Καρπασίας Χριστόφορου Τσιάκκα, την οποία απηύθυνε σε εκπαιδευτικό σεμινάριο, που έλαβε χώρα στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου το 2000 και η οποία αναφέρεται σε παραθρησκευτικές ομάδες.
“Μελετώντας την απότομη αλλαγή του γιου μου και μέχρι να ξεκαθαρίσω τι είναι αυτό που του συμβαίνει, έφτασα στην ομιλία του Χρ. Τσιάκκα και διαπίστωσα ότι όλα αυτά που περνούσε ο γιος μου συμβαίνουν, αλλά και εφαρμόζονται”, υποστήριξε.
Σε ερώτηση του συνήγορου υπεράσπισης της Εκκλησίας της Κύπρου, Λεωνίδα Γεωργίου, αν θεωρεί ότι η Μητρόπολη Λεμεσού και η Μονή Μαχαιρά είναι παραθρησκευτικές ομάδες, η κ. Θεοδούλου απάντησε: “Ναι. Το Σεπτέμβριο του 2009 απευθύνθηκα στο Χριστόφορο Τσιάκκα και έκανα καταγγελία. Του είχα αναφέρει ότι όλα όσα περιγράφει στις ομιλίες του τα είδα να εφαρμόζονται στο γιο μου”.
Ο δικηγόρος της Εκκλησίας της Κύπρου υπέβαλε στην ενάγουσα ότι τόσο η Μητρόπολη Λεμεσού, όσο και η Μονή Μαχαιρά είναι Ορθόδοξοι χριστιανοί και ακολουθούν πιστά τους κανόνες της Εκκλησίας.
Επίσης, ο κ. Γεωργίου υπέβαλε στην Μαρία Θεοδούλου ότι ο Επίσκοπος Καρπασίας στις ομιλίες του δεν αναφερόταν σε παραθρησκευτικές ομάδες που δρουν στην Κύπρο, αλλά σε δράση τέτοιων ομάδων σε άλλα σημεία του κόσμου, με την ενάγουσα να ισχυρίζεται ότι αφού όλα αυτά συνέβησαν στο γιο της και τα έζησε η ίδια, γιατί να μην εφαρμόζονται και στην Κύπρο.
Απαντώντας σε ερώτηση της υπεράσπισης, σε σχέση με μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για να προσηλυτίσουν το παιδί της και τις οποίες η ίδια επικαλείται στη γραπτή δήλωσή της, η κ. Θεοδούλου είπε: “Πιστεύω ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού χρησιμοποίησε τις γνώσεις του γιου μου, γιατί έχει διδακτορικό. Τον χρησιμοποιούν για τις οικονομικές δραστηριότητες τους. Δεν έχω επίσημη πληροφόρηση ότι ο γιος μου ασχολείται με τα οικονομικά της Μονής Μαχαιρά, αλλά έχω εύλογες υποψίες ότι το κάνει, αφού έχει πτυχίο στον τομέα της μακροοικονομίας. Δεν μπορώ να γνωρίζω ποια είναι τα συμφέροντα για να είναι εκεί ο γιος μου”.
Η υπεράσπιση της Εκκλησίας της Κύπρου διερωτήθηκε πώς ο Μητροπολίτης Λεμεσού χρησιμοποιεί το γιος της και εκμεταλλεύεται τις γνώσεις του, αφού η Μητρόπολη Λεμεσού δεν έχει καμιά σχέση με τη Μονή Μαχαιρά.
Η κ. Θεοδούλου διερωτήθηκε από την πλευρά της, αφού δεν έχει σχέση η Μητρόπολη Λεμεσού με τη Μονή Μαχαιρά, γιατί να θέλουν όλοι οι μοναχοί της συγκεκριμένης Μονής να εξομολογούνται κάθε Κυριακή στον Μητροπολίτη Λεμεσού.
Ο κ. Γεωργίου υπέβαλε στην ενάγουσα ότι είναι βούληση των ίδιων των μοναχών να έχουν οποιονδήποτε θέλουν για εξομολόγηση και διερωτήθηκε παράλληλα ποιο είναι το όφελος του Μητροπολίτη Λεμεσού, αν όντως σχεδίασε όλα αυτά, περί εκμετάλλευσης τους γιου της.
“Δεν γνωρίζω ποιο είναι το όφελος, ωστόσο, είμαι σίγουρη ότι έχει όφελος”, είπε.
Ερωτηθείσα γιατί παρακάλεσε τον Μητροπολίτη Λεμεσού να τον πάρει κοντά του στη Μητρόπολη, αφού η ίδια ισχυρίζεται ότι ο Αθανάσιος χρησιμοποίησε παράνομες μεθόδους για να τον προσηλυτίσει, η ενάγουσα απάντησε πως το έκανε για να ξεφύγει ο γιος της από το κλειστό περιβάλλον της Μονής Μαχαιράς.
“Θα είχα καλύτερη επικοινωνία μαζί του, για να ξεκαθαρίσω τι πραγματικά του συμβαίνει. Προτιμώ εκείνο το περιβάλλον, παρά το κλειστό περιβάλλον της Μονής Μαχαιρά. Εξάλλου, ο ίδιος άνθρωπος θα έκανε την ίδια ζημιά είτε στη Μητρόπολη ήταν ο γιος μου, είτε στη Μονή”.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης αν μισεί τον Μητροπολίτη Λεμεσού, η κ. Θεοδούλου απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι απλώς τον καταδικάζει γι` αυτά τα οποία κάνει. “Τον θεωρώ εγκληματία”, είπε, “και θέλω να πληρώσει γι` αυτά που έκανε”.
Σε άλλη ερώτηση της υπεράσπισης αν θέλει να τον εκδικηθεί, η κ. Θεοδούλου απάντησε, επίσης, αρνητικά, απορρίπτοντας παράλληλα την υποβολή του κ. Γεωργίου ότι στο παρελθόν τον έχει απειλήσει γιατί, όπως είπε, δεν είναι του χαρακτήρα της.
Ο κ. Γεωργίου της υπέβαλε ότι έχει απειλήσει τον Μητροπολίτη Λεμεσού κατά το παρελθόν, παρουσιάζοντας χειρόγραφο έγγραφο της ίδιας, που το αποδεικνύει. Όπως είπε ο κ. Γεωργίου, η ίδια η ενάγουσα στο έγγραφο της αναφέρει ότι στο παρελθόν πήγε στην Αρχιεπισκοπή και μιλώντας με τον αστυνομικό του χώρου, Κώστα Κίκη, του είχε πει ότι “αν δεν φέρουν πίσω το γιο μου, θα σκοτώσω τον Μητροπολίτη Λεμεσού με τα ίδια μου τα χέρια”.
Η κ. Θεοδουλού αναγνώρισε το γραφικό της χαρακτήρα στο έγγραφο, που παρουσίασε στο δικαστήριο ο Λεωνίδας Γεωργίου, ωστόσο, ανέφερε ότι δεν θυμόταν το περιστατικό.
Εξήγησε στο δικαστήριο ότι δεν είναι του χαρακτήρα της να λέει τέτοια πράγματα και απέδωσε τις “απειλές” που εκτόξευσε εκείνη την ημέρα στην έξαλλη κατάσταση, στην οποία βρισκόταν τη συγκεκριμένη στιγμή.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί την προσεχή Πέμπτη, στις 11:00.
Πηγή: ΚΥΠΕ