Τον κώδωνα του κινδύνου προς τους αρμόδιους φορείς κρούει το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας διά του Προέδρου του Δήμου Αντωνίου, αναφέροντας ότι νοσηλευτές που εργάζονται στα νοσοκομεία φροντίζουν και ενοίκους γηροκομείων.
«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι από τους οποίους δεν είχαμε καμία ενημέρωση για το τί γίνεται τώρα στα γηροκομεία μας», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Αντωνίου, προσθέτοντας ότι «οι ένοικοι των γηροκομείων βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο από τους νοσηλευτές που δουλεύουν σε αυτά αφού η κύρια τους απασχόληση είναι στα δημόσια νοσηλευτήρια».
Φανταστείτε, σημείωσε, τί θα γίνει αν έχουμε επιβεβαιωμένο κρούσμα σε γηροκομεία. «Θα εξαλειφθούν όλοι οι ένοικοι που είναι μεγάλοι σε ηλικία και έχουν και υποκείμενα νοσήματα», πρόσθεσε.
Ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στα παραδείγματα άλλων χωρών που η προσβολή του ιού σε τέτοιους οίκους είχε το αποτέλεσμα του μαζικού θανάτου των ενοίκων.
«Πρέπει να το αποφύγουμε με την λήψη προληπτικών μέτρων προτού να είναι αργά», επεσήμανε.
Στην Κύπρο, 6000 συμπολίτες μας είναι ένοικοι σε γηροκομεία.
Όπως είπε ο κ. Αντωνίου λόγω μη ενημέρωσης από τις αρμόδιες αρχές, το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας καθώς και οι Οργανωμένοι Ασθενείς έχουν αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου και στην Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου για την λήψη δραστικών μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε οίκους ευηγηρίας.
«Τους καλούμε, όπως προχωρήσουν άμεσα σε ελέγχους για την ορθή τήρηση των διαταγμάτων στην διαδικασία της φροντίδας των ενοίκων, καθώς και για εκπόνηση πρωτοκόλλων για την προστασία των ηλικιωμένων που διαβιούν στις στέγες και που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες», είπε ο κ. Αντωνίου.
Δεχόμαστε, συνέχισε, τηλεφωνήματα από τους οικείους των ηλικιωμένων των οποίων διαμένουν στους οίκους ευηγηρίας, οι οποίοι συμφωνούν ότι δεν αρκεί μόνο ο περιορισμός εισόδου και εξόδου στα ιδρύματα από το επισκεπτήριο.
Θα πρέπει, σημείωσε, να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τους ειδικούς, τόσο των ιδίων των ενοίκων αλλά και του προσωπικού, είτε αυτοί είναι νοσηλευτές, φροντιστές, προσωπικό διοίκησης ή και επαγγελματίες υγείας που ανά διαστήματα επισκέπτονται τον χώρου του οίκου ευηγηρίας.
Με βάση πρόσφατη έρευνα της Επιτρόπου Διοικήσεως, ανέφερε, υπήρχαν οίκοι ευγηρίας που έχριζαν σημαντικής βελτίωσης τόσο σε θέματα υποδομών όσο και σε θέματα παροχής σωστής φροντίδας προς τους ενοίκους.
«Δυστυχώς, υπήρχαν περιπτώσεις που έδεναν τους ηλικιωμένους με σχοινιά στο κρεββάτι τους. Δεν γνωρίζουμε πώς έχει τώρα η κατάσταση», σημείωσε.
Θεωρούμε, συμπλήρωσε ο κ. Αντωνίου, ότι το κράτος θα πρέπει άμεσα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για αυστηρό έλεγχο όλων των ιδρυμάτων στην Κύπρο για την ασφάλεια των ηλικιωμένων αλλά ταυτόχρονα να ενισχύσει και να προστατέψει και τους εργαζόμενους σε αυτά.
ΚΥΠΕ