Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες μετά την ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού να έχει ελεγχόμενη είσοδο («μπάρες») στο χώρο στάθμευσης της οδού Θεμιστοκλέους (ΕΣΕΛ). Πολλοί πολίτες εξέφρασαν τις πιο κάτω ερωτήσεις για την ενέργεια αυτή:
- Που θα σταθμεύουν οι εργαζόμενοι και φοιτητές που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν το χώρο αυτό;
- Γιατί δεν έγιναν υποδομές στο κέντρο της πόλης για περισσότερους χώρους στάθμευσης;
- Γιατί δεν αξιοποιούνται οι δημόσιες συγκοινωνίες για την πρόσβαση στο κέντρο της πόλη.
Σύμφωνα με το Δήμο οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές έχουν τις εξής εναλλακτικές επιλογές:
“Χρήση δημόσιων συγκοινωνιών, επιλογή όχι πολύ προσιτή με το υφιστάμενο σύστημα δρομολογίων των λεωφορείων. Ο Δήμος Λεμεσού, θεωρώντας ότι η χρήση μέσων δημόσιας συγκοινωνίας είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, προωθεί ένα σύστημα τριών χώρων στάθμευσης park-and-ride περιμετρικά του κέντρου της πόλης (στον Εναέριο, στο τεμάχιο Επαμεινώντα (παζαράκι) που εξασφάλισε πρόσφατα καταβάλλοντας €2.1 εκατομμύρια, και σε τεμάχιο δυτικά του κέντρου της πόλης). Μέσα από ένα σύστημα shuttle bus service υψηλής συχνότητας (κάθε 10 λεπτά), ο πολίτης ή φοιτητής θα μπορεί να σταθμεύει στους χώρους αυτούς και να διακινείται προς το κέντρο της πόλης. Επιπρόσθετα, βρισκόμαστε σε αναζήτηση κατάλληλων χώρων στάθμευσης σε πιο μακρινές αποστάσεις από το κέντρο (π.χ. σε τμήμα του δημοτικού τεμαχίου βόρεια της εκκλησίας του Αγίου Αρσενίου), όπου να λειτουργήσουν ανάλογα συστήματα park-and-ride. Η εξέλιξη και ταχύτητα των προσπαθειών του δήμου θα εξαρτηθεί από την πορεία των νέων συμβάσεων των λεωφορείων για τη Λεμεσό, αλλά και από τις προθέσεις του Υπουργείου Μεταφορών-Επικοινωνιών-και Έργων σε ότι αφορά την κυβερνητική συμβολή στη δημιουργία της δεύτερης ομάδας των χώρων στάθμευσης park-and-ride.
Μέχρι να υλοποιηθεί η πιο πάνω λύση, θα γίνουν προσπάθειες με την ΕΜΕΛ για τη λειτουργία κάποιου προσωρινού συστήματος μεταφοράς εργαζομένων και φοιτητών από χώρο ή χώρους στάθμευσης προς το κέντρο της πόλης.
Το ερώτημα γιατί δεν έγιναν υποδομές στο κέντρο της πόλης για περισσότερους χώρους στάθμευσης, είναι ένα βάσιμο ερώτημα. Δυστυχώς η ανάπτυξη της πόλης τις τελευταίες δυο δεκαετίες δεν συνοδεύτηκε από τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών για να εξυπηρετηθεί η προκύπτουσα αυξημένη κυκλοφορία προς το κέντρο της πόλης εξαιτίας αυτών των αναπτύξεων (ΤΕΠΑΚ, επίχωση, παλιό λιμάνι, κάστρο). Και όπως είναι γνωστόν, όταν ένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στην ώρα του, η εκ των υστέρων λύση του είναι δυσκολότερη γιατί οι διαθέσιμες επιλογές είναι λιγότερες. Το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο προχωρεί εντατικά στους σχεδιασμούς για να δημιουργήσει τους αναγκαίους επιπρόσθετους χώρους στάθμευσης για εξυπηρέτηση του κέντρου της πόλης, λαμβάνοντας υπόψη και τα πορίσματα του ΣΒΑΚ (Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κυκλοφορίας), που καθορίζουν ένα πλαίσιο αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος που στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις δημόσιες συγκοινωνίες.”
Τέλος, ο Δήμος στην απάντηση του για την κίνηση αυτή, αναφέρει οτι προγραμματίζεται και η τοποθέτηση παρόμοιου συστήματος και στους υπόλοιπους μεγάλους οργανωμένους χώρους στάθμευσης του Δήμου (Επίχωση, Σπύρου Αραούζου, Πλατεία Ηρώων κλπ), μέσα στα πλαίσια του προγράμματος ενιαίας διαχείρισης των χώρων στάθμευσης που προωθεί.