Αρχική ΤΕΠΑΚ Τελική Ημερίδα PARRISE 2016-17: Η διδασκαλία των Φυσικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών μέσα...

Τελική Ημερίδα PARRISE 2016-17: Η διδασκαλία των Φυσικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα PARRISE

te[ak.JPG

To Σάββατο 6 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία η τελική εκδήλωση του ευρωπαϊκού προγράμματος PARRISE 2014-2017 (www.parrise.eu). Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα PARRISE (Promoting Attainment of Responsible Research and Innovation in Science Education) χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Grant agreement: 612438). Στο PARRISE συμμετέχουν 18 εταίροι από 11 Ευρωπαϊκές χώρες.  Το πρόγραμμα συντονίζει η Δρ. Christine Knippels στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, ενώ επιστημονική υπεύθυνος του προγράμματος στην Κύπρο είναι η Δρ. Ελένη Α. Κύζα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το PARRISE αποσκοπεί στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών με στόχο την προώθηση της επίγνωσης των νέων για την Υπεύθυνη Έρευνα & Καινοτομία, μέσω της μάθησης με διερώτηση στις Φυσικές και Περιβαλλοντικές Επιστήμες. Η προσέγγιση αυτή συνάδει με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προώθηση της Υπεύθυνης  Έρευνας & Καινοτομίας στην εκπαίδευση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Τάσσος  Παπαδόπουλος» του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και σ’ αυτήν συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα, ανάμεσα στα οποία, Επιθεωρητές Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, διευθυντές σχολείων της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί Φυσικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών, μαθητές και γονείς, καθώς επίσης και ερευνητές από το πεδίο της διδακτικής των Φυσικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών. 

Την  εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός, και ο Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νίκος Τσαπατσούλης. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με παρουσίαση του προγράμματος PARRISE από την επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος, Δρ. Ελένη Α. Κύζα. Μέσα από την παρουσίασή της, η Δρ. Κύζα, έδωσε έμφαση στις κυριότερες δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και αφορούσαν:

  1. Στους στόχους του προγράμματος με έμφαση στην προώθηση της Υπεύθυνης Έρευνας και Καινοτομίας μέσω της προσέγγισης της κοινωνικο-επιστημονικής μάθησης με διερώτηση.
  2. Στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών Φυσικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών στα θέματα μάθησης και διδασκαλίας μέσω της κοινωνικο-επιστημονικής μάθησης με διερώτηση.
  3. Στο σχεδιασμό και εφαρμογή καινοτόμου διδακτικού υλικού κοινωνικο-επιστημονικής μάθησης με διερώτηση με στόχο την προώθηση της ενεργού πολιτότητας των μαθητών στο πλαίσιο της Υπεύθυνης Έρευνας και Καινοτομίας.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο δεύτερο εκπαιδευτικό δίκτυο του ευρωπαϊκού προγράμματος PARRISE  παρουσίασαν τις ενότητες  κοινωνικο-επιστημονικής μάθησης με διερώτηση που ανέπτυξαν και εφάρμοσαν στις τάξεις τους στο πλαίσιο της φετινής σχολικής χρονιάς. Παράλληλα, μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου που συμμετείχαν στις διδακτικές αυτές εφαρμογές παρουσίασαν τις απόψεις και τις εντυπώσεις τους για τις εν λόγω μαθησιακές ενότητες. 

Πριν την έναρξη των παρουσιάσεων, και κατά το διάλειμμα, οι μαθητές και εκπαιδευτικοί της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης παρουσίασαν αφίσες με τις εργασίες τους στο πλαίσιο του προγράμματος PARRISE Cyprus 2016-17.  Ως εκ τούτου, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις αφίσες και να ενημερωθούν για τις μαθησιακές ενότητες κοινωνικο-επιστημονικής μάθησης με διερώτηση που είχαν σχεδιαστεί στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη φετινή χρονιά.

Κατά το τελευταίο μέρος της ημερίδας διεξήχθει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα “Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην Υπεύθυνη Έρευνα και Καινοτομία”. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι επιστημονικοί υπεύθυνοι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Ark of Inquiry (www.arkofinquiry.eu), Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Δρ. Ζαχαρίας Ζαχαρία, και Engage (https://www.engagingscience.eu), Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Δρ. Μαρία Ευαγόρου, καθώς επίσης και εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου: Δρ. Γιώργος Γιαλλουρίδης (Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης), κ. Χρυστάλλα Κουκουμά (Επιθεωρήτρια Χημείας), και Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής (Εκπρόσωπος Επιθεώρησης Βιολογίας). Τη συζήτηση συντόνισε η επιστημονική υπεύθυνη του ευρωπαϊκού προγράμματος PARRISE, Δρ. Ελένη Α. Κύζα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δημόσια συζήτηση.  

te[ak.JPG

tepak1.JPG

tepak2.JPG