Αρχική Τελευταία Νέα Περισσότερες πληροφορίες για το Aedes aegypti – Το Κουνούπι Τίγρης που ήρθε...

Περισσότερες πληροφορίες για το Aedes aegypti – Το Κουνούπι Τίγρης που ήρθε στην Κύπρο – Τι να προσέξουν οι γονείς (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)

tsimpima_kounoupiou.jpg

Το Aedes aegypti (Αηδής ο αιγυπτιακός), γνωστό και ως κουνούπι τίγρης, είναι ένα κουνούπι που μεταφέρει τις ασθένειες δάγκειος πυρετός, τσικονγκούγια και κίτρινος πυρετός, καθώς και άλλες ασθένειες.

 

Το κουνούπι ξεχωρίζει από τις λευκές λωρίδες στα πόδια και ένα σημάδι που μοιάζει με λύρα στο θώρακα. Το κουνούπι προέρχεται από την Αφρική και απαντάται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές του πλανήτη.

To είδος είναι φορέας αρκετών τροπικών πυρετών. Μόνο το θηλυκό τσιμπάει για αίμα έτσι ώστε να ωριμάσει τα αυγά του. Το είδος έλκεται από χημικές ενώσεις που παράγουν τα θηλαστικά. Ανάμεσα σε αυτές τις ενώσεις είναι η αμμωνία, το διοξείδιο του άνθρακα, το γαλακτικό οξύ και η οκτενόλη. Τα ενήλικα ζουν περίπου 2 με 4 εβδομάδες ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά τα αυγά είναι βιώσιμα ακόμη και μετά από ένα χρόνο σε ξηρή κατάσταση.

Σύμφωνα με τον οδηγό του αμερικανικού φορέα Κέντρα για τον Έλεγχο των Ασθενειών και για την Πρόληψη, τα καλύτερα εντομοαπωθητικά για το είδος είναι αυτά που περιέχουν DEET. Επίσης αναφέρει:

  • Το κουνούπι τσιμπάει συνήθως την αυγή ή το σούρουπο, αλλά μπορεί να τσιμπήσει οποιαδήποτε ώρα σε εσωτερικού χώρο, στη σκιά και όταν έχει συννεφιά.
  • Το κουνούπι αναπαράγεται σε στάσιμα νερά. Αυτά μπορεί να είναι βάζα με λουλούδια, ανοικτά βαρέλια, κουβάδες και λάστιχα αυτοκινήτων, αλλά πιο επικίνδυνα μέρη είναι το νερό της τουαλέτας και υγρά πατώματα του μπάνιου, επειδή του επιτρέπουν να αναπαράγεται μέσα στα σπίτια. Έρευνες έχουν δείξει ότι ουσίες που εκπέμπονται από συγκεκριμένα βακτήρια διεγείρουν το θηλυκό να γεννήσει. Προτειμούν περισσότερο νερά που έχουν συγκεκριμένη συγκέντρωση λιπαρών οξέων και άλλων οργανικών ουσιών.
  • Προτείνεται να φοράτε ρούχα με μακριά μανίκια και παντάκια την ημέρα και το σούρουπο.
  • Προτείνεται να ψεκάζεται τα ρούχα με απωθητικά με DEET.
  • Προτείνεται η χρήση κουνουπιέρων πάνω από τα κρεβάτια, αν το δωμάτιο δεν κλιματίζεται ή αν τα παράθυρα είναι κλειστά.

 

tsimpima_kounoupiou.jpg

Tο περίφημο «Κουνούπι Τίγρης» που είναι πολύ επιθετικό, προκαλεί πρήξιμο και προτιμά να τσιμπά τα γόνατα και τους αστραγάλους. Είναι ίδιο με τα άλλα κουνούπια, όμως ξεχωρίζει από το ριγωτό ασπρόμαυρο χρώμα του και από τους λευκούς δακτυλίους στα πόδια του, μοιάζει σαν τίγρης απ’ όπου πήρε και το όνομά του.

Τα παιδιά που έχουν τη τάση να ξύνουν επίμονα το τσίμπημα αναπτύσσουν συχνά δερματικές σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις(στο σημείο του τσιμπήματος).

Πηγές: Wikipedia/Infokids