Ο υποψήφιος Βουλευτής Λεμεσού με το ΑΚΕΛ, Πέτρος Κλεάνθους αποκαλύπτεται μέσα από συνέντεξη του στο LemesosBlog.
Η Λεμεσός, η απαξίωση, το ρουσφέτι, η σημασία της ψήφου και τι πιστεύει οτι μπορεί να προσθέσει η υποψηφιότητα του…
Ο Πέτρος Κλεάνθους γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Έχει καταγωγή από το Ζακάκι και τα Πολεμίδια και ζει με την οικογένεια του στη Γερμασόγεια. Είναι παντρεμένος με τη Μαριάννα Οράτη και έχουν δύο αγόρια και ένα κορίτσι.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά από όπου έχει λάβει πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Χημεία, πτυχίο στη Διεθνή και Ευρωπαϊκή Πολιτική και μεταπτυχιακό στην Κοινωνική και Πολιτική Θεωρία. Διετέλεσε Προέδρος της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών, Γραμματέας του Φοιτητικού Τμήματος της ΕΔΟΝ και είναι μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λεμεσού τα τελευταία 15 χρόνια. Σήμερα, είναι Υπεύθυνος του Μορφωτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Λεμεσού.
Εργάζεται στο Τμήμα Γεωργίας και είναι Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ελέγχου Οίνων και Αλκοολούχων Ποτών ενώ εκπροσωπεί την Κύπρο σε Διεθνείς Επιτροπές. Έχει εκλεγεί δύο φορές Σχολικός Έφορος Λεμεσού, το 2006 και το 2011 και σήμερα, είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Γ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού. Είναι λάτρης του ποδοσφαίρου και της ελληνικής μουσικής, μελετά σε βάθος την Ιστορία και αγαπά ιδιαίτερα το θέατρο και τον κινηματογράφο.
κ. Κλεάνθους, πιστεύετε ότι η ψήφος μπορεί να αλλάξει κάτι;
Η ψήφος είναι το βασικότερο και το πιο ουσιαστικό εργαλείο που διαθέτουν οι πολίτες για να ορίσουν την προοπτική τους. Εφόσον, ο ρόλος της εξουσίας είναι να λαμβάνει αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές των πολιτών, τότε οι πολίτες έχουν υποχρέωση να επιλέγουν και να καθορίζουν ποιοι θα αποφασίζουν για αυτούς. Η αποχή από την ψηφοφορία ισοδυναμεί με λευκή επιταγή προς τον οποιονδήποτε να αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς και να διαμορφώνει το παρόν και το μέλλον μας χωρίς τη δική μας συμμετοχή. Η συνειδητή επιλογή, μέσω της ψήφου των θέσεων και των ατόμων που μας εκφράζουν είναι το μοναδικό μέσο που διαθέτουμε, για να φέρουμε τον κόσμο στα μέτρα μας. Ειδάλλως, αφήνουμε τις τύχες μας στους άλλους και δυστυχώς, έχει επιβεβαιωθεί πως όταν οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στις εκλογές τότε ενδυναμώνονται σχηματισμοί με αντιλαϊκό χαρακτήρα και επικρατούν δυνάμεις που αποφασίζουν με την πλάτη γυρισμένη στους πολίτες. Η ψήφος μας είναι το δημοκρατικό μας όπλο, που οι λαοί το κέρδισαν με αγώνες. Αποτελεί ιερό δικαίωμα που δεν πρέπει να το εγκαταλείπουμε.
Πολύς κόσμος, ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, πιστεύουν ότι όλοι οι πολιτικοί είναι το ίδιο; Τι έχετε να σχολιάσετε;
Δεν είναι ίδιοι μεταξύ τους, ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι πολιτικές. Η ύπαρξη διαφορετικών συμφερόντων στην κοινωνία συνεπάγεται και τη δημιουργία διαφορετικών σχηματισμών για να εκπροσωπούν αυτά τα συμφέροντα. Η Δεξιά είναι ο εκφραστής των λίγων προνομιούχων που αγκομαχεί να υπερασπιστεί την προσπάθεια τους να γίνονται όλο και πλουσιότεροι πάνω στις πλάτες των πολλών μη προνομιούχων. Για να κερδίσει εκτόπισμα ανάμεσα στο λαό, συνήθως, καταφεύγει σε εθνικιστικές ρητορίες και σύμβολα. Στην πραγματικότητα, όμως, εφόσον ο σκοπός της μεγιστοποίησης των κερδών το επιβάλλει, είναι έτοιμη να ξεπουλήσει τα σύμβολα που η ίδια θεοποιεί. Η διαφθορά, δηλαδή η οικιοποίηση κοινωνικού πλούτου προς εξυπηρέτηση προσωπικών ή φιλικών συμφερόντων ενυπάρχει σε αυτή την πολιτική παράταξη ως αναπόσπαστο συστατικό. Από την άλλη, η Αριστερά είναι η πολιτική δύναμη που απευθύνεται χωρίς περιστροφές, με ειλικρίνεια προς ολόκληρο το λαό και αγωνίζεται για ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Έχει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο και καθοδηγείται από μια προοδευτική φιλοσοφία που είναι προσανατολισμένη στο κοινωνικό όφελος του συνόλου.
Όσοι θεωρούν ότι τα πιο πάνω είναι απλά θεωρίες, ας αναλογιστούν ποια πολιτική παράταξη έχει ξεπουλήσει τα το Συνεργατισμό, τα λιμάνια και άλλους κοινωφελείς οργανισμούς, όπως η Επιτροπή Σιτηρών και ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης. Ας αναλογιστούν ποιας παράταξης είναι έργο η πώληση εθνικού πλούτου, όπως είναι τα διαβατήρια, σε αλλοδαπούς εγκληματίες και ποιοι έχουν θησαυρίσει μέσα από αυτή τη διαδικασία. Ας σκεφτούν ποια παράταξη είναι αυτή που υποβαθμίζει συνεχώς τη Δημόσια Υγεία και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη Δημόσια Εκπαίδευση, αλλά και αφήνει την ύπαιθρο να καταστρέφεται.
Την ίδια, όμως, ώρα οι πολίτες θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι στην κατάσταση που είναι σήμερα η πατρίδα και οι ζωές μας, μόνο η Αριστερά μπορεί να εγγυηθεί την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, όχι κούφια, αλλά με το να αγωνίζεται με καθαρά χέρια και πρόσωπο προτάσσοντας θέσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα όλων των πολιτών.
Τι μπορεί να κερδίσει η Λεμεσός από τη νέα Βουλή;
Ολόκληρη η Επαρχία Λεμεσού αναμένει αποφάσεις και πολιτικές που θα αποτελέσουν λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Στη νέα Βουλή θα πρέπει να προωθηθούν εισηγήσεις και νομοσχέδια που θα εξυπηρετήσουν τους πολίτες που ζουν τόσο στις αστικές περιοχές, όσο και στην ύπαιθρο.
Τα Γενικό Νοσοκομείο υπολειτουργεί και ασφυκτιά. Την ίδια στιγμή, τα Νοσοκομεία Κυπερούντας και Πλατρών είναι υποστελεχωμένα και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής. Η Λεμεσός χρειάζεται νέες μονάδες υγείας, στεγαστική πολιτική για τους κοινωνικά ασθενείς και υπηρεσίες για τους πολίτες. Χρειαζόμαστε καλύτερα σχολικά κτίρια, προσαρμοσμένα στις νέες τεχνολογικές ανάγκες και τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας.
Επιβάλλεται να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναζωογόνησης της ορεινής Λεμεσού, που θα περιλαμβάνει μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη και την επιστροφή κατοίκων στα χωριά. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει, δημιουργία δρόμων, υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, δομές για φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων καθώς και μέτρα προώθησης της επιχειρηματικότητας και στήριξης της αγροτικής οικονομίας.
Γενικότερα, η οικονομία της Λεμεσού έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία. Θα πρέπει να οι ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις με σκοπό να δωθεί ώθηση στους τομείς της οικονομίας που έχουν υποστεί ζημιές ώστε να επανέλθουν στο δρόμο της ανάπτυξης.
Για να μπορέσει, όμως, η Λεμεσός να βγει κερδισμένη μέσα από τις αποφάσεις της νέας Βουλής θα πρέπει αφενός οι πολίτες της να είναι ενεργοί και διεκδικητικοί, αλλά κύρια θα πρέπει στις επικειμένες Βουλευτικές εκλογές, να επικρατήσουν οι πολιτικές θέσεις που είναι προσανατολισμένες στην πρόοδο και την ευημερία του λαού και ταυτόχρονα να επικρατήσουν και έντιμοι πολιτικοί, που δεν θα φέρουν βαρίδια σκοπιμοτήτων και οικονομικών συμφερόντων, που θα σέβονται το λαό και θα τον εκπροσωπούν έντιμα και αποφασιστικά.
Οι πολίτες έχουν πολλά προβλήματα και πολλές φορές οι βουλευτές μπορούν με ένα απλό τηλεφώνημα να βρούν λύσεις άμεσα και εύκολα. Θεωρείτε πως το «λίγο ρουσφέτι» μεταξύ βουλευτών και πολιτών τελικά δεν βλάφτει;
Θίγετε δύο ζητήματα που έχουν ως βάση τη σχέση των πολιτών με του Βουλευτές, ωστόσο θα πρέπει να μπορούμε να τα διαχωρίσουμε. Το ένα είναι το ρουσφέτι το οποίο συνιστά αθέμιτη παρέμβαση για να εξυπηρετήσει το άδικο έναντι του δίκαιου, το λάθος έναντι του σωστού. Δεν υπάρχει λίγο και πολύ. Από τη στιγμή που κάποιος εκμεταλλεύεται το αξίωμα που του εμπιστεύτηκε ο λαός του για τα δικά του συμφέροντα ή για να βολέψει ημετέρους αυτό συνιστά υπέρτατη μορφή διαφθοράς. Το είδος αυτών των «σχέσεων» οφείλουμε ως κοινωνία να το καταπολεμήσουμε.
Από την άλλη όμως, είναι πολύ συχνό φαινόμενο, οι πολίτες να καταφεύγουν σε πρόσωπα που κατέχουν δημόσια αξιώματα για να αναζητήσουν λύσεις σε προβλήματα. Τις περισσότερες φορές, το κάνουν γιατί βρίσκονται αντιμέτωποι με τους τοίχους που υψώνει μπροστά τους το γενικό σύστημα εξυπηρέτησης της Δημόσια Υπηρεσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη γραφειοκρατία και τη δυσκαμψία στη διαχείριση των ζητημάτων που τους αφορούν. Αυτό το καθήκον δεν περιλαμβάνεται στο θεσμικό ρόλο του κοινοβουλευτικού αξιώματος, εντούτοις λειτουργεί διορθωτικά για να ξεκλειδώνονται πόρτες που είναι σφραγισμένες προς στους πολίτες. Ωστόσο κανένας από τους δύο τρόπους δεν έχει θέση σε ένα σωστά διαρθρωμένο κράτος. Το πώς το ίδιο το σύστημα αναπαράγει «πελατειακές σχέσεις» και πολιτικούς που κτίζουν καριέρες έχοντας το ρουσφέτι στην ατζέντα τους, είναι κάτι που οι Βουλευτές οφείλουν να αντιμετωπίσουν με νομοθετικές ρυθμίσεις. Από τη μια θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών για να είναι φιλικές προς τους πολίτες και από την άλλη να διώκονται αυστηρά όλοι όσοι επιχειρούν να βολέψουν κάποιο δικό τους βλάπτοντας το σύνολο, όποιοι και αν είναι όσο ψηλά και αν βρίσκονται.
Γιατί ένας καταξιωμένος επιστήμονας με σημαντική παρουσία στον επαγγελματικό χώρο, θέλει να αλλάξει την καθημερινότητα του και να εμπλακεί σε έναν τομέα που η συντριπτική μερίδα της κοινωνίας απαξιώνει; Γιατί είσαι υποψήφιος Πέτρο Κλεάνθους;
Ξέρετε έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στο κριτήριο του κόσμου να κρίνει εάν κάποιος είναι χρήσιμος για το κοινό καλό ή οχι. Μπορεί οι πολίτες για μικρές περιόδους να κάνουν κάποια λάθη στις επιλογές τους ως σύνολο, αλλά στο τέλος ξέρουν να ξεχωρίζουν εάν τα πρόσωπα που τους εκπροσωπούν μπορούν τελικά να βοηθήσουν για να πάρουμε τη χώρα μας ένα βήμα πιο μπροστά στον τομέα της προόδου.
Θεωρώ πως σε συλλογικό επίπεδο το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ αποτελείται από αξιόλογα άτομα που μπορούν να βοηθήσουν για τον συγκεκριμένο στόχο. Προσωπικά είμαι έτοιμος να κριθώ από τον λαό και νιώθω πως μπορώ να βάλω το λιθαράκι μου για να πάμε τον τόπο πιο μπροστά. Για να αλλάξουμε αυτά που θεωρούμε λανθασμένα. Αυτή τη στιγμή που η πατρίδα μας χρειάζεται φρέσκους ανθρώπους με γνώσεις και όραμα, για να μπουν μπροστά και να αναλάβουν ευθύνες. Έχοντας την αυτοπεποίθηση ότι διαθέτω αυτά τα στοιχεία, και έχοντας εκπροσωπήσει τους πολίτες από αρκετά δημόσια πόστα στο παρελθόν, με τεράστιο σεβασμό πάντα προς το ιερό δικαίωμα του ψήφου κάθε ανθρώπου, εκθέτω τον εαυτό μου προς τους συμπολίτες μου για να αξιολογήσουν οι ίδιοι κατά πόσο μπορούν να με εμπιστευτούν