Αντρέας Ροδοθέου… Ένα όνομα που «σιγοψιθυριζόταν» σε κύκλους της νύχτας και διασυνδέθηκε κατά καιρούς με διάφορες δραστηριότητες, πάντοτε όμως με ασαφείς και αόριστες αναφορές.
Η σύλληψη, η καταδίκη, η επιχείρηση ποτών και τα σχέδια δολοφονίας του 61χρονου που έπεσε νεκρός το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης σε ενέδρα θανάτου που στήθηκε σε βάρος του στο χωριό Γεράσα της Επαρχίας Λεμεσού.
Ο Άντρος Ροδοθέου γεννήθηκε το 1956 στο κατεχόμενο χωριό Λιβερά της Κερύνειας και είχε τρία αδέλφια. Απόγονος Μικρασιάτικης οικογένειας, το 1974 εκτελούσε τη θητεία του ως ανθυπολοχαγός των ΛΟΚ, λαμβάνοντας μέρος σε μάχες εναντίον των Τούρκων στον Πενταδάκτυλο με την 31 Μοίρα Καταδρομών. Ο πατέρας του, Ροδόθεος Χριστοφή ήταν γνωστός αγωνιστής της ΕΟΚΑ.
Η πρώτη και τελευταία επαφή με τη δικαιοσύνη…
Όπως γράφει στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας ο «Φιλελεύθερος» ο δημοσιογράφος Μιχάλης Χατζηβασίλης, η πρώτη και τελευταία επαφή του Αντρέα Ροδοθέου με τη δικαιοσύνη ήταν το 1978, όταν είχε συλληφθεί με άλλους δύο για την απαγωγή του Αχιλλέα Κυπριανού, γιου του μ.Σπύρου Κυπριανού. Καταδικάστηκε αλλά αφέθηκε ελεύθερος.
Η απαγωγή Αχιλλέα Κυπριανού και η σύλληψη Ροδοθέου
Το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου του 1977 εν μέσω προεκλογικής περιόδου -ο Σπύρος Κυπριανού ήταν ξανά υποψήφιος- άγνωστοι απήγαγαν τον πρωτότοκο γιο του, Αχιλλέα. Ο 21χρονος τότε ανθυπολοχαγός των ΛΟΚ, βρισκόταν εκείνο το βράδυ στο στρατόπεδο όπου υπηρετούσε στην περιοχή του Μαχαιρά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο της εποχής, ο Σπύρος Κυπριανού ενημερώθηκε για την απαγωγή του παιδιού του την επόμενη ημέρα το πρωί από τους τότε υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.
Την ίδια ημέρα, έλαβε ένα ηχητικό μήνυμα, το οποίο οι απαγωγείς υποχρέωσαν τον Αχιλλέα να ηχογραφήσει: «Πατέρα βρίσκομαι στα χέρια του απελευθερωτικού κινήματος των κατεχομένων εδαφών. Αν μέχρι τις 10 μ.μ. της Πέμπτης, δεν δοθεί γενική αμνηστία σε όλους τους πολιτικούς κατάδικους, υπόδικους και καταζητούμενους, θα με εκτελέσουν χωρίς άλλη προειδοποίηση. Θα περιμένω από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Εν εναντία περίπτωση θα έχετε την κεφαλή μου. Σε παρακαλώ βοήθησε με. Αχιλλέας».
Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δέχθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα των απαγωγέων. Ακολούθησε ένα τετραήμερο θρίλερ διαπραγματεύσεων, σε όλες τις πόλεις της Κύπρου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις και συλλαλητήρια στήριξης, ενώ η είδηση ταξίδεψε σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Εφημερίδες της εποχής αναφέρουν ότι πίσω από την απαγωγή κρύβονταν μέλη της ΕΟΚΑ Β’. Ο Αχιλλέας Κυπριανού αφέθηκε τελικά ελεύθερος και επέστρεψε στη Λεμεσό τα ξημερώματα της Κυριακής, 18 Δεκεμβρίου. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η απαγωγή και η απελευθέρωση του 21χρονου, δεν αποσαφηνίστηκαν ποτέ.
Η Αστυνομία προχώρησε στις 9/4/1978 στη σύλληψη τριών προσώπων, μεταξύ αυτών και ο Ροδοθέου. Συγκεκριμένα για την υπόθεση που είχε προκαλέσει συγκλονισμό, φόρεσαν τότε χειροπέδες οι Βάσος Παυλίδης Γιατρός, Ανδρέας Χριστοφή Ροδοθέου και Μενέλαος Αθηνής, κατόπιν πληροφοριών που επικαλέστηκαν τότε οι αρχές, ότι «ήταν καθοδηγητές ομάδας που είχε συλληφθεί προηγουμένως για την ίδια υπόθεση».