Από την εφεύρεση του πρώτου μικροσκοπίου, τον 16ο αιώνα, μέχρι και σήμερα, η ιατρική και η τεχνολογία που τη συνοδεύει έχουν κάνει άλματα. Στις εξετάσεις κλινικού εργαστηρίου και ιδιαίτερα στον τομέα της Μικροβιολογίας, η υψηλή τεχνολογική υποδομή αποτελεί πλέον τον καλύτερο σύμμαχο των ιατρών, στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια τα αποτελέσματα των εξετάσεων, συμβάλλοντας στον εντοπισμό ασθενειών.
Η προηγμένη τεχνολογία επιτρέπει πλέον την αυτοματοποίηση πολλών διαδικασιών στα κλινικά εργαστήρια, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα, την ακρίβεια και τον χρόνο έκδοσης των αποτελεσμάτων. Η αυτοματοποίηση ξεκινά αμέσως μετά την αιμοληψία, από την προετοιμασία των δειγμάτων και συνεχίζεται στην ανάλυσή τους, την καταγραφή των δεδομένων, την έκδοση αποτελεσμάτων και τη διαχείριση των αποβλήτων, διαδικασίες που πλέον γίνονται, στα πιο σύγχρονα εργαστήρια, αυτόματα, πάνω στη γραμμή παραγωγής. Ως αποτέλεσμα, ο χρόνος ολοκλήρωσης της εργαστηριακής ανάλυσης βελτιώνεται αισθητά, ενώ η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους εκμηδενίζεται σε όλη τη διαδικασία, από τη συλλογή των δειγμάτων έως την έκδοση των αποτελεσμάτων.
Υψηλή τεχνολογία στην υγεία
«Η Ιατρική δεν γίνεται με το ακουστικό, όπως πριν από μερικές δεκαετίες. Χρειάζεται επενδύσεις και υψηλή τεχνολογία», είχε πει ενδεικτικά σε μια συνέντευξή του ο ιδρυτής του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, Ευάγγελος Σπανός (1943-2020). Ο Όμιλος δραστηριοποιείται από το 2017 και στην Κύπρο, μέσα από την εξαγορά αρχικά των Χημείων Γιαννουκά και στη συνέχεια του Απεικονιστικού Κέντρου ΑΛΦΑ Εύρεσις και των Χημείων Παυλίδη. Με το βλέμμα στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της υψηλής ιατρικής τεχνολογίας, η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ δημιούργησε στο πρώτο Πολυδύναμο Διαγνωστικό Κέντρο της Κύπρου, στη Λευκωσία, το πλέον σύγχρονο, διαπιστευμένο κλινικό εργαστήριο, με εκτεταμένη αυτοματοποίηση, πολλαπλούς νέους σύγχρονους αναλυτές που καλύπτουν όλο το φάσμα των εξετάσεων, καινοτόμο λογισμικό, μηχανήματα BackUp για αδιάλειπτη λειτουργία, εκτεταμένο αυτοματισμό στη Μικροβιολογία καθώς και στη διαχείριση αποβλήτων. Το εργαστήριο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με κορυφαίες εταιρείες όπως η SIEMENS Healthineers, η INFOMED, η Scientronics και άλλες.
Η όλη διαδικασία που διεξάγεται αυτοματοποιημένα και ρομποτικά εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του Πολυδύναμου Κέντρου, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα, χάρη στον ανοιχτό σχεδιασμό του χώρου και τη χρήση διαφανών υαλοπινάκων, να έχουν πλήρη οπτική επαφή με τη γραμμή αυτοματισμού, παρακολουθώντας τη λειτουργία των αναλυτών καθώς διεκπεραιώνουν τις αναλύσεις τους.
Παράλληλα, με το νέο, πλήρως αυτοματοποιημένο εργαστήριο μειώνονται δραστικά οι χρόνοι διεκπεραίωσης των εξετάσεων, με τη δυνατότητα ανάλυσης να ξεπερνά τα 600 δείγματα ανά ώρα. Στο κεντρικό αυτό κλινικό εργαστήριο συγκεντρώνονται δείγματα από όλο τον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ παγκύπρια, καθώς και από συνεργαζόμενους φορείς, προκειμένου να εξεταστούν με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφάλειας, ποιότητας και αξιοπιστίας που καθορίζονται από διεθνή πρότυπα, με τα οποία έχει πιστοποιηθεί και διαπιστευθεί ο Όμιλος.
«Η αυτοματοποίηση των κλινικών εργαστηρίων είναι η τεχνολογία του μέλλοντος στην ειδικότητα της Μικροβιολογίας και αποτελεί ουσιαστικό βήμα προς την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και στην Κύπρο. Χάρη σε αυτήν, οι γιατροί που στελεχώνουν τα εργαστήρια αποκτούν έναν κορυφαίο σύμμαχο και μπορούν να ανταποκρίνονται με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο στις αυξανόμενες απαιτήσεις των συστημάτων υγείας παρέχοντας την μέγιστη ποιότητα και εγκυρότητα στα αποτελέσματα που παρέχουν στους εξεταζόμενους», δηλώνει σχετικά ο πρόεδρος του Χημείου Γιαννουκά, του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στην Κύπρο, κ. Κυριάκος Γιαννουκά.