Αρχική Τελευταία Νέα Πόσα πάνε τα φοιτητικά ενοίκια – Τι συμβαίνει στη Λεμεσό

Πόσα πάνε τα φοιτητικά ενοίκια – Τι συμβαίνει στη Λεμεσό

Ο Σεπτέμβριος πλησιάζει και οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές άρχισαν να αναζητούν τη διαμονή τους σε Λευκωσία και Λεμεσό. Οι αγγελίες στο διαδίκτυο πολλές, ενώ οι μεσίτες άρχισαν να δείχνουν τα πρώτα διαμερίσματα σε φοιτητές (Κύπριους και αλλοδαπούς) που επέλεξαν είτε τα δημόσια είτε τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια της χώρας μας. Η Έγκωμη –η πιο δημοφιλής περιοχή της πρωτεύουσας– αποτελεί πόλο έλξης για τους φοιτητές, καθώς εκεί στεγάζονται τα δύο μεγαλύτερα ιδιωτικά τριτοβάθμια ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας μας. Μπορεί τα πανεπιστήμια να ανακοίνωσαν νέες φοιτητικές εστίες για τους σπουδαστές, ωστόσο, το πρόβλημα με τις ψηλές τιμές στα ενοίκια παραμένει. Μάλιστα, διογκώνεται μήνα με τον μήνα, καθότι όσο αυξάνεται η ζήτηση και η προσφορά είναι ελάχιστη, οι τιμές ανεβαίνουν. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι η τιμή για ένα μονάρι διαμέρισμα ξεπερνά τα €500 και το δυάρι τα €800.
 
Μιλώντας στον «Φ» ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών ο Μαρίνος Κυναιγείρου ανέφερε ότι το πρόβλημα της ανόδου των τιμών στα ενοίκια παρατηρείται σε όλες τις πόλεις κι όχι μόνο στη Λευκωσία που απορροφά τη μερίδα του λέοντος των φοιτητών. Ερωτηθείς για τις τιμές των ενοικίων, ανέφερε ότι η άνοδός τους συνεχίζεται, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι σε δύο με τρία χρόνια θα υπάρξει μια σταθεροποίηση.
«Ήδη οι φοιτητές άρχισαν να ψάχνουν διαμέρισμα και το ενδιαφέρον αυτό θα κορυφωθεί τον Αύγουστο», σημείωσε ο κ. Κυναιγείρου. «Για παράδειγμα, η Έγκωμη είναι περιοχή πρώτης ζήτησης. Η τιμή για μονάρι κυμαίνεται από €500- €600 και το δυάρι από €800-850. Ελαφρά πιο κάτω είναι οι τιμές στην Αγλαντζιά», ανέφερε ο κ. Κυναιγείρου, προσθέτοντας ότι ενδιαφέρον υπάρχει τόσο από Κύπριους φοιτητές, όσο και από Ελλαδίτες και ξένους. Οι φοιτητές κυρίως προτιμούν μονάρια και δυάρια διαμερίσματα, τόνισε. 
 
Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι ναι μεν τα πανεπιστήμια έχουν κατασκευάσει εστίες με στόχο την ενοικίασή τους σε φοιτητές, ωστόσο, δεν απαμβλύνουν το φαινόμενο με τις υψηλές τιμές ενοικίασης στα διαμερίσματα. Ο κ. Κυναιγείρου εκτίμησε ότι σε δύο-τρία χρόνια θα υπάρχει περισσότερη προσφορά σε διαμερίσματα καθώς η τάση για τη βραχυχρόνια μίσθωση είναι καθοδική. «Παρατηρούμε μια τάση για μείωση στις κρατήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης. Επομένως, το επόμενο διάστημα θα επιλυθεί το ζήτημα καθώς οι ιδιοκτήτες θα πεισθούν και θα βάλουν τα ακίνητά τους προς ετήσια εκμίσθωση», δήλωσε ο κ. Κυναιγείρου. Αναφορικά με τα ενοίκια στη Λεμεσό, ο κ. Κυναιγείρου τόνισε ότι είναι στα ίδια επίπεδα με την πρωτεύουσα. «Η αύξηση στις τιμές των ενοικίων στη Λεμεσό δεν είναι λόγω φοιτητών. Το ενδιαφέρον είναι γενικό είτε από πολίτες που δεν μπορούν να αγοράσουν, είτε από νεαρούς που επέστρεψαν Κύπρο, είτε από εργαζομένους από ξένες χώρες», κατέληξε ο κ. Κυναιγείρου. 
Πηγή:philenews.com