Ενδεχομένως ένας στους δέκα πολίτες παγκοσμίως να έχει μολυνθεί από τον κοροναϊό, δημιουργώντας στρατιές ευάλωτων ως προς την ασθένεια προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο διεθνής οργανισμός ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι η δύσκολη περίοδος είναι μπροστά μας.
«Οι τρέχουσες εκτιμήσεις μας λένε ότι περίπου το 10% του πληθυσμού παγκοσμίως μπορεί να έχει μολυνθεί από αυτόν τον ιό. Αυτό ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα. Διαφέρει από τον αστικό στον αγροτικό πληθυσμό και μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων. Είναι η μεγάλη πλειοψηφία που παραμένει σε κίνδυνο», λέει ο επικεφαλής εκτάκτων αναγκών του Π.Ο.Υ, Μάικλ Ράιαν.
Εν τω μεταξύ, οι πόλεις που πλήττονται περισσότερο στην Ευρώπη εξακολουθούν να επιβάλλουν περιορισμούς. Ξεκινώντας από την Τρίτη, το Παρίσι θα κλείσει τα μπαρ και θα απαγορεύσει τα πάρτι και τις διάφορες εορταστικές συγκεντρώσεις. Οι νέοι περιορισμοί στη γαλλική πρωτεύουσα θα ισχύσουν τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες.
«Η επιδημία επιταχύνεται. Πρέπει να τη συγκρατήσουμε πριν βυθιστεί το σύστημα υγείας. Οι αριθμοί το δείχνουν και πρέπει να το κάνουμε αυτό για να μην καταστρέψουμε τη χώρα μας» είπε ο αστυνομικός διευθυντής του Παρισιού, Ντιντιέ Λαλεμά.
Η Μαδρίτη βρίσκεται επίσης σε μερικο lockdown από την περασμένη Παρασκευή, με όρια στα ταξίδια εντός και εκτός της πόλης και με επιβολή πρόωρου κλεισίματος των καταστημάτων και των εστιατορίων. Η Ισπανία κατέγραψε περισσότερα από 23.000 κρούσματα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το 28% των οποίων στη Μαδρίτη, γεγονός που ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές.
«Ανησυχούμε ακόμα πολύ. Κατά τη γνώμη μας, οι επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουν να είναι δύσκολες, πολύ δύσκολες εβδομάδες», ανέφερε ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Σαλβαδόρ Ίλα.
Euronews
Και στην Ιταλία τα κρούσματα της Covid-19 παραμένουν υψηλά αν και διαπιστώθηκε μια μικρή κάμψη που περισσότερο οφείλεται στα λιγότερα τεστ που γίνονται, παρά στην ύφεση της πανδημίας.