Αρχική Τελευταία Νέα Προειδοποιεί για πυρκαγιές το Τμήμα Δασών ενόψει της έναρξης του κυνηγίου

Προειδοποιεί για πυρκαγιές το Τμήμα Δασών ενόψει της έναρξης του κυνηγίου

Τον κίνδυνο έκρηξης και εξάπλωσης δασικής πυρκαγιάς επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σάββατο το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου επιδημητικού θηράματος την Κυριακή.

Όπως αναφέρεται, παρόλο που η βροχόπτωση για το μήνα Οκτώβριο ήταν ικανοποιητική, ο κίνδυνος έκρηξης και εξάπλωσης δασικής πυρκαγιάς δεν έχει εκλείψει. Ως εκ τούτου, το Τμήμα απευθύνει «θερμότατη έκκληση προς τους κυνηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις εξορμήσεις τους, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά, δηλαδή να αποφεύγουν το άναμμα φωτιάς καθώς και τη ρίψη αποτσίγαρων και αναμμένων σπίρτων».

Υπενθυμίζεται ότι το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια μέσα ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τις παρυφές των κρατικών δασών συνιστά αδίκημα που, σύμφωνα με τον «Περί Δασών Νόμο του 2012», τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι € 50.000 ή και τις δύο ποινές μαζί, ενώ αδίκημα συνιστά επίσης και το άναμμα φωτιάς στις περιοχές της υπαίθρου που, σύμφωνα με τον «Περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988», τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι € 20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί. Το άναμμα φωτιάς επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων του Τμήματος Δασών.

Τέλος, το Τμήμα καλεί όποιον αντιληφθεί καπνό ή φωτιά να τηλεφωνήσει αμέσως στο 1407 ή στο 112.

Πηγή: ΚΥΠΕ