Λίγες μέρες πριν τις Βουλευτικές Εκλογές τις 30ης Μαίου 2021, το πολικό σκηνικό φαίνεται να παίρνει φωτιά με τα μεγάλα κόμματα να διεκδικούν τις έδρες και τα ποσοστά τους και με τους μικρούς να παλεύουν για μια θέση στην Βουλή που θα τους δώσει βήμα στην πολιτική σκηνή του τόπου.
Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, για σκοπούς διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών η κυπριακή επικράτεια διαιρείται σε έξι εκλογικές περιφέρειες, η έκταση και τα όρια των οποίων αντιστοιχούν στην έκταση και στα όρια των έξι διοικητικών επαρχιών του κράτους. Σήμερα, από τις πενήντα έξι ελληνοκυπριακές έδρες, είκοσι μία έδρες κατανέμονται στη Λευκωσία, δώδεκα στη Λεμεσό, έντεκα στην Αμμόχωστο, πέντε στη Λάρνακα, τέσσερις στην Πάφο και τρεις στην Κερύνεια.
Η Λεμεσός ως η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη σε έδρες πάντοτε αποτελούσε «Μήλον της Έριδος» ειδικότερα για τα μεγάλα κόμματα που παραδοσιακά ήθελα να διατηρούν τα ποσοστά τους με αποτέλεσμα, οι αρχηγοί των Κομμάτων ακόμα κι αν δεν ανήκαν στην εκλογική περιφέρεια της Λεμεσού να επισκέπτονται την πόλη τόσο για επαφές με τον κόσμο όσο και με τα κομματικά επιτελεία.Από το 2000 μέχρι σήμερα είχαμε τέσσερις βουλευτικές εκλογές (27 Μαΐου 2001, 21 Μαΐου 2006, 22 Μαΐου 2011, 22 Μαΐου 2016).
Στην ομάδα Κάποτε στην Λεμεσό βρήκαμε αποκλειστικά αποσπάσματα από ρεπορτάζ της εποχής όπου μεγάλα ονόματα της Πολιτικής όπως Αναστασιάδης, Χριστόφιας, Παπαδόπουλος επισκέπτοντας την πόλη μας ενόψει των εκλογών.
Το “Ρυθμιστικό ΔΗΚΟ” από τις Βουλευτικές του 2001 και την παρουσίαση των Υποψηφίων στην Λεμεσό από τον Τάσο Παπαδόπουλο. 20 χρόνια μετά στη Λεμεσό τις θέσεις του ΔΗΚΟ δεν διεκδικούν μόνο τα κομματικά στελέχη αλλά και η Δημοκρατική Παράταξη που φαίνεται να είναι το μεγάλο αγκάθι του κόμματος για τις φετινές εκλογές.
Ο Νίκος Αναστασιάδης από το 1981, οπότε πήρε μέρος για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές, είναι βουλευτής του ΔΗΣΥ της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού. Στο βουλευτικό αξίωμα επανεξελέγη στις 8 Δεκεμβρίου 1985, στις 19 Μαΐου 1991, στις 26 Μαΐου 1996, στις 27 Μαΐου 2001 και στις 21 Μαΐου 2006. Ενω παράλληλα από τις 8 Ιουνίου 1997 εξελέγη πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.
Το 2001 στα πλαίσια προεκλογικής εκστρατείας, ο Νίκος Αναστασιάδης, πρόεδρος του ΔΗΣΥ βρέθηκε στην αγορά της πόλης και όπως μπορεί κάποιος να δει στο απόσπασμα κάποιοι τον δέχτηκαν με χαρά και άλλοι όπως αναφέρει του ευχήθηκαν “Καλή Επιτυχία” χωρίς μάλλον να το εννοούν, ενώ όπως μπορεί κανείς να δει συνοδευόταν από την τότε βουλευτή του κόμματος Ελένη θεοχάρους, πλέον προέδρου του κόμματος και υποψήφιας της Αλληλεγγύης.
Τα πράγματα όμως το 2021 φαίνονται να είναι δύσκολα για το κόμμα του νυν προέδρου της Δημοκρατίας καθώς η συσπείρωση του κόμματος του είναι χαμηλή και αντιμετωπίζει μάλλον και την απώλεια μιας έδρας όπως δείχνουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Ρεπορτάζ και από επίσκεψη του Δημήτρη Χριστόφια τότε ΓΓ του ΑΚΕΛ στην Λεμεσό, παραμονές της Καθαράς Δευτέρας του 2001. Στις τότε βουλευτικές το ΑΚΕΛ ήταν το πρώτο κόμμα με ποσοστό 34.71% έναντι του 34% που έλαβε ο ΔΗΣΥ.
Φέτος το ΑΚΕΛ δίνει μάχη να κρατήσει τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών του 2016 με την συσπείρωση του να φτάνει σε αρκετά καλά ποσοστά περίπου στο 70%.
Οι Βουλευτικές εκλογές του 2001 ήταν καθοριστικές για το Κίνημα Οικολόγων όπου κατάφεραν να εκλέξουν τον πρώτο τους Βουλευτή. Αυτός δεν ήταν άλλος, από τον Γ. Περδίκη όπου παρά τις αντιδράσεις που δέχθηκε τότε σε συνάντηση μελών στην Λεμεσό κατάφερε να εκλέγει ως επικεφαλής του κόμματος.
Όπως αναφέρει η πρόταση να κατέβει ως επικεφαλής παρόλο που ήταν ο Εκπρόσωπος Τύπου ήταν ιδέα των επικοινωνιολόγων του κόμματος. Στις φετινές εκλογές οι Οικολόγοι με επικεφαλής τον Θεόπεμπτου και με ένα μεγάλο άνοιγμα στο ψηφοδέλτιο προσδοκούν καλύτερα από ποτέ άλλοτε αποτελέσματα.
Θερμές ευχαριστίες στην ομάδα ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ για το σπουδαίο οπτικοακουστικό υλικό που μας παραχωρεί.