Την ευκαιρία να δει από κοντά τη διαδικασία εμφιάλωσης των πρώτων κρασιών και ζιβανίας, από τους μαθητές του νεοσύστατου κλάδου αμπελουργίας – οινολογίας της Σχολής Ομόδους, είχε το πρωί ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως, καλές πρακτικές που προάγουν τη διασύνδεση του σχολείου με την αγορά εργασίας, θα υλοποιηθούν και σε άλλες ορεινές περιοχές.
Ο κ.Χαμπιαούρης δήλωσε ικανοποιημένος και χαρούμενος που “άλλη μια πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργείου Παιδείας υλοποιείται σήμερα και γίνεται πραγματικότητα”.
Η πολιτική αυτή, συνέχισε, δεν είναι άλλη από τη διασύνδεση του σχολείου με την αγορά εργασίας και τη στήριξη των ορεινών κοινοτήτων, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως “αυτές οι καλές πρακτικές θα υιοθετηθούν και θα υλοποιηθούν και σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές της Κύπρου”.
Σήμερα, πρόσθεσε, εμφιαλώνονται τα πρώτα 500 μπουκάλια κόκκινο κρασί, τα πρώτα 100 μπουκάλια λευκό κρασί και τα πρώτα 100 μπουκάλια ζιβανίας, των πρώτων μαθητών του κλάδου αμπελουργίας-οινολογίας της Σχολής Ομόδους.
Ευχαρίστησε επίσης τους τοπικούς παράγοντες και το οινοποιείο Λινός, που στήριξαν την προσπάθεια και τους μαθητές, για την αγάπη και τον ενθουσιασμό που επέδειξαν για την οινοποιία και που, όπως ανέφεραν, θα προτείνουν να παρακολουθήσουν και άλλοι συμμαθητές τους.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Κυβέρνηση και στον Υπουργό Παιδείας εξέφρασε ο κοινοτάρχης Ομόδους, Ευγένιος Μιχαήλ, λέγοντας ότι σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την κοινότητα και τη Σχολή Ομόδους, ενώ ευχήθηκε όπως του χρόνου υπάρξει ενδιαφέρον για λειτουργία και του κλάδου τυροκομίας – γαλακτοκομίας.
“Μέσα σε τρεις μήνες, με ζήλο, με επιμονή, με προσωπικό στοίχημα του Υπουργού, η Σχολή λειτούργησε, έχουμε πέντε παιδιά στο τμήμα οινολογίας και σήμερα βλέπουμε το αποτέλεσμα, την πρώτη εμφιάλωση των κρασιών τους”, συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, καθηγητής οινολογίας Χαράλαμπος Παπαδόπουλός, ευχαρίστησε το οινοποιείο Λινός για τη φιλοξενία στο πρώτο τετράμηνο και σημείωσε ότι στόχος είναι η δραστηριοποίηση των μαθητών και σε άλλα οινοποιεία της περιοχής.
“Το πιο ευχάριστο επίτευγμα για έναν καθηγητή είναι να βλέπει στα μάτια τους μαθητές του και να συνειδητοποιεί πόσο χαρούμενοι είναι, όταν είναι μαζί του στην τάξη”, ανέφερε.
Για την παραγωγή του κρασιού χρησιμοποιήθηκαν καθαρά κυπριακές ποικιλίες και συγκεκριμένα για το κόκκινο κρασί χρησιμοποιήθηκε ντόπιο μαύρο, μαραθεύτικο και όφθαλμο ενώ για το λευκό κρασί χρησιμοποιήθηκε ξυνιστέρι.
Σημειώνεται ότι, έχει αποφασιστεί όπως, το κρασί των μαθητών του κλάδου αμπελουργίας – οινολογίας, της Σχολής Ομόδους, θα λάβει μέρος στον επόμενο Διαγωνισμό Κυπριακού Οίνου.