Αρχική Τελευταία Νέα Πρώτο κουδούνι για τα σχολεία – Ποια θα είναι τα πρωτόκολλα

Πρώτο κουδούνι για τα σχολεία – Ποια θα είναι τα πρωτόκολλα

Τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα για τα σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης τα οποία θα ισχύσουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2021-2022 ετοίμασε και δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Σύμφωνα με αυτά, η χρήση μάσκας στα Δημοτικά δεν θα είναι υποχρεωτική ενώ το SafePass θα είναι απαραίτητο για τη μέση εκπαίδευση. 

Χρήση μάσκας

“Η χρήση προστατευτικής μάσκας καθίσταται υποχρεωτική από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 12 ετών και άνω (πρακτικά αυτό εφαρμόζεται για παιδιά που φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση), για άτομα τα οποία διακινούνται εντός εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που καθορίζονται με κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας. Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση μάσκας και για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας.”

Προσκόμιση SafePass

“Για την είσοδο στο σχολείο για πρόσωπα ηλικίας 12 ετών και άνω (πρακτικά αυτό εφαρμόζεται για παιδιά που φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση) απαιτείται η προσκόμιση Safe Pass [πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19 τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων μετά την ημερομηνία εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19 και νοουμένου ότι δεν έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης, είτε αρνητική εργαστηριακή εξέταση ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, είτε το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Digital Covid Certificate) μόνο στις περιπτώσεις που το πιστοποιητικό αφορά σε εμβολιασμό για την ασθένεια του COVID-19 ή ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19].”

Η σχετική επιστολή με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ημερομηνίας 31 Αυγούστου, έχει σταλεί σε όλους τους Διευθυντές/Διευθύντριες Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του το Υπουργείο:

τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα επικαιροποιήθηκαν σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό και βασίστηκαν στις τελευταίες αναφορές των ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), CDC (Centers for Disease Control and Prevention) και WHO (World Health Organization), ώστε να συνάδουν με τα νέα δεδομένα σε σχέση με την πανδημία.
Πρόσθετες οδηγίες για τη διαχείριση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών τους στις σχολικές μονάδες, καθώς και για τη διαδικασία ιχνηλάτησης στα σχολεία, θα αποσταλούν σύντομα με ξεχωριστή εγκύκλιο.
Τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα και οι σχετικές εγκύκλιες οδηγίες για τη νόσο COVID-19 θα προσαρμόζονται αναλόγως της επιδημιολογικής εικόνας και ενδέχεται να τροποποιούνται όταν κρίνεται αναγκαίο. Για όλες τις απαραίτητες πληροφορίες/εγκύκλιες οδηγίες αναφορικά με τη διαχείριση περιστατικών COVID-19 σε σχολικές μονάδες, καθώς και για άμεση και έγκυρη ενημέρωσή σας, προτρέπεστε όπως ανατρέχετε στον ιστότοπο του ΥΠΠΑΝ http://www.moec.gov.cy/covid_19.html. Λόγω του ότι οι οδηγίες, ανά το παγκόσμιο, αλλάζουν στη βάση των νέων επιστημονικών δεδομένων, στον ιστότοπο του ΥΠΠΑΝ http://www.moec.gov.cy/covid_19.html βρίσκεται αναρτημένο αρχείο με απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα που το ΥΠΠΑΝ λαμβάνει από τις Διευθύνσεις των σχολείων. Το αρχείο με τις ερωτήσεις/απαντήσεις αυτή τη στιγμή τυγχάνει επικαιροποίησης, ώστε να προστεθούν και οι τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και θα είναι σύντομα στη διάθεσή σας. Επιπροσθετα, για άμεση και έγκυρη ενημέρωση αναφορικά με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, οι Διευθύνσεις των σχολείων μπορούν να παρακολουθούν και τον ιστότοπο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών https://www.pio.gov.cy/coronavirus/
Υγειονομικά Πρωτοκόλλα Δημοτικής Εκπαίδευσης για τη σχολική χρονιά 2021-2022
Υγειονομικά Πρωτοκόλλα Μέσης Εκπαίδευσης για τη σχολική χρονιά 2021-2022

Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/cyprus/etsi-tha-anoixoyn-fetos-ta-sholeia-en-meso-pandimias