Τις νομοθετικές ρυθμίσεις που οδηγούν στη μεγαλύτερη ανάπτυξη που γνώρισε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου(ΤΕΠΑΚ) από ιδρύσεώς του ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων, σημειώνει ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, κάνοντας, ταυτόχρονα, λόγο για «ένα πολύ μεγάλο βήμα που αφορά στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας, με ευρύτερο θετικό αντίκτυπο στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση της Κύπρου και τη διασύνδεση του με κρίσιμους τομείς της εθνικής Οικονομίας».
Σε μήνυμά του προς την πανεπιστημιακή κοινότητα, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ αναφέρει πως «η Βουλή έχει προχωρήσει με την έγκριση των νομοσχεδίων και των απαραίτητων κανονισμών που ιδρύουν τη νέα Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας (η οποία θα στεγαστεί στην Πάφο) και θα περιλαμβάνει το υφιστάμενο Ακαδημαϊκό Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας, το νέο Ακαδημαϊκό Τμήμα Διοίκησης, Επιχειρηματικότητας και Ψηφιακού Επιχειρείν».
Επίσης, προσθέτει, «τα νομοσχέδια αφορούν στη δημιουργία της Ακαδημίας Επαγγελμάτων Τουρισμού και Φιλοξενίας Κύπρου στο ΤΕΠΑΚ (κάτω από το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας) στην οποία εντάσσεται το Ανώτατο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου (ΑΞΙΚ) και θα προσφέρει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για επισιτιστικά και άλλα συναφή επαγγέλματα».
Ταυτόχρονα, συνεχίζει, «στη Λεμεσό με βάση τις νομοθετικές ρυθμίσεις ιδρύεται στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, το νέο Τμήμα Ναυτιλιακών (με τον διαχωρισμό του Τμήματος Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας σε Τμήμα Χρηματοοικονομικής, Λογιστικής και Δοικητικής Επιστήμης και σε Τμήμα Ναυτιλιακών) ».
Ο Πρύτανης Ζαφείρης αναφέρει στο μήνυμά του πως «καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Προέδρου του Τμήματος Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού, Καθηγητή Αναστάσιου Ζωπιάτη και των ακαδημαϊκών στελεχών του Τμήματος και της Σχολής σε όλα τα στάδια του διαλόγου με την Πολιτεία».
«Σημαντική και κρίσιμη ήταν η προσπάθεια του Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών και της ομάδας του, τόσο στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν όσο και κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, για να καταφέρουμε να εκπληρώσουμε τον στόχο που συμφωνήθηκε με την Πολιτεία» συμπληρώνει.
Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και τα στελέχη της Διεύθυνσης Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου για «τη στήριξη και την άψογη συνεργασία», τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής για «το γόνιμο διάλογο που είχαμε σε σειρά συνεδριάσεων της Επιτροπής τους», τον Δήμαρχο Πάφου για «όλη την πολύτιμη και πολύπλευρη βοήθεια του σε όλα τα στάδια της διαδικασίας».
Επισημαίνει, επίσης, την υποστήριξη που προσέφεραν η Σύγκλητος και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου «με τη λήψη σημαντικών και απαραίτητων ομόφωνων αποφάσεων που δημιούργησαν τις συνθήκες για υλοποίηση των πιο πάνω».
«Για την ίδρυση της νέας Σχολής και των νέων μας Ακαδημαϊκών Τμημάτων πρέπει να εργαστούμε στο πλαίσιο των θεσμικών διαδικασιών, με σοβαρότητα αλλά και με αποφασιστικότητα. Μας περιμένει αρκετή σκληρή δουλειά τις επόμενες βδομάδες για να είναι όλες οι δομές λειτουργίας των νέων σχολών έτοιμες μέχρι την αρχή του νέου εξαμήνου, όμως όλοι ξέρουμε ότι στο τέλος της διαδρομής θα έχουμε ένα μεγαλύτερο και πολύ περήφανο Πανεπιστήμιο», σημειώνει ο Παναγιώτης Ζαφείρης.
Αναφορικά με τη δημιουργία της ακαδημίας και την ένταξη του ΑΞΙΚ στο ΤΕΠΑΚ, ο Πρύτανης αναφέρει πως «η συμφωνία προβλέπει μια τριετή περίοδο προετοιμασίας κατά την οποία το υφιστάμενο Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού θα ηγηθεί, σχεδιάσει και συντονίσει μια ολιστική εκπαιδευτική εμπειρία σε πολλαπλά επίπεδα, καλύπτοντας παρούσες και μελλοντικές ανάγκες του κλάδου. Με τη δημοσίευση των νέων νομοθετημάτων στην επίσημη εφημερίδα της δημοκρατίας, το ΤΕΠΑΚ άμεσα αποκτά την διοίκηση του ΑΞΙΚ στη Λευκωσία και το συντομότερο στην Πάφο».
Αναφέρει περαιτέρω πως «η λειτουργία της Ακαδημίας στο Πανεπιστήμιο μας, διασφαλίζει την ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών μέσω της ακαδημαϊκής εποπτείας από το Τμήμα. Παράλληλα, διανοίγει νέες προοπτικές συνεργασίας με την Τουριστική Βιομηχανία, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, ενώ δίδεται η δυνατότητα προσφοράς μαθημάτων και στην Αγγλική.»
«Για να πετύχουμε αυτούς τους εξαιρετικής σημασίας στόχους, εργαστήκαμε μεθοδικά και συγκροτημένα και με απόλυτη προσήλωση στο συνολικό καλώς νοούμενο συμφέρον του Πανεπιστημίου μας», καταλήγει στο μήνυμά του.