Αρχική ΤΕΠΑΚ ΤΕΠΑΚ – Ερευνητικό Έργο RISE

ΤΕΠΑΚ – Ερευνητικό Έργο RISE

image3.jpg

Tο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου δεσμεύεται στην παροχή της ισχυρής, αναμφισβήτητης και συνεχής υποστήριξης του για την επιτυχή υλοποίηση του Κέντρου Αριστείας RISE

To μεγαλύτερο ερευνητικό έργο της Κύπρου, με την επωνυμία RISE: Research centre on Interactive media, Smart systems and Emerging technologies, είναι πλέον γεγονός. Η επίσημη εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος (2η φάση), πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2017. 

Παρατίθεται πιο κάτω απόσπασμα της ομιλίας του Πρύτανη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Ανδρέα Αναγιωτού, που δόθηκε στα πλαίσια της επίσημης εναρκτήριας εκδήλωσης.

“Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω την εναρκτήρια συνάντηση του δεύτερου σταδίου του επιτυχημένου έργου RISE και σας καλωσορίζω θερμά εκ μέρους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είμαι εδώ για να εκφράσω την ισχυρή υποστήριξή μου εκ μέρους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου απέναντι στη συντονιστική μας ομάδα και όλους τους εταίρους.

image3.jpg

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία του ερευνητικού κέντρου αριστείας RISE στις περιοχές των διαδραστικών μέσων, ευφυών συστημάτων και των αναδυόμενων τεχνολογιών με έμφαση στη μεταφορά τεχνολογίας. 

image1.JPG

Το έργο RISE στοχεύει να συμβάλει καθοριστικά στη μετατροπή της Κύπρου σε παγκόσμιο κόμβο αριστείας στα ευφυή συστήματα και στα διαδραστικά μέσα μέσω της διεπιστημονικής εμπειρογνωμοσύνης, της τεχνολογικής καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Σε αυτό το πολλά υποσχόμενο έργο, είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε μεταξύ μας διακεκριμένους συναδέλφους και εταίρους από σημαντικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, δημόσιους οργανισμούς, ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και από τον κλάδο της βιομηχανίας στην Κύπρο και στο εξωτερικό, οι οποίοι υποστήριξαν την επιτυχή εφαρμογή του έργου στο Πλαίσιο “Ορίζοντας 2020” για την έρευνα και την καινοτομία. Αγαπητοί συνάδελφοι, θέλουμε να εκφράσουμε τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας για τη συμβολή σας στην επιτυχή έκβαση του εν λόγω έργου.

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ιδιαίτερα υπερήφανο που συμμετέχει σε αυτήν την προσπάθεια και συμβάλλει καθοριστικά με την τεχνογνωσία του. Το Πανεπιστήμιο μας δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση του έργου με σημαντική χρηματοδότηση σε μετρητά, καθώς και σε χρηματοδότηση σε είδος.

Οι στόχοι του προγράμματος, για μεγάλες θετικές επιδράσεις μέσω της αριστείας στην έρευνα και την καινοτομία, ευθυγραμμίζονται με το όραμα του ιδρύματός μας, να προωθήσει την αριστεία στην έρευνα και την καινοτομία και να αποκτήσει διεθνή αναγνώριση. Η πρόσφατη διεθνής κατάταξη των The Times Higher Education World University Rankings 2018, η οποία μας κατατάσσει στην υψηλότερη θέση μεταξύ των τοπικών ακαδημαϊκών ινστιτούτων της Κύπρου και μεταξύ των 350 και 400 καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως, αποτελεί μια δικαίωση των αδιάκοπων προσπαθειών μας να υλοποιήσουμε το όραμά μας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλες τις προσκλήσεις για ερευνητικές προτάσεις που αποσκοπούν στη μείωση των ανισοτήτων στις επιδόσεις στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας μεταξύ των κρατών μελών της και ειδικότερα, στην τρέχουσα πρόσκληση ‘Spreading Excellence and Widening Participation’. Η Κύπρος ως χώρα, αλλά και το Πανεπιστήμιό μας ειδικότερα, συμμετείχαν ενεργά σε αυτές τις προσκλήσεις. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι εκτός από το τρέχον έργο που έχει περάσει με επιτυχία στη δεύτερη φάση, το Πανεπιστήμιό μας συμμετέχει επί του παρόντος σε άλλα 3 έργα Teaming στην πρώτη φάση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δύο από αυτά τα έργα που συντονίζονται από το Πανεπιστήμιό μας, και συγκεκριμένα τα έργα MEDSTACH και EXELSIOR, των οποίων οι προτάσεις αρίστευσαν λαμβάνοντας τις υψηλότερες βαθμολογίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κατακτώντας τις πρώτες θέσεις της Ευρωπαϊκής κατάταξης. Είμαστε βέβαιοι ότι όλες αυτές οι προσπάθειες θα ενισχύσουν τις επιδόσεις της χώρας μας στην έρευνα και θα διευρύνουν το οικοσύστημα της καινοτομίας.

Πριν κλείσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση αυτού του έργου, καθώς και την Κυπριακή Δημοκρατία για τη στήριξή της μέσω της συγχρηματοδότησης που παρέχεται από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης. Επιπλέον, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εταίρους της κοινοπραξίας, ιδιαίτερα τον συντονιστή Δήμο Λευκωσίας και τους διεθνώς αναγνωρισμένους εμπειρογνώμονες συνεργάτες μας, το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Max Planck στη Γερμανία και το University College London στο Ηνωμένο Βασίλειο για την επιτυχή έκβαση αυτής της πρότασης, σε μια συλλογική προσπάθεια με τα τοπικά δημόσια πανεπιστήμια.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες και συγχαρητήρια στην ερευνητική ομάδα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου: Την επιστημονική υπεύθυνη και αναπληρώτρια επιστημονική συντονίστρια του έργου RISE, Επίκουρη Καθηγήτρια Δέσποινα Μιχαήλ Γρηγορίου, τον Καθηγητή και Κοσμήτορα Αντρέα Λανίτη, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, Καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Άντρη Ιωάννου και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεοπίστη Στυλιανού-Λάμπερτ.

 Όλοι συνεισέφεραν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από την σύλληψη της αρχικής ιδέας μέχρι το τρέχον στάδιο υλοποίησης του έργου, μέσω σκληρής και αδιάκοπης δουλειάς σε όλους τους τομείς αυτής της διεπιστημονικής προσπάθειας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία σε όλα τα μέλη της κοινοπραξίας και επαναλαμβάνω ότι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου δεσμεύεται στην παροχή της ισχυρής, αναμφισβήτητης και συνεχής υποστήριξης του για την επιτυχή υλοποίηση του έργου”.