Αρχική Εκδηλώσεις 15ο Cyprus Film Days: Επιτυχία για τον Άδωνη Φλωρίδη – Καλύτερη ταινία...

15ο Cyprus Film Days: Επιτυχία για τον Άδωνη Φλωρίδη – Καλύτερη ταινία το «Ρόζμαρι»

Σε θρίαμβο του κυπριακού σινεμά εξελίχτηκε το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες. Η ταινία του Άδωνη Φλωρίδη «Ρόζμαρι» έλαβε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ.
 
Παράλληλα, η ταινία του Πέτρου Χαραλάμπους «Το αγόρι στη Γέφυρα» αναδείχτηκε η δημοφιλέστερη ταινία, αφού έλαβε το Βραβείο Κοινού.
 
Η πενταμελής Κριτική Επιτροπή βράβευσε στη χθεσινή τελετή στο Θέατρο Ριάλτο τις ταινίες που διακρίθηκαν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα. To «Ρόζμαρι» πήρε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας «για το αριστοτεχνικό και λεπτοδουλεμένο ιλαροτραγικό πορτρέτο ενός άνδρα διχασμένου μεταξύ τέχνης και πραγματικότητας», σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής. 

Είναι μια καθαρά κυπριακή παραγωγή που πραγματοποιήθηκε με τη συμπαραγωγή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. To σενάριο της ταινίας υπογράφει ο Άδωνις Φλωρίδης, την παραγωγή ο Μάριος Πιπερίδης ενώ τη φωτογραφία ο Γιώργος Ραχματούλιν. 

Εκτός από το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ που πήγε στο «Ρόζμαρι», το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής πήγε στην ταινία «Indivisible» του Ιταλού Εντοάρντο ντε Ανγκέλις. Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας έλαβε η Βουλγάρα Ραλίτζα Πέτροβα για την ταινία «Godless».
 
Οι τρεις ειδικές μνείες πήγαν κατά σειρά στον Έντσο Αβιτάμπιλε για τη μουσική της ταινίας «Indivisible», στον ηθοποιό Μάκη Παπαδημητρίου για την ερμηνεία του στην ταινία «Suntan» του Μάκη Παπαδημητρόπουλου και στην Έλλη Τρίγγου για την ερμηνεία της στην ίδια ταινία.

Τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή αποτελούσαν οι Phil Méheux (Πρόεδρος Επιτροπής), Massimo Lechi, Renārs Vimba, Ευαγγελία Ανδρεαδάκη και Κυριάκος Τοφαρίδης.

Η φοιτητική κριτική επιτροπή από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας απένειμε βραβείο στην ταινία «Harmonia» του Ισραηλινού Όρι Σιβάν.

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας συνοδεύεται από το ποσό των €6.000, το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής από το ποσό των € 3.000 και το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας από το ποσό των € 1.000 και από τεχνικές υπηρεσίες DCP Mastering – Deliverables – Υποτιτλισμό (αξίας €3,500 ευρώ), μια χορηγία της εταιρείας Authorwave.
 
Στη διάρκεια της τελετής προβλήθηκαν ταινίες μικρού μήκους που δημιούργησαν τα παιδιά που συμμετείχαν στα κινηματογραφικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του τμήματος Kινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους, υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών του κινηματογράφου.

Πηγή: philenews