Αρχική Τελευταία Νέα Λεμεσός: 200 χρόνια Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων

Λεμεσός: 200 χρόνια Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων

Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται από την ίδρυση των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων και η Επιτροπή για την ανάδειξη της Ιστορικότητας των Λανιτείων διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων και δράσεων για το κοινό. Παράλληλα προγραμματίζει τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου.

Μιλώντας χθες σε διάσκεψη Τύπου ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Ανάδειξη της Ιστορικότητας των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων Ιωάννης Ευθυμίου ανέφερε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να αναπτύξει πρωτοβουλίες και δράσεις με στόχο να αναδειχθεί η σημαντική παρουσία και ο διαχρονικός ρόλος των ιστορικών αυτών Σχολείων σε ποικίλους τομείς. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, διημερίδα εκδηλώσεων με θέμα: «Λανίτεια Εκπαιδευτήρια: Συμβολή στην Παιδεία, την Ιστορία, τους Εθνικούς Αγώνες, τον Πολιτισμό και την Κοινωνία». Η Διημερίδα Εκδηλώσεων, περιλαμβάνει Μουσική Παράσταση την ερχόμενη Παρασκευή και Επιστημονικό Συμπόσιο το ερχόμενο Σάββατο. 

Στη Μουσική Παράσταση, συμμετέχουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες της κλασικής και της σύγχρονης Μουσικής που αποφοίτησαν από τα Λανίτεια Εκπαιδευτήρια και που η μουσική τους πορεία συνδέθηκε κατά τρόπο σημαντικό με τη σκηνή του Λανιτείου Θεάτρου. Συνθέτες και σολίστες, βιρτουόζοι ερμηνευτές και μουσικοί που συμμετέχουν σε αξιόλογα μουσικά σχήματα έχουν προσφερθεί να συνεργαστούν υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βάσου Αργυρίδη φιλοκερδώς σε μια σεμνή παράσταση που θα αναδεικνύει την αξία της μουσικής παιδείας.

Η ιστορική, εκπαιδευτική, εθνική, κοινωνική και πολιτιστική προσφορά των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων θα είναι το γενικότερο θέμα του Επιστημονικού Συμποσίου. Στο Συμπόσιο θα μιλήσουν ο Πέτρος Παπαπολυβίου (Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου) με θέμα «Η προσφορά και ο ρόλος του Ελληνικού Γυμνασίου Λεμεσού στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες, στην εκπαίδευση και στην πρόοδο των κατοίκων της Κύπρου», ο Μίμης Σοφοκλέους (Επιστημονικός Διευθυντής του Παττιχείου Δημοτικού Μουσείου – Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού), ο οποίος θα παρουσιάσει το «Λανίτειο Γυμνάσιο ως μια πολυεδρική πολιτισμική οντότητα», ενώ ο Δημοσιογράφος – Ερευνητής Τίτος Κολώτας θα επικεντρωθεί στις προσωπικότητες της Εκπαίδευσης στην εισήγησή του με τίτλο «Επιφανείς εκπαιδευτικοί της Κύπρου που υπηρέτησαν την παιδεία στο Ελληνικό Γυμνάσιον Λεμεσού και στο Λανίτειο Γυμνάσιο».

 

Πηγή; “Φ”