Αρχική Τελευταία Νέα Το πρώτο τέρμα θα μπεί το 2020 στο νέο γήπεδο της Λεμεσού

Το πρώτο τέρμα θα μπεί το 2020 στο νέο γήπεδο της Λεμεσού

Οκτασέλιδο σημείωμα στο οποίο απαντώνται δεκάδες ερωτήσεις βουλευτών, τις οποίες υπέβαλαν στο πλαίσιο εξέτασης του φετινού προϋπολογισμού του ΚΟΑ στην Επιτροπή Οικονομικών στις 12/3/2018, απέστειλε στη Βουλή ο πρόεδρος του οργανισμού Κλεάνθης Γεωργιάδης.

Από τις απαντήσεις του ΚΟΑ προκύπτει ότι το νέο γήπεδο Λεμεσού, έδρα των ποδοσφαιρικών ομάδων ΑΕΛ, ‘Αρη και Απόλλωνα, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020.

Το πολυπόθητο γήπεδο (για το οποίο έφερε ενστάσεις η Ελεγκτική Υπηρεσία) θα αρχίσει να χρησιμοποιείται από την ποδοσφαιρική περίοδο 2020-2021.

Κληθείς ο πρόεδρος του ΚΟΑ να αναφερθεί σε τυχόν καθυστερήσεις που αναμένεται να οδηγήσουν σε νέα χρονοδιαγράμματα παράδοσής του, εξήγησε πως «είναι πολύ νωρίς να εκφέρουμε οποιαδήποτε εκτίμηση αφού οι προσφορές δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί.

Σε τέτοιου είδους έργα δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν καθυστερήσεις με προσφυγές στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών ή/και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου».

Κόστος – ιδιοκτήτες
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΚΟΑ ξεκαθαρίζει πως το κόστος ανέγερσης του γηπέδου, το οποίο, σύμφωνα με τις προσφορές που υποβλήθηκαν, αναμένεται να ανέλθει στα 31,4 εκατ. ευρώ περίπου (ξεκίνησε σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία από τα 15 εκατ.), θα το επωμισθεί εξολοκλήρου το κράτος μέσω του ΚΟΑ. Τα σωματεία θα αναλάβουν μόνο το κόστος του αρχιτέκτονα και των μελετητών, το οποίο υπολογίζεται γύρω στα 1,3 εκατ. ευρώ.

Ο ιδιοκτήτης του έργου θα είναι τα τρία σωματεία της Λεμεσού μέσω κοινής εταιρείας. «Αν ο σχεδιασμός αυτός δεν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, τότε ο ιδιοκτήτης του γηπέδου θα είναι ο ΚΟΑ», καταλήγει ο κ. Κλεάνθους.

Στη βάση των πιο πάνω, θα πρέπει να σημειωθεί πως για την Ελεγκτική Υπηρεσία η χρηματική κάλυψη σε ποσοστό 100% των σωματείων για την ανέγερση του γηπέδου θεωρείται κρατική ενίσχυση και είναι γι΄ αυτό που στην τελευταία έκθεσή του για τον ΚΟΑ ο γενικός ελεγκτής σήμανε καμπανάκι, κάνοντας λόγο για άνιση μεταχείριση. Μάλιστα, πέρα από την Κομισιόν, ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης είχε ζητήσει και γνωμάτευση από τον γενικό εισαγγελέα.

Περισσότερα στον Πολιτη