Αρχική Πρόταση Πάχνα: Πολύχρωμος παράδεισος κρυμμένος ανάμεσα στους 4 λόφους

Πάχνα: Πολύχρωμος παράδεισος κρυμμένος ανάμεσα στους 4 λόφους

pachna3.jpg

Η Πάχνα είναι χωριό της επαρχίας Λεμεσού μόλις 35 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης. Η Πάχνα είναι κτισμένη σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων με πανοραμική θέα ενώ παράλληλα είναι διαμελισμένο από τους μικρούς παραπόταμους του Χα-ποταμιού και του Παραμαλιού που ρέουν στην περιοχή. 

pachna3.jpg

Το χρώμα του τοπίου εναλλάσσεται ανάλογα με την εποχή, καταπράσινο κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι λόγω των αμπελώνων και αποχρώσεις του καφέ και του κόκκινου κατά τους υπόλοιπους μήνες. 

pachna1.jpg

Την ονομασία του το χωριό την πήρε σύμφωνα με μία εκδοχή από το ότι είναι κτισμένο ανάμεσα σε τέσσερις λόφους και μοιάζει σαν πάχνη.

Το χωριό αναφέρεται ως Padena και περιλαμβάνεται μεταξύ εκείνων που αποτελούσαν βασιλικά κτήματα κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας. Η ονομασία αυτή αποτελεί παραμόρφωση της αρχικής ονομασίας (από τη λατινική λέξη patena-patina = λεκάνη, φάτνη, πάχνη) του χωριού, που μάλλον προήλθε από την πάχνη και σημαίνει τη δροσιά που σχηματίζεται τις κρύες νύχτες και που κάθεται σε μορφή δροσοσταλίδων στα φύλλα των φυτών. Αξίζει να σημειωθεί πως το όνομα Πάχνα φέρει και ένα χωριό στην Ελλάδα στο νομό Ροδόπης και το όνομα Πάχνες φέρει η ψηλότερη κορυφή στα Λεύκα Όρη του νομού Χανίων στη Κρήτη.

Το χωριό φημίζεται για τα γαλακτοκομικά του προϊόντα, τα σταφύλια, το κρασί, την παραδοσιακή ζιβανία, το καλό φαγητό στις ωραίες παραδοσιακές ταβέρνες. Κάθε χρόνο γίνονται φεστιβάλ σταφυλιού στα μέσα Αυγούστου καθώς επίσης τα πανηγύρια των Αγίων του χωριού.

pachna2.jpg

Πηγή: pachnavillage.com