Αρχική Υγεία «Καθαροί» οι 5 πνευμονολόγοι της Λεμεσού λέει ο Γ. Εισαγγελέας

«Καθαροί» οι 5 πνευμονολόγοι της Λεμεσού λέει ο Γ. Εισαγγελέας

Κληρίδης: Δεν βλέπει ευθύνες γιατρών 
 
Ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης δεν διαβλέπει ποινικές ευθύνες για τους πέντε γιατρούς που απέστειλαν επιστολή στον υπουργό υγείας Γιώργο Παμπορίδη αναφορικά με την πρόθεση μετακίνησης γιατρού που θα αναλάμβανε τη διεύθυνση της πνευμονολογικής κλινικής Λεμεσού.
 
Με επιστολή του προς τον γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη η οποία κοινοποιείται και στην κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου, ο κ. Κληρίδης αναφέρει ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες Α.105 του ποινικού κώδικα κεφ. 154 οποιοδήποτε πρόσωπο προσπαθεί με οποιοδήποτε τρόπο να επηρεάσει οποιαδήποτε αρχή ή δημόσιο λειτουργό κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του σε σχέση με διαδικασία μεταξύ άλλων και μετάθεσης υπέρ του ιδίου ή υπέρ ή κατά οποιουδήποτε άλλου προσώπου είναι ένοχο ποινικού αδικήματος.
 
«Στην υπό εξέταση περίπτωση, όπως αντιλαμβάνομαι οι συγκεκριμένοι 5 κυβερνητικοί γιατροί πληροφορηθέντες περί της πρόθεσης του αρμόδιου υπουργού όπως μεταθέσει στο νοσοκομείο Λεμεσού άλλο ιατρό ο οποίος θα αναλάμβανε τη διεύθυνση της πνευμονολογικής κλινικής όπου και οι ίδιοι υπηρετούν, απέστειλαν προς τον υπουργό επιστολή στις 17.7.2017».
 
Ο κ. Κληρίδης σημειώνει ότι στην επιστολή οι γιατροί εκθέτουν προς τον υπουργό διάφορους λόγους για τους οποίους η μετάθεση θα διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος που υπηρετούν υποβάλλοντας παράκληση προς τον υπουργό να επανεξετάσει την απόφαση του.
 
Ο κ. Κληρίδης σημειώνει ότι το όλο πνεύμα της επιστολής παρουσιάζεται να συνάδει με λειτουργούς οι οποίοι ενδιαφέρονται για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας χωρίς βέβαια να αποκλειστεί οποιαδήποτε υστεροβουλία ή προσωπικό συμφέρον. «Ένα όμως στοιχείο το οποίο επίσης προβάλλεται στην επιστολή και μπορεί να θεωρηθεί ως άσκηση πίεσης επί του αρμόδιου οργάνου είναι η πληροφόρηση περί υποβολής παραίτησης σε περίπτωση λήψης ή υλοποίησης της απόφασης».
 
Σημειώνεται ότι η ενέργεια των 5 ιατρικών λειτουργών όπως αποστείλουν την εν λόγω επιστολή δεν οδηγεί σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα ότι προσπάθησαν να επηρεάσουν υπέρ των ιδίων ή υπέρ ή κατά οποιαδήποτε προσώπου. Καταλήγοντας, αναφέρει ότι κάποια μέρη και κάποιες αναφορές στην επιστολή θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να διατυπωθούν διαφορετικά ωστόσο δεν δικαιολογούν την έναρξη ποινικής διερεύνησης εναντίον τους.