Αρχική Τελευταία Νέα Στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ για την εκτόξευση του πυραύλου FALCON 9, θα βρεθεί...

Στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ για την εκτόξευση του πυραύλου FALCON 9, θα βρεθεί φοιτήτρια του ΤΕΠΑΚ

Η πρωτοετής φοιτήτρια  του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), Μαρία Γρηγορίου θα μεταβεί στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στην πολιτεία της Φλόριντα, των ΗΠΑ, για να παρακολουθήσει την εκτόξευση του πυραύλου FALCON 9 της SPACEX, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδ

Τη μοναδική αυτή ευκαιρία προσφέρει η Hellas Sat, στο πλαίσιο των εορτασμών της για τα είκοσι χρόνια διαστημικής παρουσίας της εταιρείας, η οποία θα καλύψει όλα τα έξοδα μετάβασης και φιλοξενίας. Τη σημαντική αυτή εμπειρία θα ζήσει ακόμη ένας φοιτητής από την Ελλάδα.

Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής είχαν οι φοιτήτριες και φοιτητές Πολυτεχνικών Σχολών, Σχολών Θετικών Επιστημών, Τμημάτων Πληροφορικής και Νομικών Σχολών που έχουν ειδικό ενδιαφέρον για το Διάστημα και φοιτούν στα Πανεπιστήμια της Ελλάδος και της Κύπρου.

Η επιλογή των δύο φοιτητών έγινε μετά από κλήρωση  που πραγματοποιήθηκε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου στις 28/4/2023, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Νικήτρια από την Κύπρο αναδείχτηκε η φοιτήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΤΕΠΑΚ, Μαρία Γρηγορίου.

Οι φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος ενημερώθηκαν για αυτήν τη δυνατότητα από την ακαδημαϊκό τους, Δρ Μελίτα Μενελάου. Η Μαρία, ως μια νέα και φιλόδοξη υποψήφια Μηχανικός, ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα της Δρος Μενελάου και δήλωσε συμμετοχή.

Ερωτηθείσα για το πώς αισθάνεται που θα ζήσει αυτήν την τόσο σημαντική εμπειρία, η Μαρία ανέφερε πως «για εμένα η συγκεκριμένη ευκαιρία αποτελεί μια εμπειρία ζωής μέσω της οποίας μπορώ να βιώσω το μεγαλείο της Επιστήμης και ειδικότερα της Μηχανικής Επιστήμης. Είμαι επίσης ενθουσιασμένη που η ευκαιρία αυτή μου δίνεται σε ένα πολύ σημαντικό στάδιο της ζωής μου, δηλαδή στο τέλος του πρώτου έτους των σπουδών μου στη Χημική Μηχανική. Ευχαριστώ θερμά τους φορείς της Hellas Sat για την πρωτοβουλία να φιλοξενήσουν φοιτήτριες και φοιτητές σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός όπως η εκτόξευση πυραύλου.»

«Τα τελευταία χρόνια η έρευνα τόσο στη NASA όσο και στην ESA (European Space Agency) ρίχνει μεγάλο βάρος στη μελέτη και κατανόηση χημικών, φυσικών και βιολογικών φαινομένων που λαμβάνουν χώρα στο Διάστημα», αναφέρει η Δρ Μελίτα Μενελάου, η οποία εργάζεσαι ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΤΕΠΑΚ και μελετά Προηγμένα Υλικά (Advanced Materials) όπως είναι οι αερογέλες (aerogels).

Η Δρ Μενελάου σημειώνει, επίσης, ότι η NASA, μαζί με εταίρους της βιομηχανίας, ερευνά τη χρήση διαφορετικών τύπων αερογέλων για πολλαπλές χρήσεις μιας και αυτά τα υλικά είναι εξαιρετικά ελαφριά, ανθεκτικά και εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μόνωση και την πρόληψη της μεταφοράς θερμότητας.