Αρχική BusinessNews ΑΝΑΔ: Αύξηση της απασχόλησης το 2022-2032 – Οι τομείς με τη μεγαλύτερη...

ΑΝΑΔ: Αύξηση της απασχόλησης το 2022-2032 – Οι τομείς με τη μεγαλύτερη αύξηση

Όπως αναφέρει η ΑΝΑΔ σε ανακοίνωσή της, βασικός σκοπός της μελέτης είναι η παροχή προβλέψεων τόσο για τη ζήτηση όσο και για την προσφορά εργατικού δυναμικού στην κυπριακή οικονομία κατά την περίοδο 2022-2032. Ανάμεσα στους τομείς που θα έχουν τη μεγαλύτερες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, αναφέρονται το λιανικό εμπόριο, η εκπαίδευση και η υγεία, οι κατασκευές, η δημόσια διοίκηση και άμυνα, η εστίαση, το χονδρικό εμπόριο και η πληροφορική.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη προβλέπει ότι η συνολική απασχόληση την περίοδο 2022-2032 θα εμφανίσει αυξητική τάση παρόλες τις επιπτώσεις από την πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας καθώς και την πανδημία της νόσου COVID-19. Σημειώνεται ότι η ετήσια συνολική ζήτηση της κυπριακής οικονομίας σε εργατικό δυναμικό, την περίοδο 2022-2032, θα ανέλθει στις 11.666 άτομα ή 2,5%. Οι νέες θέσεις εργασίας, προβλέπεται ότι θα ανέρχονται στις 5.258 άτομα ή 1,1% τον χρόνο και θα είναι χαμηλότερες από τις ανάγκες απασχόλησης λόγω μόνιμων αποχωρήσεων από την αγορά εργασίας, οι οποίες θα ανέρχονται στις 6.408 άτομα ή 1,4% τον χρόνο.

Ο τομέας των υπηρεσιών θα είναι αυτός που θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, σύμφωνα με τη μελέτη, έτσι 8 στους 10 απασχολούμενους θα εργάζονται στον τριτογενή τομέα, διατηρώντας την πολύ μεγάλη εξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από τις υπηρεσίες.

Οι ανάγκες στον τομέα του λιανικού εμπορίου θα προκύψουν λόγω της προβλεπόμενης ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, σημειώνει η ΑΝΑΔ. Αυξημένες θα είναι οι ανάγκες στον τομέα της Εκπαίδευσης, αφού αναμένεται αύξηση των επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα, ιδιαίτερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ εξίσου σημαντικές αναμένονται και οι συνολικές ανάγκες στην Υγεία και κοινωνική μέριμνα, λόγω της συνεχιζόμενης γήρανσης του πληθυσμού.

Αξιόλογες συνολικές ανάγκες απασχόλησης θα σημειωθούν στις Κατασκευές καθώς και στη Δημόσια διοίκηση και άμυνα, κυρίως λόγω των αποχωρήσεων (86%). Οι τομείς των Εστιατορίων και των Ξενοδοχείων θα παρουσιάσουν, επίσης, σημαντική ζήτηση σε εργατικό δυναμικό, λόγω της πολιτικής του κράτους για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Μεγάλες θα είναι και οι συνολικές ανάγκες απασχόλησης στο Χονδρικό εμπόριο καθώς και στις Νομικές και λογιστικές δραστηριότητες. Οι ανάγκες στην Πληροφορική θα προέρχεται από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού της κυπριακής οικονομίας.

Επισημαίνεται ότι ο ρυθμός αύξησης των απασχολουμένων στα επαγγέλματα ανώτερου επιπέδου (απόφοιτοι ανώτερης εκπαίδευσης) θα είναι υψηλότερος από τους ρυθμούς αύξησης στα επαγγέλματα μέσου επιπέδου (απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) και στα επαγγέλματα κατώτερου επιπέδου που δεν απαιτούν οποιαδήποτε εξειδίκευση.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, αναφέρεται ότι θα υπάρξουν ανάγκες για καταστηματάρχες και πωλητές, οικιακούς βοηθούς, καθαριστές, πλύντες και σιδερωτές, υπάλληλους παροχής υπηρεσιών καθώς και βοηθούς λογιστών και συμβούλων επιχειρήσεων και διοίκησης. Μεγάλες ανάγκες θα υπάρξουν και για εκπαιδευτικούς, καθώς και για ιατρούς, νοσηλευτές και άλλους ειδικούς σε θέματα υγείας.

Επισημαίνεται ότι στους Ειδικούς τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας και στους Τεχνικούς τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας θα σημειωθούν οι μεγαλύτεροι ρυθμοί των συνολικών αναγκών απασχόλησης κατά την περίοδο 2022-2032. Ανάγκες θα υπάρξουν σε τεχνίτες οικοδομών.

Προβλέπεται, ακόμα, συνέχιση της ανοδικής πορείας του ποσοστού συμμετοχής πληθυσμού 15-64 χρονών στην αγορά εργασίας, όπου από 76,5% το 2022, θα ανέλθει στο 80,6% το 2032. Σημειώνεται ότι η αύξηση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού 15-64 χρονών θα προέλθει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τον οικονομικά ενεργό γυναικείο πληθυσμό, λόγω της μεγαλύτερης αύξηση του γυναικείου πληθυσμού συγκριτικά με την αντίστοιχη αύξηση του ανδρικού πληθυσμού (σύμφωνα με προβλέψεις Eurostat για τον πληθυσμό «Europop2019»).

Τέλος, αναφέρεται ότι το 2032, περίπου έξι στους δέκα να κατέχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση, ένας στους τρεις να έχει μέχρι μεταλυκειακή μη τριτοβάθμια εκπαίδευση και σχεδόν ένας στους δέκα να έχει μέχρι κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.