Αρχική Τελευταία Νέα Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Κρυπτογραφημένα τα στοιχεία που διέρρευσαν οι χάκερς

Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Κρυπτογραφημένα τα στοιχεία που διέρρευσαν οι χάκερς

Κρυπτογραφημένα είναι τα στοιχεία που διέρρευσαν την Πέμπτη στο dark web από τους hackers του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), είπε στο ΚΥΠΕ ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ανδρέας Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν στοιχεία για το πόσα άτομα αφορά η διαρροή, ανέφερε ότι υπάρχει μερική δημοσίευση κάποιων δεδομένων, αλλά ακόμα το περιεχόμενο τους “είναι κρυπτογραφημένο, είναι κλειδωμένο και δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τι είδους δεδομένα έχουν δημοσιευτεί”.

Πρόσθεσε ότι η πρόσβαση σε αυτά δίνεται από τους hackers στο σκοτεινό δίκτυο (dark web). “Για να τα δεις πρέπει να σε αφήσει ο διαχειριστής, ο hacker” είπε.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Μαρτίου, η Υπηρεσία Πληροφορικής και Τεχνολογίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου εντόπισε κακόβουλη επίθεση στον εξυπηρετητή φύλαξης αρχείων (fileserver) του ΑΠΚΥ, στον οποίο το Πανεπιστήμιο αποθηκεύει και επεξεργάζεται διάφορα δεδομένα, από ομάδα κυβερνοεπίθεσης με την ονομασία «MEDUSA», η οποία ζήτησε αποζημίωση για τη μη δημοσίευσή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, το ποσό που ζητούσε η ομάδα ήταν €100.000 σε κρυπτονομίσματα. Η διορία για πληρωμή των λύτρων έληξε, με αποτέλεσμα τα στοιχεία να δημοσιευτούν στο σκοτεινό δίκτυο την Πέμπτη.

“Παρακολουθούμε το θέμα εντατικά, να δούμε τι συνέβηκε, το μέγεθος και αν είναι προσβάσιμα τα δεδομένα, και αναλόγως θα επανέλθουμε”, είπε ο κ. Αναστασιάδης.