Αρχική Τελευταία Νέα Αποχωρεί προσωρινά η σκόνη – Έρχονται βροχές και καταιγίδες

Αποχωρεί προσωρινά η σκόνη – Έρχονται βροχές και καταιγίδες

Οι εξαιρετικά θερμές για την εποχή αέριες μάζες και η πυκνή σκόνη που ταλαιπωρούν την περιοχή μας τις τελευταίες μέρες, υποχωρούν προσωρινά.

Το ισχυρό δυτικό ρεύμα αέρα που επηρέασε την περιοχή μας χθες, έφερε πτώση της θερμοκρασίας στο δυτικό μισό του νησιού, ενώ στο ανατολικό μισό η θερμοκρασία δεν σημείωσε αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με τις τελευταίες μέρες. Σήμερα Κυριακή, η πτώση θα είναι αισθητή σε όλο το νησί όπως μεταδίδει το KitasWeather.

Το δροσερό δυτικό ρεύμα αέρα εξασθενεί, σε σχέση με σήμερα, τις επόμενες μέρες αλλά θα συνεχίσει μέχρι και την Τετάρτη, όπου αναμένεται σταδιακά περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, για να κυμανθεί σε ελαφρώς πιο χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Την ίδια ώρα, η πιθανότητα για τοπικού χαρακτήρα βροχές/καταιγίδες αυξάνεται κατακόρυφα, σταδιακά από σήμερα Κυριακή μέχρι και την Τετάρτη, όπου στο σύνολο των ημερών αυτών αναμένεται να επηρεαστούν αρκετές περιοχές. Τοπικά αναμένονται αξιόλογες ποσότητες βροχής. Οι περιοχές με τις περισσότερες πιθανότητες βροχής άρχισαν να ξεκαθαρίζουν και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι οι περιοχές που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες είναι τα ορεινά/ημιορεινά, εσωτερικό και βόρεια τμήματα του νησιού.

Η αλλαγή αυτή οφείλεται σε αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα και χαμηλές πιέσεις στην επιφάνεια που θα επηρεάζουν την περιοχή μας.

Την Πέμπτη-Παρασκευή, σφήνα ύφεσης που θα επεκτείνεται νότια προς Λιβύη και βαρομετρικό χαμηλό από τη βόρειο Λιβύη/Αίγυπτο, θα κινηθούν προς την περιοχή μας και αναμένεται επανάληψη του καιρικού σκηνικού των προηγούμενων ημερών, με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, πυκνή σκόνη και σταγόνες λάσπης ή/και ξηρές καταιγίδες. Η σκόνη τη Παρασκευή ενδέχεται να είναι η πιο πυκνή μέχρι στιγμής για το 2018.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Σήμερα Κυριακή, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος. Σταδιακά, όμως, νεφώσεις που θα αρχίσουν να αναπτύσσονται στα ορεινά και εσωτερικά τμήματα του νησιού, ενδέχεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες. Οι βροχές/καταιγίδες θα κινηθούν βόρεια-βορειοανατολικά, επηρεάζοντας και βόρεια/βορειοανατολικά τμήματα του νησιού, πριν διαλυθούν αργότερα το απόγευμα. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, τα ποσοστά της οποίας θα κυμαίνονται κυρίως σε μέτρια, ενώ στα νοτιοανατολικά ενδέχεται να φτάσουν παροδικά τα υψηλά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί, αρχικά ασθενείς με 2-3 μποφόρ αλλά σύντομα θα ενισχυθούν στα 3-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τοπικά τα 5 μποφόρ σε παράλιες περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται περίπου 1-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 24 έως 25 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 26 έως 27 στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 17 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, τα ποσοστά της οποίας θα κυμαίνονται κυρίως σε μέτρια. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, 15 έως 17 στα παράλια και 9 στη χιονίστρα.

Τη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος, αλλά σύντομα νεφώσεις που θα αναπτύσσονται κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικό, αναμένεται να δίνουν τοπικές βροχές/καταιγίδες κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανάλογα με το ρεύμα αέρα που θα επικρατεί την κάθε μέρα, οι βροχές/καταιγίδες θα κινούνται αναλόγως, επηρεάζοντας και άλλες περιοχές πριν να διαλύονται. Επίσης, το βράδυ της Δευτέρας και το πρωινό της Τρίτης αναμένονται τοπικές βροχές, κυρίως στο δυτικό 1/3 του νησιού. Η σκόνη υποχωρεί. Η θερμοκρασία σημειώνει πτώση τη Δευτέρα και περαιτέρω πτώση την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη δεν σημειώνει αξιόλογη μεταβολή.

Πηγή: KitasWeather