Αρχική Τελευταία Νέα Αυξημένη πίεση στους πολίτες λόγω Πάσχα – Αυξήσεις σε βασικά αγαθά και...

Αυξημένη πίεση στους πολίτες λόγω Πάσχα – Αυξήσεις σε βασικά αγαθά και επιτόκια

Για «ορατό κίνδυνο χειραγώγησης των τιμών» και για «αισχροκέρδεια» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΠΕΟ, ενόψει των εορτών του Πάσχα, σημειώνοντας ότι η πίεση στα νοικοκυριά γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αυτές τις μέρες. Σημειώνει, δε, ότι οι αυξήσεις τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και στον ηλεκτρισμό συνεχίζονται παρά τη μικρή μείωση στον πληθωρισμό, παράλληλα με τις αυξήσεις στα τραπεζικά επιτόκια.
«Η Κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός πακέτου ουσιαστικών μέτρων που θα δημιουργεί δίκτυ προστασίας της κοινωνίας, των ευάλωτων ομάδων και των μισθωτών που ασφυκτιούν από το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΟ, επισημαίνοντας ότι η ακρίβεια «πλήττει πολύ περισσότερο τους εργαζόμενους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που απειλούνται από συρρίκνωση του βιοτικού τους επιπέδου και φτώχεια».
Ακολούθως, ζητώντας πακέτο μέτρο για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, η ΠΕΟ υπενθυμίζει τα αιτήματα για εφαρμογή ανώτατης τιμής πώλησης σε βασικά καταναλωτικά αγαθά για εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά από τους μηχανισμούς του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, για τερματισμό διπλής φορολογίας στα καύσιμα, για μείωση ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης και στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και για φορολογία των υπερκερδών και χρησιμοποίηση των πόρων για εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων στήριξης.
Σημειώνει, εξάλλου, ότι «οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων έχουν προσφέρει ψηλά ποσοστά κερδοφορίας στις τράπεζες, οι οποίες προκλητικά αρνούνται να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης και να συζητήσουν οποιαδήποτε μέτρα  προς όφελος των δανειοληπτών» και προειδοποιεί για τον κίνδυνο ενός νέου κύματος μη εξυπηρετούμενων δανείων και εκποιήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητά από την Κυβέρνηση «να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση και να προχωρήσει στην άσκηση πιέσεων προς τις τράπεζες να μειώσουν την κερδοφορία τους, και όχι να προστατεύει τα συμφέροντα τους, αφήνοντας εκτεθειμένους τους δανειολήπτες».
Πηγή
ΚΥΠΕ