Αρχική Τελευταία Νέα Χαμηλά η χρήση μεθαμφεταμίνης στην Κύπρο – Ποια ναρκωτική ουσία είναι η...

Χαμηλά η χρήση μεθαμφεταμίνης στην Κύπρο – Ποια ναρκωτική ουσία είναι η πρώτη σε ποσότητα που κατασχέθηκε

Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι η χρήση μεθαμφεταμίνης αλλά και άλλων διεγερτικών ναρκωτικών ουσιών όπως κοκαΐνη, έκστασι και αμφεταμίνη στην Κύπρο, ενώ η κάνναβη είναι πρώτη σε ό,τι αφορά ποσότητα ναρκωτικής ουσίας που κατασχέθηκε το 2022, σύμφωνα με την ΥΚΑΝ.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Στέλιος Σεργίδης, Υποδιοικητής Διοίκησης και Επιχειρήσεων της ΥΚΑΝ, ανέφερε πως το 2022 η ΥΚΑΝ εξέτασε 1.017 υποθέσεις ναρκωτικών στις οποίες ενέχονταν 1.084 πρόσωπα. Πρόσθεσε ότι κατασχέθηκαν 348 κιλά και 250 γραμμάρια κάνναβης, 38 κιλά και 965 γραμμάρια ρυτίνης, 37 κιλά και 983 γραμμάρια κοκαΐνης, 4 κιλά και 356 γραμμάρια μεθαμφεταμίνης, 1,5 κιλό συνθετικών ουσιών και άλλες ουσίες σε μικρότερες ποσότητες.

Η κάνναβη παραμένει πρώτη ουσία στις κατασχέσεις και στην χρήση με δεύτερη την κοκαΐνη, είπε.  Πρόσθεσε πως στη χρήση μεθαμφεταμίνης η χώρα μας είναι 5 με 20 φορές πιο κάτω από το μέσο όρο των πόλεων που συμμετείχαν σε ευρωπαϊκή έρευνα, αλλά κατατάσσεται σε υψηλότερη θέση σε σχέση με τα υπόλοιπα ναρκωτικά. Η μεγαλύτερη χρήση της στην Κύπρο το 2021 εντοπίζεται στην Πάφο και σε περιοχές της Λευκωσίας, κυρίως το Σαββατοκυρίακο.

Σύμφωνα με τον ίδιο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, παρουσιάστηκε μείωση της μεθαμφεταμίνης σχεδόν σε όλες τις πόλεις. Σε σχέση με την χρήση άλλων διεγερτικών ουσιών όπως κοκαΐνη, έκστασι και αμφεταμίνη σημείωσε πως η Κύπρος βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρωπαϊκής κατάταξης.

Ο κ. Σεργίδης ανέφερε πως τα  υψηλότερα επίπεδα των ναρκωτικών αυτών ουσιών που μετρήθηκαν στην Κύπρο, εντοπίστηκαν στην περιοχή της Αγίας Νάπας-Παραλιμνίου. Σε σχέση με προηγούμενα χρόνια και ίδιες περιόδους (Απρίλιο) η χρήση έκστασι, κοκαΐνης και αμφεταμίνης ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα με εξαίρεση την Αγία Νάπα που παρουσίασε υψηλότερες συγκεντρώσεις το Σαββατοκυρίακο, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την κάνναβη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, παρουσιάσθηκε μείωση των συγκεντρώσεων κάνναβης σε κάποιες πόλεις και αύξηση των συγκεντρώσεων κάνναβης στη Λευκωσία και κυρίως στη Λεμεσό κατά το Σαββατοκυρίακο

Σχετικά με τον δείκτη θανάτων από τα ναρκωτικά ο κ. Σεργίδης είπε το 2019 καταγράφηκαν 5 θάνατοι εκ των οποίων 2 Κύπριοι και 3 αλλοδαποί. Το 2020 6 θάνατοι εκ των οποίων 5 αλλοδαποί και 1 Κύπριος και το 2021 11 θάνατοι εκ των οποίων 7 αλλοδαποί και 4 Κύπριοι.

Στην Πάφο, ανέφερε, το 2021 είχαμε 141 υποθέσεις, το 2022 201 υποθέσεις, και  το 2023 μέχρι τις 31 Μαρτίου 45 υποθέσεις. Πρόσθεσε πως στην Πάφο το 2021 συνελήφθησαν 147 πρόσωπα, το 2022 208 πρόσωπα και το 2023 μέχρι τις 31 Μαρτίου 51 πρόσωπα. Όσον αφορά τις κατασχέσεις στην Πάφο ο κ. Σεργίδης είπε πως το 2021 κατασχέθηκαν στην Πάφο 24 κιλά και 353 γραμμάρια,  το 2022 42 κιλά 570 γραμμάρια και το 2023 μέχρι 27 Απριλίου του 2023 23 κιλά.

Επιπρόσθετα ο κ. Σεργίδης σημείωσε πως άλλη σοβαρή κατάσχεση αποτελεί η μεθαμφεταμίνη όπου το 2021 κατασχέθηκαν 11 γραμμάρια, το 2022 356 γραμμάρια και το 2023 4,5 κιλά, σημειώνοντας πως σημειώθηκε μεγάλη αύξηση το 2023. Κατασχέθηκαν επίσης, είπε, και άλλες ουσίες σε μικρότερες  ποσότητες. Όπως σημείωσε το 2021 κατασχέθηκαν στην Πάφο 55 δισκία και 1 γραμμάριο MDMA Ecstasy, το 2022 152 δισκία και το 2023 5 δισκία.

Σύμφωνα με τον κ. Σεργίδη το ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικής για την κάνναβη γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο. Είπε ακόμη πως αντίκτυπο στην κυπριακή αγορά έχει η εμφάνιση προϊόντων κάνναβης, συμπεριλαμβανομένου των εκχυλισμάτων και των βρωσίμων που εμπεριέχουν TCH και CBD. Επίσης παρατηρείται αύξηση της  περιεκτικότητας της κάνναβης σε TCH και εξάπλωση των συνθετικών καναβινοειδών.

Σχετικά με τις ιδιαιτερότητες στην επαρχία Πάφου ο Υποδιοικητής Διοίκησης και Επιχειρήσεων της ΥΚΑΝ, αναφέρθηκε στην δυσκολία του αστυνομικού έργου ένεκα της μικρής κοινότητας όπου όλοι γνωρίζονται με όλους, στην δυσκολία συλλογής πληροφοριών σε υποθέσεις που αφορούν αλλοδαπούς, ένεκα της κλειστής λειτουργίας των εθνικών ομάδων του πληθυσμού και  στην αναγκαιότητα βελτίωσης των συνεργειών φορέων της τοπικής κοινωνίας.

Ο κ. Σεργίδης σημείωσε πως με σκοπό την αντιμετώπιση και επίλυση των πολύπλοκων ζητημάτων πολιτικής στον τομέα των εξαρτησιογόνων ουσιών απαιτείται να υπάρχει μια ισορροπημένη και τεκμηριωμένη κατανόηση του προβλήματος.

Σχετικά με τις μελλοντικές πολιτικές και στρατηγικές αναφέρθηκε στην διενέργεια οικονομικών ερευνών για κατάσχεση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων που είναι προϊόν εγκληματικών ενεργειών. Αναφορά έκανε επίσης στην υιοθέτηση των κανονισμών για την καλλιέργεια, διανομή και συνταγογράφηση της φαρμακευτικής κάνναβης.

Επιπλέον ο κ. Σεργίδης σημείωσε πως ένας δείκτης για την παρακολούθηση των τάσεων όσον αφορά στη χρήση παράνομων ουσιών είναι η έρευνα της ΑΑΕΚ και του Ερευνητικού Κέντρου Νερού ΝΗΡΕΑΣ « Detection»  όπου αποτυπώνεται η παρουσία ουσιών στα αστικά λύματα της Κύπρου.