Αρχική Τελευταία Νέα Γιατί να εμβολιαστώ κατά της Covid-19; Οι 8 λόγοι από Παγκύπριο Ιατρικό...

Γιατί να εμβολιαστώ κατά της Covid-19; Οι 8 λόγοι από Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκφράζει για πολλοστή φορά την ανησυχία του για την εξέλιξη και την ραγδαία επιδημιολογική επιδείνωση της πανδημίας Covid-19 στην Κύπρο.

Η επίσημη και επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση την οποία υιοθετεί και προωθεί ο ΠΙΣ είναι ανεπιφύλακτα υπέρ των εμβολιασμών και τονίζει εκ νέου την ανάγκη για ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας ακολουθεί αυτές τις κατευθυντήριες οδηγίες και αποτελεί και η ίδια πρότυπο με τον έγκαιρο εμβολιασμό της.

Ο ΠΙΣ, ασκώντας τον θεσμικό του ρόλο και υπογραμμίζοντας την ύψιστη σημασία της ευρύτερης κοινωνικής ευθύνης επιθυμεί να συμβάλει στην περαιτέρω διαφώτιση του κοινού για τα σημαντικά οφέλη του εμβολιασμού έναντι της νόσου Covid-19 τα οποία και υπερτερούν έναντι κάθε πιθανής παρενέργειας.

Γιατί λοιπόν ο εμβολιασμός έναντι του Covid-19 είναι δικαίωμα αλλά και κοινωνική/ηθική υποχρέωση όλων μας;

1. Ο εμβολιασμός είναι ένας απλός, ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από την νόσο COVID-19.

2. Ο εμβολιασμός πέρα από την ατομική προστασία του καθενός μας, οδηγεί και στην επίτευξη της «ανοσίας αγέλης». Δηλαδή την επίκτητη ανοσία που προστατεύει σε μεγάλο βαθμό και όσα άτομα για διάφορους λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν ή που δεν αποκτούν ανοσία μέσω του εμβολιασμού.

3. Ο εμβολιασμός παίζει σημαντικό ρόλο και στην μείωση των μεταλλάξεων του ιού. Για κάθε άτομο που μολύνεται, ο ιός «κερδίζει» μια πρόσθετη ευκαιρία να μεταλλαχθεί, να τροποποιήσει τα χαρακτηριστικά του και να γίνει πιο μεταδοτικός και πιο ισχυρός.

4. Τα διαθέσιμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για όλες τις υφιστάμενες παραλλαγές. Η Δέλτα και άλλες παραλλαγές προσβάλλουν κυρίως τους ανεμβολίαστους.

5. Όσο οι ανεμβολίαστοι παραμένουν πολλοί, τόσο θα αυξάνεται ο κίνδυνος τα εμβόλια να πάψουν να είναι αποτελεσματικά εναντίον των νέων παραλλαγών.

6. Εμβολιάζομαι για να μην επιβαρυνθεί και «γονατίσει» το σύστημα υγείας με αποτέλεσμα την αδυναμία χορήγησης άλλων θεραπειών.

7. Τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που παρουσιάστηκαν κατόπιν εμβολιασμού σε νεαρά κυρίως άτομα είναι σπάνια και αυτοϊώμενα.

8. Η μυοκαρδίτιδα είναι πολύ πιο συχνή και πολύ πιο επικίνδυνη μετά από λοίμωξη με COVID-19.

Ο εμβολιασμός είναι αυτή τη στιγμή το «κλειδί» για την έξοδο μας από την υγειονομική κρίση, για να θωρακιστούμε έναντι των μεταλλάξεων του ιού και για να προστατεύσουμε εκείνο τον πληθυσμό που παρόλο ότι επιθυμεί να εμβολιαστεί, δεν μπορεί λόγω εξατομικευμένου ιατρικού ιστορικού. Ανεδαφικές αμφιβολίες έναντι επιστημονικά τεκμηριωμένων δεδομένων δημιουργούν οπισθοδρόμηση ενώ οφείλουμε να προχωρούμε μπροστά προστατεύοντας αυτούς που αγαπούμε, τον εαυτό μας και την κοινωνία ευρύτερα.