Αρχική Τελευταία Νέα Cyprus Jazz & World Music Showcase – «Ένα γεμάτο τριήμερο στο ΡΙΑΛΤΟ»

Cyprus Jazz & World Music Showcase – «Ένα γεμάτο τριήμερο στο ΡΙΑΛΤΟ»

Για 8η συνεχόμενη χρονιά ο θεσμός του Jazz and World Music Showcase 2021 που αγκαλιάστηκε τόσο από το κοινό όσο και από τους καλλιτέχνες, επιστρέφει στο Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ στη Λεμεσό την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Νοεμβρίου.
Η Κωσταντία Κωστή, Συντονίστρια Φεστιβάλ Χορού & Μουσικής – Παραγωγής & Marketing έδωσε συνέντευξη στο Lemesos Blog, δίνοντας πληροφορίες για όσα θα συμβούν στο ΡΙΑΛΤΟ στα πλαίσια του Jazz and World Music Showcase 2021
  • Για 8η χρονιά διοργανώνεται το Cyprus Jazz and World Music Showcase. Τι είναι αυτό που κάνει αυτή την διοργάνωση να ξεχωρίζει και να αναβαθμίζεται κάθε χρόνο;

Αυτό που είχε ωθήσει το Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΝ να διοργανώσουν την Πλατφόρμα αυτή είναι η ανάγκη παρουσίασης πρωτότυπων, αυθεντικών μουσικών από το χώρο της τζαζ και των μουσικών του κόσμου και η ανάδειξη των δημιουργών, των καλλιτεχνών που ασχολούνται με αυτό το είδος της μουσικής. Δεν υπήρχαν πριν από 8 χρόνια μεγάλες, επίσημες διοργανώσεις οι οποίες να στηρίζουν συστηματικά και συνολικά αυτή την ομάδα των μουσικών και αυτού του είδους τις μουσικές.

Το Showcase σαφώς και αναβαθμίζεται χρόνο με το χρόνο και αυτό αποδεικνύεται τόσο από την μεγάλη συμμετοχή των σχημάτων στο κάλεσμα μας.  Φέτος υποδεχόμαστε 10 σχήματα στα οποία συμμετέχουν 37 Μουσικοί, 8 σχήματα θα παρουσιαστούν στο Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ και 2 σχήματα στον χώρο δίπλα από το Ριάλτο το Art Studio 55.

  • Πέρσι το φεστιβάλ έγινε διαδικτυακά. Φέτος ξανά μπροστά σε κοινό. Η αλληλεπίδραση του κοινού είναι όντως βασικό στοιχείο για μια διοργάνωση που προσδοκά την αυτοσχεδιαστική μουσική;

Σίγουρα είναι πολύ διαφορετικό να παίζεις μπροστά σε κοινό από ότι σε ένα κενό θέατρο. Το γεγονός ότι φέτος τα σχήματα θα μπορέσουν να παρουσιάσουν ξανά την δουλειά τους στο κοινό δεν βοηθά μόνο στην αυτοσχεδιαστική μουσική, αλλά κυρίως στην ενέργεια που θα βγει από κάθε σχήμα στην σκηνή. Όλες οι ομάδες χρειάζονται κοινό, κάποιες παρουσιάζουν όμως προγράμματα που προϋποθέτουν την ανταλλαγή με το κοινό, είναι διαδραστικά με το κοινό…αντιλαμβάνεστε λοιπόν τη σημασία του.

  • Η τζαζ μουσική και ευρύτερα οι μουσικές του κόσμου είναι ήχοι απομακρυσμένοι από τον κυπριακό κοινό ή υπάρχει κοινό αλλά όχι συχνές διοργανώσεις που να τα προωθούν;

Όλα είναι θέμα παιδείας και εκπαίδευσης. Στο εξωτερικό το κοινό πολλές φορές από περιέργεια μπορεί να πάει να ακούσει, να παρακολουθήσει σχήματα ακόμα κ εάν δεν τα γνωρίζει. Δυστυχώς στην Κύπρο χρειαζόμαστε ακόμη πολύ δουλειά μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Παρά τα περιθώρια βελτίωσης, η διοργάνωση αγκαλιάστηκε από το κοινό, χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται οι θεατές και με χαρά βλέπουμε και άτομα μικρότερων ηλικιών να έρχονται στο Showcase. Δεν κάνουμε άλματα αλλά είναι πια ξεκάθαρο ότι έχουν αυξηθεί οι χώροι και οι διοργανώσεις που φιλοξενούν τόσο Jazz όσο και Μουσικές του Κόσμου.

  • Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθούν επίσης συναντήσεις με προσκεκλημένους από το εξωτερικό, παράλληλες δράσεις, workshops και jam sessions. Πέστε μας κάποιες λεπτομέρειες για αυτά.

Έχουμε ένα πολύ γεμάτο διήμερο. Ξεκινώντας από το την Παρασκευή στις 17:00 με μια παρουσίαση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων «Δημιουργική Ευρώπη» και «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και αξίες» στην οποία θα παρουσιαστούν τα Ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία μπορούν να συμμετέχουν τόσο οι διοργανώσεις όσο και τα σχήματα. Στις 18:00 θα έχουμε συζήτηση μεταξύ των προσκεκλημένων του Showcase Αναζητώντας ένα κοινό έδαφος:  δημιουργία συνεργασιών σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Στην συζήτηση αυτή θα παρευρεθούν  Ο Νέναντ Bogdanovic,  Συντονιστής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Πολιτιστικών Σχέσεων, ο Suchet Malhotra εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου του διεθνούς οργανισμού Jeunesses Musicales International, η Martyna van Nieuwland επικεφαλής προγραμματισμού του Culture Katowice City of Gardens ,  ο Δημήτρης Βασιλάκης Καλλιτεχνικός Διευθυντής Rhodes & South Aegean International Jazz Festival, η Πηνελόπη Παπακωνσταντίνου εκπρόσωπος του Cosmopolis Festival και του Μediterranean Μusic Festival στη Ζυρίχη, ο Στάθης Άννινος πιανίστας και συνθέτης, η Μαρία Νικολάου Υπεύθυνη Πολιτιστικής Υπηρεσίας Δήμου Αγλαντζιάς/ Αglanjazz, ο Άκης Φαρμακαλίδης Μουσικός Παραγωγός, ο Χριστόφορος Κωνσταντίνου (Kris Grecian) Windcraft Loud, ο Κωνσταντίνος Κυπριανού (Κώτσιος Ο Pikatillis)  AfroBanana Republic Festival, και η Μαρία Καϊμακλιώτη Βοηθός και Συντονιστής Επικοινωνίας / Louvana Records.

Το Σάββατο 26/11 στις 10:00 θα έχουμε ένα Βιωματικό Εργαστήριο Αυτοσχεδιασμού με τον Στάθη Άννινο το οποίο αφορά μουσικούς και τραγουδιστές όλων των ηλικιών και επιπέδου. Στο συγκεκριμένο εργαστήριο  θα προσεγγίσουμε τη μουσική και τα στοιχεία που την αποτελούν, μέσω του αυτοσχεδιασμού και της άμεσης πράξης. Συμμετέχοντας σε  διαδραστικά παιχνίδια και ομαδικές ασκήσεις που κινητοποιούν τη φαντασία, τη συνεργασία αλλά και την προσωπική μας έκφραση, οδηγούμαστε στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και από εκεί, στην ελευθερία που προκύπτει μέσω του πειραματισμού με τον ρυθμό και τη μελωδία. Λειτουργώντας ταυτόχρονα σε ομαδικό αλλά και ατομικό επίπεδο, θέτουμε από κοινού  «κανόνες»  οι οποίοι απορρέουν από την διαδικασία της μουσικής πράξης.

Τόσο στις 26 όσο και στις 27 Νοεμβρίου στις 22:00 θα έχουμε τα σχήματα Nastasio Gkoumas, και Trio Frisson αντίστοιχα τα οποία θα μας παρουσιάσουν την δουλειά τους και στην συνέχεια θα έχουμε Jam Session.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η είσοδος στο Showcase για τους επαγγελματίες μουσικούς, τους μαθητές και φοιτητές μουσικής είναι δωρεάν.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΔΩ