Αρχική Εκδηλώσεις Δεκάδες κάτοικοι της Λεμεσού γνώρισαν τη μοντερνιστική παράδοση της πόλης (Φωτογραφίες)

Δεκάδες κάτοικοι της Λεμεσού γνώρισαν τη μοντερνιστική παράδοση της πόλης (Φωτογραφίες)

Οι Λεμεσιανοί αγκάλιασαν τη δράση της Πρωτοβουλίας «Για τη Λεμεσό»

 

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών πραγματοποιήθηκε το πρωινό του περασμένου Σαββάτου ο αρχιτεκτονικός περίπατος που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία «Για τη Λεμεσό». Η δράση στόχευε στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Λεμεσού, μέσα από ξενάγηση με στάσεις στα πλέον χαρακτηριστικά κτήρια Μοντερνισμού.

Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από τον Λεμεσιανό Αρχιτέκτονα Φειδία Παυλίδη, ο οποίος εξήγησε με απλό και παραστατικό τρόπο τις επιρροές του μοντερνισμού στην πόλη. Ο κ. Παυλίδης, μέσα από σύντομες επεξηγηματικές διαλέξεις, εστίασε στα ξεχωριστά στοιχεία που εντοπίζονται στο κάθε ένα από τα κτήρια που περιλαμβάνονταν στον περίπατο και τους αρχιτέκτονές τους. Με αφετηρία το πρώην ξενοδοχείο «Κούριο Πάλας» (αρχιτέκτονας, Benjamin Ginsburg) και με επόμενες στάσεις το Αρχαιολογικό  Μουσείο (αρχιτέκτονας, Έκτορας Στυλιανίδης) το επαρχιακό δικαστήριο (αρχιτέκτονας, Γιώργος Μαυρομάτης), το Εφτάπατο (αρχιτέκτονας, Φώτης Κολακίδης), τη σχολή Terra Santa – Καλογριές (αρχιτέκτονας, Σταύρος Οικονόμου), την πολυκατοικία Πίττα (αρχιτέκτονας, Φώτης Κολακίδης) τα κτήρια στην οδό Ολυμπίων και καταλήγοντας στον Δημόσιο Κήπο και το τουριστικό του περίπτερο (αρχιτέκτονας, Φοίβος Πολυδωρίδης), οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με τοπόσημα του μοντερνισμού στη Λεμεσό.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωσης του περιπάτου, ο αρχιτέκτονας και ενεργό μέλος της Πρωτοβουλίας «Για τη Λεμεσό», Γιάννης Αρμεύτης ευχαρίστησε τους δεκάδες συμμετέχοντες, σημειώνοντας ότι: «Η σημερινή μας δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της Πρωτοβουλίας να γνωρίσουμε καλύτερα την πολιτιστική κληρονομιά της Λεμεσού, φωτίζοντας τις λιγότερο γνωστές πτυχές της. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και αυτό μας γεμίζει με χαρά και ικανοποίηση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Παυλίδη για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ξενάγηση».