Δεκαεννέα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη συντριβή του αεροσκάφους της εταιρείας “Ήλιος” στο Γραμματικό που είχε ως συνέπεια να χαθούν 121 ζωές.
Σήμερα το πρωί τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι το ετήσιο μνημόσυνο των Παραλιμνιτών θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου 2005.
Του μνημοσύνου προέστει ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος. Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Μιχάλης Χατζηπαντελα.
Ο κ. Χατζηπαντελα ανέφερε πως συμπληρώνονται «δέκα εννέα ολόκληρα χρόνια, μετά την οδύνη και τον πόνο, από την πτώση του Boeing της αεροπορικής εταιρείας ‘Ήλιος’ στη βουνοπλαγιά του Γραμματικού. Δέκα εννέα ολόκληρα, από την απέραντη τραγικότητα, τα δάκρυα, την πίκρα και τον ατέλειωτο θυμό».
«Δέκα εννέα ολόκληρα χρόνια από τη μαύρη εκείνη ημέρα, της 14ης Αυγούστου 2005, όταν ο ήλιος έσβησε για πάντα για τις 121 ψυχές της αεροπορικής τραγωδίας. Η αποφράδα εκείνη ημέρα πάγωσε τον Ελληνισμό κι ολόκληρη την υφήλιο».
Σημείωσε πως «οι πληγές δεν επουλώνονται εύκολα και τα σπίτια των θυμάτων παραμένουν αδειανά. Όσα χρόνια και αν περάσουν ο πόνος δεν υποχωρεί. Έγινε ένα με τη ζωή των δικών τους ανθρώπων. Ο σταυρός παραμένει βαρύς, ασήκωτος, για τους γονείς, τα αδέλφια, τα παιδιά, τους συγγενείς και τους φίλους τους».
Ανέφερε πως «το Παραλίμνι, θρηνεί τα περισσότερα θύματα της τραγωδίας. Ανάμεσα στις 121 αθώες ψυχές που παρασύρθηκαν στον θάνατο, οι δώδεκα είναι από το Παραλίμνι κι άλλες τέσσερις με καταγωγή το Παραλίμνι, και τόπο διαμονής, τη Λεμεσό», επεσήμανε.
«Η μνημόνευση είναι αντίσταση για να νικήσουμε την ασχήμια του θανάτου» κατέληξε ο κ. Χατζηπαντέλα.
Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο κοιμητήριο Παραλιμνίου και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Χθες βράδυ στην πλατεία Μητροπόλεως στο Παραλίμνι τελέστηκε τρισάγιο και άναμμα 121 κεριών στη μνήμη των θυμάτων.
Το αεροσκάφος τύπου Boeing 737-31S της αεροπορικής εταιρείας «Ήλιος», εκτελούσε πτήση από Λάρνακα προς Πράγα με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα.
Λίγη ώρα μετά την απογείωση, λόγω ταχείας αποσυμπίεσης, στο εσωτερικό της καμπίνας δεν υπήρχε καθόλου οξυγόνο. Όταν τελείωσε και το οξυγόνο από τις μάσκες που έπεσαν, όλοι οι επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένων των πιλότων, έχασαν τις αισθήσεις τους. Ανάμεσά τους ήταν και 22 παιδιά.
Εξαίρεση αποτέλεσε ο ιπτάμενος φροντιστής Ανδρέας Προδρόμου. Έχοντας πτυχίο πιλότου, επιχείρησε να πάρει τον έλεγχο του αεροπλάνου. Ο Ανδρέας Προδρόμου έγινε αντιληπτός από τους πιλότους των ελληνικών μαχητικών F-16, που είχαν προσεγγίσει το Boeing. Οι προσπάθειες του Προδρόμου απέβησαν άκαρπες.
Το αεροσκάφος έμεινε από καύσιμα και σε διάστημα 10 λεπτών σταμάτησαν και οι δύο κινητήρες, πρώτα ο αριστερός και έπειτα ο δεξιός.
Στις 12:05 το μεσημέρι της 14ης Αυγούστου 2005, το αεροσκάφος συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στο Γραμματικό.
Υπενθυμίζεται ότι στο αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση HCY522, επέβαιναν 121 άτομα, 115 επιβάτες και 6 μέλη του πληρώματος.
Πηγή: ΚΥΠΕ