Αρχική Τελευταία Νέα Διαχρονική η στήριξη στα Δημόσια Πανεπιστήμια, λέει το ΥΠΑΝ ενόψει διαμαρτυρίας ΤΕΠΑΚ

Διαχρονική η στήριξη στα Δημόσια Πανεπιστήμια, λέει το ΥΠΑΝ ενόψει διαμαρτυρίας ΤΕΠΑΚ

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και η Πολιτεία στηρίζουν έμπρακτα και διαχρονικά τα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου, αποσκοπώντας στη συνεχή ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της Ανώτερης Εκπαίδευσης, αναφέρει, σε ανακοίνωση του με αφορμή την εξαγγελθείσα εκδήλωση διαμαρτυρίας της Συντεχνίας Ακαδημαϊκού Προσωπικού του ΤΕΠΑΚ (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ) και της Φοιτητικής Ένωσης ΤΕΠΑΚ (ΦΕΤΕΠΑΚ), η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή στις 13:30, το Υπουργείο.

Σημειώνει ότι οι αναφορές σε περικοπές στους Προϋπολογισμούς των Δημόσιων Πανεπιστημίων ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, εφόσον και οι τρεις Προϋπολογισμοί των Δημόσιων Πανεπιστημίων που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο για το 2024 είναι σημαντικά αυξημένοι σε σχέση με τους αντίστοιχους Προϋπολογισμούς του 2023.

Συγκεκριμένα, αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας, όσον αφορά στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου η συνολική Κρατική Χορηγία στον Προϋπολογισμό του 2023 ανερχόταν στα €67,2 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2024 η αντίστοιχη Κρατική Χορηγία, που υποβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο και έτυχε έγκρισης  από το Υπουργικό Συμβούλιο, ανέρχεται στα €75,7 εκατ., σημειώνοντας μία πολύ σημαντική αύξηση της τάξης των €8,5 εκατ.

Προσθέτει, παράλληλα, ότι το Κράτος έχει εγκρίνει στο παρελθόν Συμπληρωματικούς Προϋπολογισμούς για το ΤΕΠΑΚ όταν παρουσιάστηκε ανάγκη και το επέτρεπαν οι δημοσιονομικές δυνατότητες του Κράτους.

Αναφέρει, τέλος, ότι πάγια θέση του ΥΠΑΝ είναι ότι η λύση σε οποιαδήποτε προβλήματα δεν είναι τα απεργιακά μέτρα, αλλά η εύρεση διεξόδου μέσω κατάθεσης αιτιολογημένων και τεκμηριωμένων αιτημάτων και διεξαγωγής ενός γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου, πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του Κράτους.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας στο ΤΕΠΑΚ

Την εκδήλωση διαμαρτυρίας εξήγγειλαν για σήμερα στις 13:30 η Συντεχνία Ακαδημαϊκού Προσωπικού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και η Φοιτητική Ένωση ΤΕΠΑΚ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του κτηρίου της Πρυτανείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου.

Στόχος της εκδήλωσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι να σταλεί το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι συντεχνίες ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ και ΦΕ-ΤΕΠΑΚ, είναι αποφασισμένες να προασπιστούν τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση.

Οι συντεχνίες υπογραμμίζουν ότι στέκονται στο πλευρό των Πρυτανικών Αρχών και διατρανώνουν την ετοιμότητά τους για συλλογική δράση. Υποστηρίζουν ακόμη, ότι οι περικοπές στους προϋπολογισμούς των Δημοσίων Πανεπιστημίων, αποσκοπούν στη συρρίκνωσή τους.

Πηγή:ΚΥΠΕ