Αρχική Τελευταία Νέα Δήμος Λεμεσού και ο Δήμος Μασσαλίας προχωράνε σε συνεργασία

Δήμος Λεμεσού και ο Δήμος Μασσαλίας προχωράνε σε συνεργασία

Ο Δήμος Λεμεσού και ο Δήμος Μασσαλίας έχουν υπογράψει συμφωνία συνεργασίας που περιλαμβάνει κατάλογο προτεραιοτήτων για ανάπτυξη σχέσεων, ανταλλαγή εμπειριών στους τομείς της οικονομίας και αστικής ανάπτυξης, νεολαίας και αθλητισμού, περιβάλλοντος, επιστήμης, μόρφωσης και πολιτισμού.

Στα πλαίσια υλοποίησης της συμφωνίας αυτής έχει ήδη συμφωνηθεί κοινή υποψηφιότητα σε δύο ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα.

Προχωρώντας παραπέρα ο Δήμος Λεμεσού θα φιλοξενήσει στις 7 και 8 Απριλίου την Αντιδήμαρχο Μασσαλίας κα Lauren Agnes Caradec και τον κ. Alexandre Sorrentino, Διευθυντή του ΄Εργου Euromediterranee.

Ο στόχος της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της Μασσαλίας είναι να συζητηθούν θέματα πολεοδομικής ανάπτυξης των δύο πόλεων μας. Οι δύο πόλεις κινούνται σε μια παράλληλη πορεία, διαφορετικής κλίμακας ασφαλώς, αλλά στην ίδια βασική φιλοσοφία. Από την μια εμείς εδώ στη Λεμεσό, είμαστε ήδη στο στάδιο υλοποίησης του έργο της αναβάθμισης τμήματος των δυτικών συνοικιών της Λεμεσού, με χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Ταυτόχρονα είμαστε στο στάδιο του σχεδιασμού των βασικών παραμέτρων για την ανάπτυξη της περιοχής μεταξύ της Μαρίνας και του νέου Λιμανιού. Μιας υποβαθμισμένης αυτή τη στιγμή περιοχής, η οποία όμως δυνητικά μπορεί να δώσει μια καθοριστική κατεύθυνση στην παραπέρα ανάπτυξη της πόλης μας. Πέρα από το ότι αποτελεί το τελευταίο τμήμα του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού, αυτή η περιοχή έχει μια μοναδική σημασία για μια σειρά από επιπρόσθετους λόγους: είναι επέκταση του κέντρου της πόλης, συνδέει τις πολύ σημαντικές αναπτύξεις του παλιού λιμανιού, της μαρίνας και του νέου λιμανιού, θα αποτελέσει τον κύριο μοχλό ανάπτυξης των δυτικών περιοχών της Λεμεσού και τέλος είναι μια περιοχή με έντονα στοιχεία βιομηχανικής κληρονομιάς. Σε αυτά ακριβώς τα στοιχεία βρίσκεται και ο παραλληλισμός με την αντίστοιχη ανάπτυξη στη Μασσαλία μέσα στα πλαίσια του Euromediterranee Μασσαλίας.

Το Euromediterranee Μασσαλίας είναι το μεγαλύτερο έργο αστικής πολεοδομικής ανάπλασης στη Νότια Ευρώπη και έχει στόχο την ανάπλαση 4.800 στρεμμάτων μεταξύ του ιστορικού κέντρου της πόλης και του λιμανιού. Το έργο έχει  συμπληρώσει την πρώτη φάση υλοποίησης του που διήρκεσε από το 1995 μέχρι το 2013. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη του φάση. Παρόλο ότι τα τελικά συμπεράσματα θα αξιολογηθούν με την ολοκλήρωση του έργου, ήδη υπάρχουν κάποια πολύ σημαντικά συμπεράσματα που θα συζητηθούν στη σημερινή μας παρουσίαση.

Αναμένουμε αύριο να έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση σε σχέση με το  Euromediterranee Μασσαλίας, και ειδικότερα σε θέματα που αφορούν τη στρατηγική υλοποίησης του έργου, τη διαμόρφωση του σχεδίου περιοχής, τη χρηματοδότηση του, τον τρόπο διαχείρισης του αλλά και την προβολή και προώθηση του.