Διαδικτυακή ημερίδα με τους συνεργαζόμενους φορείς διοργάνωσε σήμερα ο Δήμος Λεμεσού, στο πλαίσιο του προγράμματος ACUA, που στοχεύει στην ανάπτυξη ενός συστήματος συγκέντρωσης παραγόμενων βιοαποβλήτων, επεξεργασίας και παραγωγής κομπόστ, εντός του αστικού ιστού.
Ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει ότι στην ημερίδα συμμετείχαν και μίλησαν εκπρόσωποι από τους συνεργαζόμενους φορείς, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ως επικεφαλής εταίρος, οι διδυμοποιημένοι με τον Δήμο Λεμεσού, Δήμοι Ηρακλείου και Ρόδου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Στόχος του προγράμματος, προστίθεται, είναι η ανάπτυξη, μέσα στον αστικό ιστό, με επίκεντρο χώρους μαζικής εστίασης, ενός συστήματος συγκέντρωσης των παραγόμενων βιοαποβλήτων, επεξεργασίας τους και παραγωγής κόμποστ στο χώρο λειτουργίας τους.
Για να μπορεί να επιτευχθεί αυτό, κυρίως σε αστικούς δήμους προτείνεται η εγκατάσταση Αυτόματων Μηχανικών Κομποστοποιητών, δηλαδή αυτόνομες, κλειστές μονάδες κομποστοποίησης, χωρίς έκλυση οσμών ή απορροή διασταλαζόντων, που λειτουργούν με μηδενική σχεδόν ανθρώπινη παρέμβαση.
Ο Δήμος Λεμεσού, μετά από μελέτη, επέλεξε ως σημεία εγκατάστασης των Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών (ΑΜΚ), χώρους εστίασης που βρίσκονται μέσα ή κοντά στο Παραθαλάσσιο Πολυλειτουργικό Πάρκο του Δήμου, όπου μπορεί να διατίθεται το παραγόμενο κομπόστ. Επίσης, τα σημεία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Δημόσιο Κήπο όπου και πάλι μπορεί να διατίθεται το παραγόμενο προϊόν.
Σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, ανέφερε ότι «τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον Δήμο Λεμεσού όπως και για όλους τους πολίτες και η ανάγκη επίλυσής τους είναι επιτακτική».
« Η ανακύκλωση αποτελεί μία από τις βασικές περιβαλλοντικές δράσεις που καλούμαστε να εμπεδώσουμε, ενώ η κομποστοποίηση αποτελεί μια δραστηριότητα στην οποία εύκολα μπορεί να συμμετάσχει κάποιος και να βάλει το δικό του λιθαράκι στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον τόπο μας», συμπλήρωσε.
Μεταξύ άλλων, την Ημερίδα χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης καθώς επίσης και ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου «Κυκλικής Οικονομίας & Περιβάλλοντος», Κώστας Βαρδαβάς.
Σημειώνεται πως το έργο είχε αρχικά διάρκεια 30 μηνών, αλλά λόγω των έκτακτων μέτρων για την πανδημία δόθηκε παράταση ακόμη 14 μηνών, ούτως ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι πιλοτικές δράσεις.