Αρχική Τελευταία Νέα Δωρεάν σήμανση σκύλων σε παγκύπριο επίπεδο – Μάθε που

Δωρεάν σήμανση σκύλων σε παγκύπριο επίπεδο – Μάθε που

Παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020 το «Σχέδιο Δωρεάν Σήμανσης και Εγγραφής Σκύλων», με στόχο τη συνέχιση της μαζικής σήμανσής τους σε παγκύπριο επίπεδο.

Το Σχέδιο άρχισε να υλοποιείται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος από τον περασμένο Ιούλιο, και παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να σημάνουν τους σκύλους τους εντελώς δωρεάν.  
Με την εμφύτευση της μικροπλακέτας (microchip) στο ζώο, καταχωρείται στο Εθνικό Μητρώο Σκύλων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ο μοναδικός αριθμός αναγνώρισής του, καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του.  Η σήμανση δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να εντοπίσουν τους σκύλους τους, σε περίπτωση που αυτοί χαθούν, ενώ παράλληλα, συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της εγκατάλειψης σκύλων και στη μείωση των αδέσποτων.  Το «Σχέδιο δωρεάν σήμανσης και εγγραφής σκύλων» αποτελεί ακόμα ένα μέτρο του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων που υλοποιείται από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
Τι πρέπει να θυμούνται οι ιδιοκτήτες σκύλων:
Η σήμανση και η εγγραφή στο Μητρώο Σκύλων διενεργείται δωρεάν από το προσωπικό των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών κάθε Τρίτη και Πέμπτη, από τις 8:30 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ., στα ακόλουθα Επαρχιακά Κτηνιατρικά Γραφεία και Σταθμούς:

– Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο Λευκωσίας (22805241)
– Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο Λεμεσού (25819512)
– Αγροτικός Κτηνιατρικός Σταθμός Αυδήμου (25814326)
– Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο Λάρνακας (24821275/24821276)
– Αγροτικός Κτηνιατρικός Σταθμός Σκαρίνου (24322358)
– Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο Πάφου (26821261)
– Αγροτικός Κτηνιατρικός Σταθμός Πόλης Χρυσοχούς (26815226)
– Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο Αμμοχώστου (24824555)

Για καλύτερη εξυπηρέτησή τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται εκ των προτέρων στα πιο πάνω γραφεία και σταθμούς, για καθορισμό και προγραμματισμό της ημερομηνίας σήμανσης των ζώων τους.
Κατά την προσέλευσή τους για σήμανση των σκύλων τους, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να φέρουν μαζί τους την ταυτότητά τους, το βιβλιάριο υγείας του σκύλου τους, που έχει εκδοθεί από τον Παγκύπριο Κτηνιατρικό Σύλλογο, και το σχετικό έντυπο σήμανσης των ζώων τους συμπληρωμένο.  Το εν λόγω έντυπο βρίσκεται αναρτημένο στον ιστότοπο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών (http://www.moa.gov.cy/moa/vs/vs.nsf/All/F7AB1D408DFF35F8C2258454001FE701?OpenDocument).
Σε περίπτωση που ο σκύλος δεν προσκομίζεται από τον ιδιοκτήτη του, το πρόσωπο που προσκομίζει το ζώο πρέπει να φέρει μαζί του σχετική ενυπόγραφη εξουσιοδότηση και αντίγραφο της ταυτότητας του ιδιοκτήτη.

Πηγή: Κτηνιατρικές Υπηρεσίες