Αρχική BusinessNews Φιλόξενη Λεμεσός: Πώς ζει η Ουκρανική κοινότητα στο νησί και πώς εξελίσσεται

Φιλόξενη Λεμεσός: Πώς ζει η Ουκρανική κοινότητα στο νησί και πώς εξελίσσεται

ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ Η ΚΥΠΡΟΣ

 

Πως ζει η ουκρανική κοινότητα στο νησί, πως εξελίσσεται, γιατί οι Ουκρανοί προτιμούν τη χώρα μας. Μια ουκρανική ματιά για τη ζωή στην Κύπρο.

Ο πληθυσμός της Κύπρου το 2022 ήταν περίπου 1 εκατομμύριο 240 χιλιάδες άνθρωποι. Διάφορες πηγές παρουσιάζουν στοιχεία ότι από τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι σήμερα έχουν αφιχθεί στη χώρα 6 με 14 χιλιάδες Ουκρανοί. Την ώρα που οι νέες αφίξεις Ουκρανών στην Κύπρο αυξάνονται, στην Ουκρανία βρίσκονται και κατοικούν για διάφορους λόγους περίπου 100 χιλιάδες Έλληνες αποτελώντας το 0.2 % της χώρας. Με βάση αυτό το δεδομένο θα μπορούσε να καταγραφεί η διαπίστωση ότι Κύπρος και Ουκρανία έχουν ισχυρούς δεσμούς σύνδεσης. Ανεξαρτήτως των συνθηκών κάτω από τις οποίες μπορεί να έφτασε και να διαμένει αυτός ο πληθυσμός Ουκρανών στην Κύπρο, όλη η κοινότητα θεωρεί την Κύπρο ως το σπίτι της. Παρατηρώντας την ουκρανική διασπορά στο νησί μπορεί εύκολα να διακρίνει ότι ζει σε αρμονία με τους υπόλοιπους κατοίκους του νησιού ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει και ζει τη δική της πολιτιστική και κοινωνική ζωή.

Κοινότητες στο Telegram όπως το uacyprus και περίπου 30 άλλες βοηθούν τους Ουκρανούς να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη ζωή στο νησί. Θέλοντας να υποστηρίξει τους αδελφούς που ήρθαν στην Κύπρο, η ουκρανική διασπορά διοργάνωσε πέρυσι μια σειρά συνεντεύξεων στο κανάλι YouTube «Ουκρανοί στην Κύπρο». Στο συγκεκριμένο κανάλι φιλοξενούνται κοινωνικές, πολιτιστικές ειδήσεις, συνεντεύξεις και γενικά υλικό που αποσκοπεί στην ενημέρωση και την πληροφόρηση των Ουκρανών που ζουν στη χώρα.

Η Κύπρος είναι ένας μικρός, όμορφος, δημοκρατικός, σύγχρονος με φυσικές και παραδοσιακές ομορφιές τόπος. Προσφέρεται για μια άνετη και ήσυχη ζωή αρκεί να έχεις μηνιαίο εισόδημα 4000 με 5000 ευρώ. Δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός θεάτρων στην Κύπρο και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής διασκέδασης, ψυχαγωγίας και αθλητικής ενασχόλησης σχετίζεται με εστιατόρια, νυκτερινά μαγαζιά, καφετέριες και αθλήματα όπως ποδόσφαιρο, καλαθόσφαιρα, τένις και άλλα καθώς και με πεζοπορία, αναρρίχηση, κολύμπι, θαλάσσια σπορ και όχι μόνο. Αυτό ενθαρρύνει τα μέλη της ουκρανικής κοινότητας να επικοινωνήσουν και να έρθουν πιο κοντά.

Σταδιακά αλλάζει και η επιχειρηματική κοινότητα στην Κύπρο. Η Κύπρος γίνεται επίσης το αγαπημένο νησί των επαγγελματιών πληροφορικής. Επιχειρηματίες, startups, ειδικοί σε VR και AR, ολόκληρες εταιρείες πληροφορικής προέρχονται από τις προοδευτικές πόλεις της Ουκρανίας.

Μεταξύ των ενεργά κινούμενων επιχειρηματικών τομέων είναι το fintech, το gaming, τα συστήματα CRM, τα έργα κρυπτονομισμάτων και τα έργα ανάπτυξης λογισμικού. Για το τελευταίο, η μετεγκατάσταση από την Ουκρανία στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα: για εταιρείες που κερδίζουν από την πώληση δικαιωμάτων λογισμικού, υπάρχει ειδικό φορολογικό καθεστώς IP Box με συντελεστή 2,5% του εισοδήματος. Στην Κύπρο πραγματοποιούνται συναντήσεις για την ουκρανική κοινότητα πληροφορικής, όπου μπορείτε να κάνετε χρήσιμες επαφές, καθώς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο νησί. Εκπρόσωποι ουκρανικών επενδυτικών κεφαλαίων επισκέπτονται επίσης το νησί, ξεκάθαρα η επιχειρηματική ζωή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η Κύπρος, προσελκύει ποδοσφαιριστές που προέρχονται από την Ουκρανία.Τον περασμένο μήνα, ο Αρτέμ Μπεσεντίν, μετά τη μεταγραφή του από την Ντιναμό Κίεβου στην Ομόνοια Λευκωσίας, έγινε ο τέταρτος Ουκρανός ποδοσφαιριστής στο κυπριακό πρωτάθλημα. Ο Ουκρανός επιθετικός εντάχθηκε στην ομάδα των Ρομάν Μπέζους, Κρίστιαν Μπίλοβαρ και Άρτεμ Γκρόμοφ που αγωνίζονται ήδη στο Πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας της Κύπρου. Επίσης, πρόεδροι συλλόγων της UPL αλλά και επιχειρηματίες είναι ήδη γνωστό ότι αποκτούν ποδοσφαιρικές ομάδες στο νησί.

Στην Πάφο της Κύπρου, ζει ο γιος του διάσημου Ρώσου καθηγητή, ιολόγου και εφευρέτη του εμβολίου κατά της ηπατίτιδας Β Νικολάι Γκρανόφσκι, Βιτάλι Γκρανόφσκι ο οποίος συμμετέχει ενεργά στη ζωή της ουκρανικής κοινότητας στο νησί και υποστηρίζει ενεργά την ουκρανική κοινότητα τόσο προσωπικά όσο και στα κοινωνικά δίκτυα. Είναι γνωστό ότι τώρα γράφει ένα βιβλίο για τη διαφθορά στη Ρωσία και τη Νικαράγουα.

Πριν από 9 χρόνια εγκαταστάθηκε στην Κύπρο η γνωστή Ουκρανή γκαλερίστας Victoria Velichko, η οποία ίδρυσε την γκαλερί τέχνης KRAPKA στην Κύπρο. Τον Μάιο του 2022, πραγματοποίησε έκθεση πέντε Ουκρανών καλλιτεχνών στην γκαλερί, δύο εκ των οποίων, η Inna Kharchuk και η Eva Khafidova, παρέμειναν στην Κύπρο χάρη στην υποστήριξή της.

Η Κύπρος είναι επίσης ένα αγαπημένο μέρος για τις διακοπές του ουκρανικού beau monde: πολιτικοί, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και σταρ της ποπ λατρεύουν να γιορτάζουν γενέθλια και να κάνουν ιδιωτικά πάρτι στο ήσυχο νησί. Οι γνωστοί Ουκρανοί επιχειρηματίες Gennady Bogolyubov και Elena Gaiduk κατέχουν επίσης κυπριακά διαβατήρια.

 

*Photo by Fotogrin/Shutterstock