Αρχική Πρόσωπα Με γραπτή δήλωση απαντά ο Αρμεύτης στους ακαδημαϊκούς του ΤΕΠΑΚ

Με γραπτή δήλωση απαντά ο Αρμεύτης στους ακαδημαϊκούς του ΤΕΠΑΚ

Γραπτή δήλωση Δημάρχου Λεμεσού, Γιάννη Αρμεύτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

«Αναφορικά με τη σημερινή ανακοίνωση της Συντεχνίας Ακαδημαϊκού Προσωπικού του ΤΕΠΑΚ, διευκρινίζονται τα εξής:

Στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού έχουν εγγραφεί θέματα που αφορούν τη γενική πολιτική για τα κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης, καθώς και τις προτάσεις του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την προώθηση έργων στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Η συζήτηση αφορά το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λεμεσού στο σύνολό του. Στην επικείμενη συνεδρία δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα ψηφοφορίας ή απόφασης αναφορικά με τη θέση του Δήμου σχετικά με τους σχεδιασμούς του ΤΕΠΑΚ. Θα συζητηθούν και θα αξιολογηθούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης, καθώς και τα έργα που προτείνει το Υπουργείο Μεταφορών.

Οι θέσεις του ΤΕΠΑΚ για τη δημιουργία πανεπιστημιακών υποδομών και η συζήτηση που αφορά την πιθανή λειτουργία χώρου μετεπιβίβασης επιβατών (park and ride) στον Β’ πόλο του Πανεπιστημίου είναι γνωστές και σεβαστές.

Από πλευράς του Δήμου, δεν υπάρχει πρόθεση ανατροπής της στρατηγικής ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ. Οποιεσδήποτε σκέψεις ή προτάσεις τίθενται στο πλαίσιο του διαλόγου, της δημόσιας διαβούλευσης και της ανταλλαγής απόψεων, μακριά από δογματισμούς και αγκυλώσεις.

Πρέπει, ωστόσο, να γίνει κατανοητό ότι το ΤΕΠΑΚ, ως ένας από τους μεγαλύτερους πυλώνες ανάπτυξης της πόλης μας, και οι βασικοί χώροι υποδομών του, όπως ο Β’ πόλος (Παλαιό Νοσοκομείο – Τεχνική Σχολή) και το Βερεγγάρια, δεν μπορούν να αποκλειστούν από τη συζήτηση για την επίλυση του κυκλοφοριακού. Η λειτουργία του Πανεπιστημίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κυκλοφοριακή διαχείριση της πόλης.

Θέλουμε και επιδιώκουμε στενή συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό θα ωφελήσει την πόλη και τους δημότες μας.

Γενικότερα, ο σχεδιασμός της πόλης πρέπει να προχωρά σε συνεργασία και συνεννόηση με όλους τους φορείς, στο πλαίσιο καλής θέλησης και δημιουργικού διαλόγου, με επιστημονική τεκμηρίωση.

Θεωρούμε ότι οι άμετρες αντιδράσεις και οι δημόσιες αντιπαραθέσεις δεν ωφελούν την πόλη και τους δημότες της. Παραμένουμε στη διάθεση όλων των φορέων για έναν παραγωγικό διάλογο.»