Αρχική Τελευταία Νέα Δρ Καραγιάννης: H αύξηση κρουσμάτων οφείλεται στο ινδικό στέλεχος

Δρ Καραγιάννης: H αύξηση κρουσμάτων οφείλεται στο ινδικό στέλεχος

Σοκ προκάλεσε ο εντοπισμός 122 κρουσμάτων την Τρίτη και πρέπει να σημάνει συναγερμός, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης εκφράζοντας την προσωπική του θέση ότι αυτό οφείλεται στο ινδικό στέλεχος. Κάλεσε δε τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα αυτοπροστασίας και πρωτοκόλλων και να εμβολιαστεί ώστε να θωρακιστεί κατά της νόσου.

«Δυστυχώς τα 122 κρούσματα ήταν σοκαριστικό αποτέλεσμα. Πρέπει να σημάνει συναγερμός. Αν δεν μαζευτούμε μετά τις χαλαρώσεις και την υπερχαλάρωση του κόσμου θα ξεφύγει η κατάσταση. Όσοι έχουν εμβολιαστεί ίσως να θεωρούν ότι δεν θα μολυνθούν και δεν είναι το ίδιο προσεκτικοί όσο ήταν προηγουμένως στις κινήσεις τους», είπε.

Αυτή την στιγμή, σημείωσε ο Καθηγητής Καραγιάννης, δεν γνωρίζουμε ποιοι από αυτούς που βγήκαν θετικοί είχαν εμβολιαστεί. «Υποθέτω, οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι και αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη αυτοί που παρουσιάζουν αναβλητικότητα κατά πόσο θα εμβολιαστούν ή όχι, να το σκεφτούν διπλά και τριπλά διότι αν αρχίσαμε με έξαρση από τώρα σκεφτείτε τι θα γίνει το Φθινόπωρο», πρόσθεσε.

Παρατήρησε ότι αναβλητικότητα για εμβολιασμό υπάρχει στους νεαρότερους, οι οποίοι, όπως ανέφερε, θεωρούν ότι αν νοσήσουν θα το περάσουν σχετικά ανώδυνα ενώ από την άλλη μεριά, είναι αυτοί οι οποίοι θα διακινήσουν τον ιό στα σπίτια τους, στις δουλειές τους.

Ερωτηθείς αν η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην ινδική μετάλλαξη, ο Δρ Καραγιάννης είπε πως «η δική μου άποψη είναι μάλλον ναι. Όπως και στην περίπτωση του αγγλικού στελέχους όταν αρχίσαμε να βλέπουμε άνοδο των κρουσμάτων υποθέσαμε ότι ήταν το αγγλικό στέλεχος. Αυτή την στιγμή πρόκειται για το ινδικό στέλεχος, το οποίο γνωρίζουμε ότι είναι στην κοινότητα από τον Απρίλιο».

Εξήγησε ότι με το άνοιγμα των αεροδρομίων και την έλευση των τουριστών θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και περισσότερες εισαγωγές κρουσμάτων. «Αρκετές ανιχνεύονται στις πύλες εισόδου, κάποιες ημέρες έχουμε διψήφιους αριθμούς, επομένως θεωρώ ότι η επιτήρηση στα αεροδρόμια μας πρέπει να είναι αυστηρότερη και πιο εντατική», σημείωσε.

Ανέφερε ότι πως αυτή την περίοδο οι περισσότεροι τουρίστες που εισέρχονται είναι από την ρωσική αγορά, όπου γνωρίζουμε πλέον ότι η εμβολιαστική κάλυψη είναι μόνο 10%. Επομένως, επεσήμανε, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, τα πιστοποιητικά αρνητικού τεστ που φέρνουν να είναι έγκαιρα και έγκυρα και να υποβάλλονται επίσης και σε τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο όσο το δυνατό περισσότεροι.

Σε ερώτηση αν θα έχουμε τέταρτο κύμα τον Φθινόπωρο, είπε πως «αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η παρούσα έξαρση».

Ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε ότι κινδυνεύει και η τουριστική σεζόν του Καλοκαιριού που θα αποτελούσε μια ανάσα για την οικονομία, σημειώνοντας πως εάν ξαφνικά ο αριθμός των κρουσμάτων ανέβει πάλι κι εκεί που αναμέναμε να μπούμε στην πράσινη λίστα, θα παραμείνουμε στην πορτοκαλί και ίσως να καταλήξουμε και στην κόκκινη.

«Εκείνο που πρέπει να γίνει και πρέπει να το καταλάβουμε είναι ότι τα εμβόλια είναι ο μόνος φραγμός που μπορούμε να θέσουμε κατά του ιού και γνωρίζουμε ότι είναι αποτελεσματικά», επεσήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει τι θα γίνει αν συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων, είπε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω νουθεσίες στον κόσμο. «Θα δούμε από την ανάλυση των θετικών κρουσμάτων ποιες ηλικιακές ομάδες αφορά, αν υπάρχουν αλυσίδες, πόσο εκτεταμένες είναι αυτές οι αλυσίδες και φυσικά να προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε από πού κόλλησαν αυτά τα άτομα. Πράγμα που θα μας δείξει πόσο τα πρωτόκολλα σε διάφορους χώρους δραστηριοτήτων τηρούνται διότι φτάνει να κάνεις ένα περίπατο και βλέπεις ότι αρκετοί δεν φέρουν πλέον μάσκα στους εξωτερικούς χώρους και μάλιστα σε χώρους όπου υπάρχει αρκετή συνάθροιση ατόμων».

Έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ που αν και τα πήγαινε καλά και κατήργησαν τις μάσκες στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τώρα παρουσιάζει αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.

«Επομένως χρειάζεται προσοχή έστω και αν η εμβολιαστική κάλυψη είναι αρκετά υψηλή. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι πρέπει η εμβολιαστική κάλυψη να συνεχίσει με πιο γοργούς ρυθμούς ώστε να θωρακιστούμε πλήρως», κατέληξε.

Προηγούμενο άρθροΑυτά είναι τα σημεία για rapid test την Πέμπτη
Επόμενο άρθροΣυναγερμός με νέα αύξηση κρουσμάτων – Ψηλά η Αμμόχωστος, ακολουθεί η Λεμεσός – Χαμηλά οι νοσηλείες