Αρχική Τελευταία Νέα Τέμπη: Τελευταία πράξη του δράματος – Παραδίδονται οι σοροί στις οικογένειες, ολοκληρώνονται...

Τέμπη: Τελευταία πράξη του δράματος – Παραδίδονται οι σοροί στις οικογένειες, ολοκληρώνονται οι έρευνες

Έρευνες των σωστικών συνεργείων για τους αγνοούμενους στα συντρίμμια των δύο αμαξοστοιχιών που συγκρούστηκαν στα Τέμπη, Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023. (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Σήμερα Παρασκευή (3/3) μεσημέρι αναμένεται να ολοκληρωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Το ενδεχόμενο οι φιάλες υγραερίου που εντοπίστηκαν σε βαγόνι της μοιραίας αμαξοστοιχίας να ευθύνονται για την έκρηξη στο τρένο εξετάζουν οι Αρχές, λαμβάνοντας υπόψη και το οπτικό υλικό αμέσως μετά τη σύγκρουση, το οποίο έφερε στο φως της δημοσιότητας η ΕΡΤ.

Ωστόσο, οι διασώστες θα παραμείνουν στο σημείο μέχρι να απομακρυνθεί και το τελευταίο κομμάτι από τα βαγόνια.

Σήμερα (3/3) οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην ανύψωση του τρίτου βαγονιού, ώστε να δοθεί χώρος στους διασώστες να ερευνήσουν σε όλη του την έκταση, το τρίτο βαγόνι του επιβατικού συρμού. Το βράδυ της Πέμπτης 2 Μαρτίου, τα συνεργεία διάσωσης υπό βροχή, ερεύνησαν σημεία του βαγονιού που ήταν προσπελάσιμα μετά την διάνοιξη πρόσβασης από τα ειδικά μηχανικά «ψαλίδια» που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Στις 11 θα γίνει σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με τους φορείς να συζητήσουν όσα έχουν γίνει και όσα θα γίνουν.

Την ίδια στιγμή σήμερα, τρίτη μέρα του εθνικού πένθους, αρχίζει και η παραλαβή τον σορών, μέχρι στιγμής 24 έχουν ταυτοποιηθεί. Σπαρακτικές οι στιγμές στο νοσοκομείο Λάρισας με τους γονείς να περιμένουν να παραλάβουν τις σορούς των παιδών τους που χάθηκαν στη μοιράι σύγκρουση.

Στους 57 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Όσον αφορά τους τραυματίες48 παραμένουν για νοσηλεία. Έξι άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Oι αγνοούμενοιπου είχαν δηλωθεί στην ΕΛ.ΑΣ ήταν 56εκ των οποίων μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο της ανάλυσης DNA 20 άνθρωποι, 2 με τη μέθοδο ανάλυσης DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων και 2 μόνο με τη μέθοδο ανάλυσης δακτυλικών αποτυπωμάτωνοι 23. Η διαδικασία και για τους υπόλοιπους βρίσκεται σε εξέλιξη. Η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι.

Το Σάββατο (4/3) η απολογία του 59χρονου σταθμάρχη του ΟΣΕ

«Ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί», είπε ο δικηγόρος του Στέφανος Παντζαρίδης, κάτι που δεν είχε γίνει -σύμφωνα με πληροφορίες- τις πρώτες ώρες που βρέθηκε ενώπιον των αστυνομικών. «Ανέλαβε την ευθύνη μέσα στα πλαίσια που του αναλογεί, αυτό το οποίο μετράει είναι “να ψάξουμε ότι το δέντρο αλλά το δάσος”» σημειώνει.

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει, είναι:

  • διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών (κακούργημα)
  • ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες κατά συρροή εξ αμελείας

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Μητρούσιας – ΤέμπηΛία Χριστάρα – Λάρισα