Αρχική Τελευταία Νέα Η Αίτνα εξερράγη και οι εικόνες προκαλούν δέος – Δείτε τις φωτογραφίες

Η Αίτνα εξερράγη και οι εικόνες προκαλούν δέος – Δείτε τις φωτογραφίες

Η Αίτνα, το ψηλότερο και πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρωπαϊκής ηπείρου, που βρίσκεται στη Σικελία, ξέσπασε για μια ακόμη φορά, εκτοξεύοντας χείμαρρους λάβας

Η Αίτνα, το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ευρώπης, στην Σικελία «ξύπνησε» πάλι. Μεγάλες ποσότητες λάβας εκτοξεύονται από τον κρατήρα.

Η ενεργοποίηση του ηφαιστείου -ο κρατήρας του οποίου δεσπόζει σε ύψος 3.350 μέτρων, στις ανατολικές ακτές της Σικελίας- δεν προκαλεί ανησυχία στις αρχές.

Η ονομασία Αίτνα ενδέχεται να προέρχεται από την ελληνική λέξη αίθω, που σημαίνει «καίγομαι», ή τη φοινικική λέξη «attano».

Στην ελληνική μυθολογία, ο Αίολος είχε φυλακίσει τους ανέμους στις σπηλιές κάτω από την Αίτνα. Παράλληλα, ο Γίγαντας Εγκέλαδος φέρεται να καταπλακώθηκε από το όρος Αίτνα, αποτελώντας την αιτία των ηφαιστειακών εκρήξεων.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Αίτνα ξεκίνησε περίπου πριν 500.000 χρόνια, με το ηφαίστειο να εντάσσεται τον Ιούνιο του 2013 στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Τις τελευταίες δεκαετίες το ηφαίστειο ενεργοποιείται συχνά και κάποιες φορές η λάβα έχει απειλήσει χωριά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Πηγή: Πρώτο Θέμα