Αρχική Τεχνολογία Η Κύπρος να μετατραπεί ως ο απόλυτος πόλος έλξης, η πατρίδα για...

Η Κύπρος να μετατραπεί ως ο απόλυτος πόλος έλξης, η πατρίδα για τους ειδικούς τεχνολογίας ανά το παγκόσμιο. Του Στυλιανού Λάμπρου

Το Tech Island, γεννήθηκε και δραστηριοποιήθηκε από την πρώτη ημέρα έχοντας ως κύριο όραμα την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα προσελκύσει ειδικούς από όλο τον κόσμο να εγκατασταθούν και να εργαστούν στην Κύπρο, αυξάνοντας έτσι την ιδιωτική κατανάλωση και συνδράμοντας σημαντικά σε μία άνευ προηγουμένου οικονομική ανάπτυξη.

 

Τεχνολογική Πρωτεύουσα της Περιοχής

«Ο στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Κύπρο ως την τεχνολογική πρωτεύουσα της γύρω περιοχής. Ως την χώρα επιλογής για τους πιο περιζήτητους επαγγελματίες τεχνολογίας στον κόσμο. Οραματιζόμαστε μια Κύπρο όχι μόνο ισάξια αλλά και ανώτερη σε ευκαιρίες και προοπτική από εκείνες στην Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι, με τις παράκτιες μητροπόλεις της να μπορούν να λειτουργούν ως το σπίτι των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας στον κόσμο», δηλώνει ο Πρόεδρος του Tech Island Στυλιανός Λάμπρου.

Η Κύπρος του Μέλλοντος

Η Κύπρος του μέλλοντος, έτσι όπως την οραματίζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι του Tech Island, αφορά ένα πλήρως μεταμορφωμένο νησί, με πόλεις ικανές να παρέχουν τα υψηλότερα επίπεδα διαβίωσης και περιοχές που να ευνοούν το επιχειρείν, φιλοξενώντας πολυεθνικές εταιρείες όλων των μεγεθών, μαζί με τους πιο ταλαντούχους επαγγελματίες και επιχειρηματίες στο είδος τους. Αυτός ο μετασχηματισμός δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει πέρα από την έναρξη νέων επιχειρηματικών και οικιστικών υποδομών και την δημιουργία νέων πάρκων, σχολείων και νοσοκομείων, αλλά και όλων όσα χρειάζονται για όσους αναζητούν ένα ιδανικό νέο σπίτι στην Κύπρο.

Το νέο οικοσύστημα που θα δημιουργηθεί στο μέλλον, θα περιλαμβάνει πλήθος τοπικών και διεθνών επαγγελματιών που να μπορούν να μετατρέπονται σε επιχειρηματίες και επενδυτές, αλλά και ακαδημαϊκούς που θα μπορούν σταδιακά να ανεβάσουν το επίπεδο εκπαίδευσης στην Κύπρο και να δημιουργήσουν τις προδιαγραφές για την δημιουργία Πανεπιστημίων, επιπέδου ανάλογου με αυτό του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στο Silicon Valley. Φοιτητές από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό, θα μπορούν να επωφεληθούν από ένα τέτοιο επίπεδο εκπαίδευσης και κατά συνέπεια, η Κύπρος θα μπορεί να μετατραπεί σε έναν ελκυστικό προορισμό τόσο για φοιτητές όσο και για επαγγελματίες. Αυτό θα αποτελέσει επίσης κίνητρο για τους Κύπριους που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, οι οποίοι θα μπορούν να επιστρέψουν στο νησί με μια νέα ευκαιρία να χτίσουν μια ισχυρή καριέρα και να επωφεληθούν από τα νέα οικονομικά πακέτα εργασίας.

Διεθνή Πρότυπα για την Προσέλκυση Επαγγελματιών του Κλάδου

Βασική ιδέα και κίνητρο του Οργανισμού Tech Island είναι να διαμορφωθεί μια μελλοντική Κύπρος με τόσο υψηλά διεθνή πρότυπα, η οποία να έχει την δυνατότητα να προσελκύσει μεγάλο αριθμό επαγγελματιών και παγκόσμιων εταιρειών που ειδικεύονται στην τεχνολογία. Ως εκ τούτου, ο τομέας της τεχνολογίας θα μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση της Κυβέρνησης να αναβαθμίσει την οικονομία του κράτους, συμβάλλοντας σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

«Στοχεύουμε στην δημιουργία ενός οικοσυστήματος για νεοφυείς επιχειρήσεις, ως σημείο εκκίνησης, καθώς επίσης και στην προσέλκυση ελεύθερων επαγγελματιών και digital nomads (ψηφιακοί νομάδες) στην Κύπρο», προσθέτει ο Λάμπρου. «Υπάρχουν τεράστιες προδιαγραφές σήμερα σε ό,τι αφορά αυτό το νέο κύμα επαγγελματιών και η Κύπρος θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό με το να μετατραπεί ως η πατρίδα που θα τους υποδεχθεί, καθιστώντας τους έτσι ενεργούς καταναλωτές στην κυπριακή οικονομία», προσθέτει.

Ανάμεσα στους κύριους σκοπούς του Οργανισμού είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος  που να καλωσορίζει τους πιο ταλαντούχους επαγγελματίες του κόσμου, είτε είναι υπάλληλοι διεθνών εταιρειών είτε ελεύθεροι επαγγελματίες. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες που ειδικεύονται στον τομέα της τεχνολογίας θα μπορούν να μετεγκαταστήσουν ολοένα και περισσότερους από τους υπαλλήλους τους στην Κύπρο, δημιουργώντας έτσι μια μεγάλη ομάδα εργασίας στον κλάδο της τεχνολογίας. Δυνητικά, αυτό θα μπορεί να προσελκύσει περισσότερες διεθνείς εταιρείες στο νησί, διαμορφώνοντας έτσι ένα πρότυπο μέσω του οποίου ακόμη περισσότερα ταλέντα από το εξωτερικό θα προσελκύονται στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων των Κύπριων επαγγελματιών που έχουν μείνει εδώ και χρόνια εκτός χώρας λόγω μη ελκυστικών προοπτικών σταδιοδρομίας στο νησί. Επιπρόσθετα, τα χρήματα που θα παράγουν αυτές οι εταιρείες θα προέρχονται από πελατειακή βάση εκτός Κύπρου, με αποτέλεσμα νέα εισοδήματα να εισρέουν στην τοπική οικονομία, τα οποία στη συνέχεια θα δαπανούνται μέσω των μισθών των εργαζομένων για σκοπούς ιδιωτικής κατανάλωσης.

Ενίσχυση της Κυπριακής Οικονομίας

Το τελικό προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι η κυπριακή οικονομία να μπορεί να αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο, λαμβανομένου υπόψιν ότι η ιδιωτική κατανάλωση αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ. Αυτό θα έχει και ως συνέπεια την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και σε άλλους τομείς, με το μέσο εισόδημα των Κυπρίων να αυξάνεται και τα ταλέντα που ζουν στο νησί να μπορούν επιτέλους να απολαμβάνουν μία ισχυρή επαγγελματική σταδιοδρομία εντός της χώρας.

Καταληκτικά, κύριο μέλημα του Tech Island είναι ο τομέας της τεχνολογίας να συνεργαστεί στενά με τα τοπικά πανεπιστήμια ώστε να διασφαλισθεί ότι τα νέα ταλέντα θα μπορούν να έχουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης εντός της Κύπρου, μετατρέποντας έτσι το νησί ως τον απόλυτο προορισμό τεχνολογικής ανάπτυξης και ευημερίας.

Στυλιανός Λάμπρου
Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Heart Group
Πρόεδρος του Tech Island

Stylianos_Lambrou.jpeg