Αρχική Τελευταία Νέα Η οικονομία θα ανακάμψει αν δεν υπάρξει πισωγύρισμα, λέει ο ΥΠΟΙΚ

Η οικονομία θα ανακάμψει αν δεν υπάρξει πισωγύρισμα, λέει ο ΥΠΟΙΚ

Αν δεν υπάρχει πισωγύρισμα τόσο στην οικονομία όσο και στην εξέλιξη της πανδημίας η οικονομία θα επανακάμψει χωρίς εκτροχιασμό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Κωσταντίνος Πετρίδης.

Ο κ. Πετρίδης παρουσίασε τη Δευτέρα ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών το δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2021 ύψους €148,5 εκατομμυρίων.

Ενημερώνοντας την επιτροπή, ο κ. Πετρίδης είπε πως οι εκτιμήσεις του Υπουργείου προνοούν ρυθμό ανάπτυξης πέραν του 4% του ΑΕΠ για το 2021, σε σύγκριση με την πιο συντηρητική εκτίμηση της Κομισιόν για ρυθμό ανάπτυξης 3,2%.

«Το κατά πόσον θα επαληθευτούμε εμείς, όπως γίνεται πάντα σε σχέση με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις της Επιτροπής θα το δούμε στη μεσοπρόθεσμο», είπε ο κ. Πετρίδης, ο οποίος επανέλαβε πως στις προβλέψεις πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας λόγω της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για το δημοσιονομικό ισοζύγιο, ο κ. Πετρίδης είπε πως οι προβλέψεις αφορούν σε έλλειμμα 4,7% του ΑΕΠ το 2021 σε σύγκριση με 5,4% το 2020, ενώ ή ανεργία αναμένεται να ανέλθει στο 7,4%. Πρόσθεσε πως ήταν στρατηγικός στόχος η έξοδος στις αγορές για κτίσιμο αποθεμάτων προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία εν μέσω της πανδημίας.

Για το δημόσιο χρέος, ο κ. Πετρίδης είπε πως εκτιμάται πως ο δείκτης χρέους ως προς το ΑΕΠ θα μειωθεί στο 112% στο τέλος του 2021 από 119% το 2020, σημειώνοντας ότι «στρατηγικός μας στόχος από τότε αν τα καταφέρουμε να μην περάσουμε το 120% που δεν το υπερβήκαμε. Είναι ένας δείκτης που λαμβάνεται και από τους οίκους αξιολόγησης και διεθνείς αγορές», είπε.

«Θεωρούμε ότι με αυτά τα στοιχεία, αν δεν υπάρχει μεγάλο πισωγύρισμα στην οικονομία ή στην πανδημία θα επανακάμψουμε χωρίς να έχουμε ξεφύγει», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ