Αρχική Τελευταία Νέα Κιβωτός του Κόσμου: €300.000 σε λογαριασμούς και €350.000 σε μετρητά δείχνουν μαύρο...

Κιβωτός του Κόσμου: €300.000 σε λογαριασμούς και €350.000 σε μετρητά δείχνουν μαύρο χρήμα

Σοβαρές ενδείξεις που παραπέμπουν σε μαύρα ταμεία, μέσα από τα οποία αντλούσαν χρήμα ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου και η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή εντόπισαν οι αναλυτές της Οικονομικής Αστυνομίας, με αποτέλεσμα να προβούν άμεσα σε άνοιγμα τόσο των προσωπικών τους λογαριασμών, όσο και αυτών της «Κιβωτού του Κόσμου», καθώς και εννέα ακόμη στενών συνεργατών τους.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το ζευγάρι ζούσε πλουσιοπάροχα, χωρίς να σηκώνει για χρόνια φράγκο από τις δικές του καταθέσεις, ενώ παράλληλα το χρήμα έρεε άφθονο στη ΜΚΟ, με αποκλειστικούς διαχειριστές τους ίδιους. Συνολικά διαχειρίστηκαν 85 εκατ. ευρώ από δωρεές την τελευταία 15ετία (σχεδόν 35 από το 2017), καταθέσεις 14 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς της Οργάνωσης και αδιευκρίνιστο αριθμό μετρητών που έκρυβαν κατά καιρούς στις δύο θυρίδες. Πρόκειται για μαύρο χρήμα από τα λευκά κουτιά με την ένδειξη «Κιβωτός» που τοποθετούνταν στις κηδείες, με δωρεές απλών πολιτών που σε πρώτη φάση υπολογίζονται σε περίπου 700.000 ετησίως. Ενας αδιανόητος θησαυρός για τα δεδομένα της «Κιβωτού του Κόσμου», που πλέον έχει μπει στο επίκεντρο των ερευνών της Οικονομικής Αστυνομίας.

Δεν σήκωναν ευρώ

Στόχος, μετά την εντολή του εισαγγελέα, είναι να λυθεί το μυστήριο με τις «χρυσές» εισροές, τις περίεργες εκροές και τους μαύρους λογαριασμούς με τις δύο χιλιάδες κινήσεις. Συνολικά εντοπίστηκαν -εκτός από τους επίσημους λογαριασμούς της «Κιβωτού»- πέντε ακόμη στο όνομα του παπά και της παπαδιάς, στους οποίους τα τελευταία πέντε χρόνια δεν κουνήθηκε ούτε ένα ευρώ. Ο λογαριασμός μισθοδοσίας του ιερέα, ανέγγιχτος εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, με 120.000 ευρώ, ενώ σε τρεις κοινούς βρέθηκαν σχεδόν 300.000 ευρώ. Βέβαια, σε αυτοσχέδια κρύπτη στο διαμέρισμα στα κεντρικά της δομής στον Κολωνό, βρέθηκαν 347.000 ευρώ, 270 χρυσές λίρες, δολάρια, τα οποία οι Αρχές δεν γνωρίζουν από πού προήλθαν.

Στο δεύτερο στάδιο των ερευνών που ξεκίνησε την Παρασκευή με παραγγελία του εισαγγελέα Ιωάννη Σέβη (πρόκειται για τον εισαγγελέα που χρεώθηκε τη δικογραφία για τα οικονομικά της δομής), τα αδικήματα που ερευνώνται είναι πλέον κακουργήματα και αφορούν σε υπεξαίρεση, απιστία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή. Στον 13ο όροφο της ΓΑΔΑ περιμένουν τις απαντήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας για να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί που διαθέτουν στο όνομά τους ο πάτερ Αντώνιος, η σύζυγός του, εννέα ακόμη άτομα, αλλά και επισήμως η ΜΚΟ, για να τα συγκρίνουν με τα έξοδα αλλά και τα έσοδα που είχαν την τελευταία πενταετία. Βάσει των επίσημων στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η εν λόγω υπηρεσία, στους λογαριασμούς της «Κιβωτού του Κόσμου» βρίσκονται «παρκαρισμένα» 14 εκατ. ευρώ και ερευνάται αν και άλλα μεγάλα ποσά από δωρεές, μέσω υπόγειων δικτύων έφυγαν και κατέληξαν σε λογαριασμούς υμετέρων. Ενας αριθμός που για όσους γνωρίζουν τα επιχειρηματικά δεδομένα, μοιάζει αδιανόητος.

Την τελευταία πενταετία από αυτούς τους λογαριασμούς πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από δύο χιλιάδες κινήσεις, για τις οποίες ο έλεγχος, για καθεμία, θα είναι ενδελεχής. Ωστόσο, το βασικό που θα λύσει το μυστήριο που αφορά το «θησαυροφυλάκιο» της «Κιβωτού» είναι να εντοπιστούν, αν υπάρχουν, υπόγειες διαδρομές, μαύρο χρήμα και το κυριότερο, διαδικασίες ξεπλύματος.

Ετσι, θα ελεγχθούν οι ροές χρημάτων από και προς λογαριασμούς της ΜΚΟ και προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών έντεκα συγκεκριμένων ατόμων, ανάμεσα στα οποία είναι ο πατέρας Αντώνιος, η σύζυγός του, οι τρεις «υπηρέτες», δηλαδή ο Πασχάλης, ο Αναστάσης και ο Πέτρος, όπως επίσης άνθρωποι γύρω από το περιβάλλον του 51χρονου ιερέα. Το εντυπωσιακό σε ό,τι έχει να κάνει με τους προσωπικούς λογαριασμούς, κυρίως του ζευγαριού, είναι ότι εκτός από «φουσκωμένοι» είναι και «παρκαρισμένοι». Με απλά λόγια, ζούσαν χωρίς να σηκώνουν φράγκο, γιατί πολύ απλά έβρισκαν από αλλού χρήματα και μάλιστα μαύρα, τα οποία και δεν δήλωναν στην Εφορία. Ενα στοιχείο που δείχνει ότι από τη ΜΚΟ ζούσουν ο ιερέας, η σύζυγός του και οι συν αυτώ.

Και μπορεί ο πατήρ Αντώνιος να ήταν η ψυχή της «Κιβωτού», όμως θεσμικά δεν είχε κάποιον ρόλο, αφού δεν εμφανίζεται επίσημα στο καταστατικό της ΜΚΟ. Ετσι, λοιπόν, αν προκύψουν οποιαδήποτε ζητήματα, μπορεί να επικαλεστεί ότι δεν είχε κάποιον ρόλο και συνεπώς ευθύνη για τυχόν νομικές συνέπειες που προκύψουν από την έρευνα των Αρχών. Οι ελεγκτές της Οικονομικής Αστυνομίας, για τον λόγο αυτό θα ξεκινήσουν κλήσεις προκειμένου να περάσουν από τα γραφεία του 13ου ορόφου του μεγάρου της λεωφόρου Αλεξάνδρας και να δώσουν κατάθεση πρόσωπα που σχετίζονται με τα οικονομικά και τα διαχειριστικά της «Κιβωτού». Δηλαδή οι λογιστές, διοικητικοί υπάλληλοι και φυσικά όλοι οι διαχειριστές της ΜΚΟ. Στόχος είναι, αν σχηματιστεί δικογραφία, να μην περιλαμβάνει μόνο στοιχεία από τον οικονομικό έλεγχο, αλλά και καταθέσεις των πρωταγωνιστών για τον ρόλο του καθενός.

Περίεργες καταθέσεις – αναλήψεις

Οι πρώτες πληροφορίες από την ανάλυση των περίπου δύο χιλιάδων κινήσεων που καταγράφηκαν στους λογαριασμούς της ΜΚΟ είναι ότι υπάρχουν κάποιες που χαρακτηρίζονται «περίεργες». Πρόκειται κυρίως για αναλήψεις, αλλά και κάποιες καταθέσεις, για τις οποίες δεν υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά που να τις δικαιολογούν. Και το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι οι αναλυτές της Οικονομικής Αστυνομίας να διαπιστώσουν αν τα χρήματα αυτά δαπανήθηκαν για τη λειτουργία της «Κιβωτού», για να βοηθηθούν δηλαδή τα παιδιά, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, ή αν κατέληξαν στις τσέπες των διαχειριστών και του πατρός Αντωνίου.

Το υλικό που έχουν συλλέξει είναι ιδιαίτερα μεγάλο σε όγκο και θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες προκειμένου να αξιολογηθεί, να συσχετιστεί και να αντιπαραβληθεί με τα πραγματικά τιμολόγια της «Κιβωτού». Για παράδειγμα εντύπωση προκαλεί μια λίστα εξόδων με τίτλο «Χαρτζιλίκι Παιδιών», χωρίς φυσικά να υπάρχουν αποδείξεις αν τα χρήματα αυτά κατέληξαν πράγματι στα παιδιά.

Την ίδια ώρα, φύλλο και φτερό γίνονται όλα τα παραστατικά που κατάσχεσαν οι αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας τόσο από το κεντρικό λογιστήριο της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης στον Κολωνό, όσο και από τις υπόλοιπες έξι δομές της. Πρόκειται για χιλιάδες σελίδες χαρτιού αλλά και πολύτιμο υλικό που βρίσκεται σε ηλεκτρονική μορφή και αφαιρέθηκε από τους υπολογιστές της «Κιβωτού» στο κεντρικό λογιστήριο και σε όλα τα παραρτήματα. Ολα δείχνουν ότι το χρήμα έρρεε άφθονο, οι δωρεές δεν ήταν μόνο σε ακίνητα και οικόπεδα αλλά και σε μετρητά που ξεκινούσαν από μερικές εκατοντάδες μέχρι χιλιάδες ευρώ.

Τα «μαύρα» από τις κηδείες

Το τελευταίο επίπεδο ερευνών της Οικονομικής Αστυνομίας αφορά το φορολογικό κομμάτι. Οπως διαπιστώθηκε, τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας φορολογικός έλεγχος. Η «Κιβωτός του Κόσμου», ως Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση είχε απαλλαγή από κάθε φόρο, δεν πλήρωνε το παραμικρό για τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων και οικοπέδων. Ωστόσο όφειλε να έχει τα παραστατικά εσόδων και εξόδων έτσι ώστε όταν της ζητηθούν να μπορεί να δικαιολογήσει τα οικονομικά της. Και εδώ οι αναλυτές ερευνούν πολλές καταγγελίες πολιτών που διέθεσαν χρήματα στο κουτί της «Κιβωτού» που έστηναν κάποιοι στις κηδείες και τα μνημόσυνα απλών αλλά και επιφανών πολιτών αντί στεφάνου.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι στο περίπου 10% των τελετών που πραγματοποιούνταν στην πρωτεύουσα υπήρχε αυτό το κουτί της «Κιβωτού», στο οποίο ο καθένας έβαζε τον οβολό του. Τα ποσά όμως που συγκεντρώνονταν δεν αναφέρονται πουθενά, δεν γινόταν καταγραφή τους στο λογιστήριο της ΜΚΟ και φυσικά δεν κόβονταν αποδείξεις. Ενας πρόχειρος υπολογισμός των αξιωματικών της Οικονομικής Αστυνομίας κάνει λόγο για 700.000 ευρώ και άνω ετησίως από τα κουτιά της «Κιβωτού» που έβγαιναν στις κηδείες. Παράλληλα, φέρεται στις περισσότερες χρονιές η «Κιβωτός του Κόσμου» να κατέθετε ισολογισμούς που ήταν σχεδόν πάντα πλεονασματικοί και μάλιστα με πολλά εκατομμύρια ευρώ, χωρίς όμως να αναφέρονται τα ποσά των κηδειών.